HUIZEN VOOR MENSEN, NIET VOOR WINST! FLITSACTIE WAALSTRAAT 132hs

Aankondiging, gepost door: nn op 08/07/2023 07:01:48

Wanneer: 08/07/2023 - 15:00

ALLIANTIE VERKOOPT ALWEER EEN BENEDENWONING.


Haar 136ste flitsactie voert actiegroep Niet Te Koop naar de Rivierenbuurt. Daar bevindt zich een complex van De Alliantie, groot 191 woningen, waar de verkoop flink heeft huisgehouden. In 2021 5 stuks, in 2022 ook 5 stuks, in dit jaar is nu de 4de te koop gezet: de benedenwoning Waalstraat 132 voor het lieve sommetje van €360.000 (€8372 per m²). Zie hier voor een overzicht van de verkopen.

Het is de vijfde benedenwoning van dit complex die de verkoop in gaat in de afgelopen tweeëneenhalf jaar. Woningen die bij uitstek geschikt zijn voor de gemeentelijke regeling Van Hoog Naar Laag, bedoeld voor ouderen en voor mindervaliden die tweehoog of hoger vastzitten en naar beneden willen. Voor hun smeekbeden is De Alliantie doof: ga de buurt maar uit als je een benedenwoning of een woning met lift wilt.

n de Waalstraat zijn de meeste stoepen verhoogd ten behoeve van rollators, her en der zie je scootmobiels. Het is zonneklaar dat de benedenwoningen geknipt zijn voor mindervaliden.

Meer marketeer dan volkshuisvester:
De Alliantie met zijn 80.000 (!) woningen is eerder een marketeer dan een volkshuisvester. Haar denkwereld is geld. Bijna het enige wat telt. Vandaar dat bij de verkoop van een woning alleen financiële overwegingen een rol spelen: wat levert het op. Andere overwegingen lijken niet te tellen:
Doorstroming van sociale huurders. De vraagprijzen zijn niet op te brengen voor starters. Slechts een paar procent van de woningen wordt gekocht door een huurder van een sociale woning;
Gemengde wijken. Verkoop in Zuid bevordert alleen maar minder menging. Er wordt nauwelijks iets bijgebouwd, behalve dan hoogbouwflats voor jongeren en statushouders die na 5 jaar weer eruit moeten. Het is een gotspe om deze woningen op te tellen bij de sociale voorraad;
Die sociale voorraad is in Zuid gedaald tot onder de 24%. In het verleden is afgesproken een ondergrens van 35% in bezit van woningcorporaties;
Behoud benedenwoningen voor ouderen en mindervaliden.
Niet verkopen uit complexen waar de corporatie nog een substantieel aandeel heeft. DeAlliantie beschikt in dit complex nog over ruim de helft.
Tipje van de sluier
Het beloven pittige onderhandelingen te worden tussen gemeente, AFWC (Amsterdamse Federatie Woning Corporaties) en FAH (Federatie Amsterdamse Huurderskoepels) over de prestatieafspraken 2024-2027. De FAH eist een stop op de verkoop, de gemeente wil ook een stop, tenzij er 'volkshuisvestelijke redenen voor zijn', de AFWC stelt dat verkoop noodzakelijk is om nieuwbouw mogelijk te maken. Over dat laatste: er zijn ook andere financieringsbronnen, waarom verkoop? Er zijn genoeg corporaties die aan nieuwbouw doen zonder te verkopen.

Tijdens de laatste Raadscommissie Wonen en Bouwen noteerden we enkele opmerkelijke uitspraken van wethouder Zita Pels:
Als de corporaties niet bewegen dan komen er geen afspraken;
Er moet worden geïnvesteerd in de bestaande voorraad;
We willen in bepaalde wijken zo goed als een verbod op verkoop.
Niet Te Koop gaat er vanuit dat de gemeente streeft naar
een verbod op verkoop in het Centrum, Zuid, Oud-West en delen van Oost, uitgezonderd nauw omschreven gevallen;
een verbod op verkoop van benedenwoningen;
behoud van complexen die nog grotendeels in bezit zijn van corporaties;
een overname door andere corporaties van woningen die bijvoorbeeld De Key kwijt wil;
een dratische verlenging van het antispeculatiebeding.

Komt Allen.
Actiegroep Niet Te Koop gaat door met haar flitsacties tot het doel is bereikt: een stop van de verkoop. Juist nu is actie belangrijk. Er worden onderhandelingen gevoerd over het beleid de komende jaren. Gemeente en huurderkoepels moeten hun rug recht houden en kunnen daarvoor wel een steuntje gebruiken. Niet Te Koop roept iedereen op mee te doen. Een verslag van de actie wordt verstuurd naar politiek, pers, woningcorporaties en huurdersorganisaties. Onze acties houden het vuurtje brandend.

Plaats van actie Waalstraat 132-huis, Rivierenbuurt, zaterdag 8 juli, aanvang 15.00. De flitsactie zal ongeveer een half uur duren en bestaat uit 1. beflyeren van de buurt en voorbijgangers ; 2. het beplakken van de woning en 3. het maken van opnames voor de publiciteit.

Actiegroep Niet Te Koop zorgt voor spandoeken, affiches en wat niet meer. Maar u mag zelf natuurlijk ook materiaal meenemen.


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech