Parijs: Internationaal antifascistisch weekend 10 jaar na de moord op Clément Méric

Nieuws, gepost door: nn op 03/06/2023 06:05:14

Wanneer: 03/06/2023 - 15:39

Op 5 juni 2013 werd Clément Méric, vakbondsmilitant en antifascist, midden in Parijs door neonazi's vermoord. Sindsdien hebben we elk jaar een moment van eerbetoon en strijd georganiseerd. Dit jaar, ter gelegenheid van de 10e verjaardag van de dood van Clément, zal er van 1 tot 6 juni een internationaal antifascistisch weekend worden gehouden in Parijs-Banlieue.

https://paris-luttes.info/week-end-international-17075?lang=fr

De moord op Clément was geen tragisch ongeval, zoals sommigen blijven beweren, maar de uitdrukking van een proces van sluipende fascisering van de Franse samenleving. Zijn dood opende symbolisch een historische opeenvolging van politieke en sociale confrontaties, waarvan de toename van extreem-rechts geweld en moorden slechts het meest tragische aspect is: de racistische en politieke moorden in het midden van Parijs op rugbyspeler Federico Aramburu in maart 2022 of op Mir Perwer, Abdurrahman Kizil en Emine Kara in de buurt van het Koerdische culturele centrum in december 2022. Het toenemende aantal aanvallen op moskeeën, doodsbedreigingen en aanvallen op linkse politieke activisten en vakbondsleden, racistische, islamofobe, xenofobe, antisemitische en homofobe aanvallen zijn slechts de volgende logische stap in de ideologische verschuiving van een groot deel van de Franse samenleving en elites.

Methodisch uitgebuit is het aan de macht komen van traditioneel extreemrechts nu een waarschijnlijk scenario voor de volgende presidentsverkiezingen. Tegen deze achtergrond kiezen steeds meer politieke, media- en economische spelers voor fascisme in plaats van voor de strijd voor sociale emancipatie. Daarbij komt nog de politieke radicalisering en versterking van de politiebasis, geïllustreerd door oproepen tot burger- en rassenoorlog in Frankrijk. Het posten van openlijk nazistische, fascistische en Petainistische slogans en beelden in de straten en op sociale netwerken illustreert deze versnelling. Tegelijkertijd met dit extreem-rechtse geweld wordt het geweld van de staat belichaamd door de steeds uitgesprokener repressie van de sociale beweging, van de moordpoging op Serge D. tot de dood van Rémi Fraisse en Zineb Redouane.

Opnieuw probeert het politiek-mediasysteem ons een binaire keuze op te dringen tussen twee soorten neoliberalisme: autoritair, waarvan Macron de karikatuur is, of neofascistisch, waarvan Le Pen de gerenoveerde façade is.

Maar de huidige gebeurtenissen laat zien dat er een alternatief op komst is. In de afgelopen jaren heeft de sociale beweging zich versterkt, geïntensiveerd en verspreid op nieuwe schaal en op verschillende fronten. In haar traditionele vormen of met de opkomst van nieuwe dynamieken en tactieken. Van de verdediging van het milieu tot de strijd tegen het neoliberalisme (arbeidswet, Gilets Jaunes, pensioenhervormingen, enz.), via mobilisaties tegen politiegeweld in volkswijken (families die waarheid en gerechtigheid eisen voor de slachtoffers). De sociale beweging en de zelfverdediging van het volk zijn verzet tegen het sociale geweld van het kapitalistische systeem en zijn vervanger, het fascisme.
Het antifascisme waarvan Clément Méric deel uitmaakte, beperkt zich niet tot de strijd tegen extreem-rechtse organisaties; het maakt deel uit van de uitdaging tegen een systeem dat de opkomst en ontwikkeling van nieuwe gezichten van het fascisme mogelijk maakt en steeds grotere delen van de bevolking in onzekerheid brengt. Het is dus geen toeval dat de revolutionaire antifascistische beweging in Frankrijk nu het doelwit is van criminalisering in de media, politiek en justitie, een van de figuren van de nieuwe binnenlandse vijand.

Als onderdeel van het eerbetoon ter gelegenheid van de 10e verjaardag van de dood van Clément, nodigen we jullie uit voor het internationale antifascistische weekend, dat niet alleen deel uitmaakt van de sociale beweging tegen de pensioenhervorming in Frankrijk, maar ook van het internationale verzet tegen het neoliberalisme.

Kom op zondag 4 juni 2023 om 11 uur naar het metrostation Barbès voor een antifascistische demonstratie.

l’Action Antifasciste Paris-Banlieue

Tegelijkertijd publiceert Libertalia een collectief werk van vrienden en familie van Clément Méric: Clément Méric. Une vie, des luttes (Clément Méric: een leven en strijd) roept het leven op van de geëngageerde jongeman die hij was. Het probeert ook de waarheid te reconstrueren over de gebeurtenissen die leidden tot zijn dood en tot de vertekening van het beeld van hem en zijn kameraden.
https://www.librairielibertalia.com/web/clement-meric-une-vie-des-luttes...


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech