Kapitalisme en de staat verdelen mensen. solidariteit is het antwoord.. maar moet ook praktisch zijn.
De NOS bericht: "VDL Nedcar kondigt massaontslag aan: helft personeel eruit". Klimaatactivisten kunnen hierover niet stil blijven. Het Sterrebos is bezet en een hint naar solidariteit gedaan, bijvoorbeeld rond de vakbondsacties. "Wij zijn voor bomen én banen, en bovenal voor een toekomst voor iedereen!” Maar solidariteit en rechtvaardigheid betekent geen drol als mensen vervolgens hun baan verliezen door de veranderingen die (en dat realiseren veel van de werkers zich heus) nodig zijn, en het uit klimaatactivistische hoek stil blijft.
Ook voor de aanstaande massa actie bij Tata Steel is weinig tot niks te lezen over de mensen die in de staalfabriek of aanverwante centrales werken. Dit staat nogal los van de realiteit van de prioriteiten die veel mensen leven, of in ieder geval negeert het een heikel punt. Uiteraard zijn veel mensen in de klimaatbeweging hier al lang mee bezig, en zijn er ook voorbeelden van solidariteit. Toch moet die tastbaarder en breder worden. In Frankrijk bv ontstaan mooie coalities waar inspiratie uit te halen is.
Zomaar wat ideeën: mengen in het publieke debat dat de mensen geholpen moeten worden aan een nieuwe baan met alle garanties die zij zelf eisen, een actiekamp organiseren om mensen bij elkaar te brengen - vakbond, werkers, klimaatactivisten, buurtbewoners- en als wijdere gemeenschap oplossingen te vinden en voor elkaar te zorgen. Loonarbeid bekritiseren en netwerken van wederzijdse hulp opzetten om in behoeften te voorzien en een revolutionaire beweging te versterken. Geld inzamelen en een solidariteitspotje maken voor de ontslagen mensen.
https://www.bnnvara.nl/joop/artikelen/beste-werkers-van-tata-steel-ook-j...
Een reactie onder dit stuk - met een wat belerende 'campaigner' toon: "Zodat die nieuwe, groene baan er ook daadwerkelijk komt." Dus je vraagt aan die werkers om hun bestaanszekerheid op te geven voor iets wat er nog niet is. Ik zou zeggen: toon je solidariteit aan degenen die die sprong wagen en ondersteun hen financieel elke maand tot die nieuwe groene baan er daadwerkelijk komt. Anders zijn het loze woorden.
Er zijn betere, fysieke, plekken en momenten voor deze discussie dan Indymedia. Belangrijkste is dat het geen woorden zonder daden blijven.