Geen Fascistenshow in Theater de Lawei (Drachten)

Opinie, gepost door: Wouter Pieterse op 01/03/2023 03:04:44

Open mail aan Elly van der Goot

Net als in 2019, wil theater de Lawei de fascisten van Forum faciliteren in hun haatcampagne. Maar er is wel het een en ander veranderd sinds 2019

Het FvD is nóg openlijker over hun extreme seksisme, racisme, LHBTI+ haat, antisemitisme en steun voor Poetin. Tegelijkertijd is het theater openlijker over haar streven naar diversiteit en inclusieve werkcultuur.

Vandaag is het de eerste werkdag van Elly van der Goot, de nieuwe directeur van het theater. Zij moet zich bewust zijn van de onmogelijkheid beide zaken te combineren.
Hierom heb ik haar een mail gestuurd met het verzoek de bijeenkomst van de Fvd te annuleren en ik roep iedereen op datzelfde te doen.

Mail Elly van der Goot: directie@lawein.nl of bel haar: 0512-335000 (vraag naar de directeur Elly van der Goot)

Voorbeeldmail: https://pastebin.com/U6dZZBR8 of hieronder:

== Open mail ==

Geachte mevrouw van der Goot,

Gefeliciteerd met uw aanstelling bij De Lawei.

Vanaf vandaag bent u als directeur eindverantwoordelijke voor een organisatie die het Charter Diversiteit ondertekend heeft. De Lawei heeft onderschreven zich te willen inzetten voor een meer gevarieerd personeelsbestand en een inclusieve werkcultuur. Volgens het eigen nieuwsbericht zou dit inmiddels zijn uitgewerkt in een plan van aanpak en een businesscase.(0)

Ik vraag me af hoe u dit kunt rijmen met het hosten van een bijeenkomst van het Forum voor Democratie aanstaande dinsdag.

Dit is immers geen gewone politieke partij, maar “‘dictatoriale antidemocratische beweging”(1) waarvoor geldt dat “Experten halten die Partei inzwischen für eindeutig faschistisch” (2) en die wordt geleid door een man die veroordeeld is voor zijn antisemitisme (3). Het is een partij die zich actief inzet voor het terugdraaien van vrouwenrechten (4), wiens leider vrouwen verwijt te werken (5) en raadsleden zo tekeer gaan tegen de emancipatie van transgender personen dat mensen huilend de vergadering verlaten (6). Het is een partij van wie de leider de gruwelijke oorlog in Oekraïne “het meest hoopvolle wat ik heb meegemaakt”(7) noemt en Poetin een “prachtvent”(8).

Ik wil u niet vermoeien met nog meer voorbeelden, u kunt de lijst ongetwijfeld ook zelf aanvullen met voorbeelden waaruit het seksistische, racistische, ja ronduit fascistische karakter van deze club blijkt.

Maar wel vraag ik u na te denken over de invloed van het faciliteren van deze fascisten op uw streven naar een inclusieve werkcultuur en veilige werkomgeving. Verwacht u werkelijk dat de mensen die voor diversiteit van de Lawei moeten zorgen, met plezier werken in een organisatie die mensen faciliteert die haat tegen hen verspreiden?

Ik kan het me niet voorstellen.

Hierom vraag ik u als nieuwe directeur van de Lawei de samenleving te laten weten dat de Lawei een schouwburg is waar iedereen zich veilig en welkom moet voelen:

Ik vraag u het evenement van Forum voor Democratie te annuleren.

Met vriendelijke groeten,

Wouter Pieterse

P.S. de bronvermeldingen:

(0)https://www.lawei.nl/pQeVLHX/over-de-lawei/charter-diversiteit
(1) Afshin Ellian in het weekblad Elsevier https://www.ewmagazine.nl/opinie/opinie/2021/11/fvd-is-een-dictatoriale-...
(2) Zwitserse krant Tagesanzeiger: https://www.tagesanzeiger.ch/er-will-zusammen-mit-putin-gegen-boesartige...
(3) Dutch MP found guilty of ‘creating a breeding ground for anti-Semitism’ https://www.politico.eu/article/dutch-mep-guilty-anti-semitism-holocaust/
(4) Ze dienden een motie in abortus te verbieden na de 18e week (nu 24), vinden het eigenlijk alleen toelaatbaar “na verkrachting, incest of levensgevaar voor de vrouw” en wilden vrouwen dwingen vrouwen verplichten te moeten kijken naar een echo van de foetus na tien weken.
https://www.nrc.nl/nieuws/2022/02/02/voorvechters-abortus-vieren-grote-s...
(5) https://www.ad.nl/politiek/kritiek-baudet-op-abortus-euthanasie-en-werke...
(6) https://www.metronieuws.nl/in-het-nieuws/binnenland/2023/02/tranen-raads...
(7) https://www.welingelichtekringen.nl/politiek/3663296/enthousiaste-baudet...
(*) https://www.nrc.nl/nieuws/2022/02/26/fvd-steeds-eenzamer-in-steun-voor-p...


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech