[Italië] A. Cospito al 104 dagen in hongerstaking – Overgeplaatst naar Opera gevangenis in Milaan

Nieuws, gepost door: nn op 31/01/2023 01:10:07

Wanneer: 31/01/2023 - 22:24

Op de 103e dag (30/01/2023) van zijn hongerstaking is de anarchist Alfredo Cospito overgeplaatst van de gevangenis in Sassari in Sardinië naar de gevangenis Opera in Milaan. Cospito is al sinds 20 oktober 2022 in hongerstaking tegen zijn opsluiting in, en het bestaan van, het zeer strenge en restrictieve 41-bis regime in Italiaanse gevangenissen.


Cospito zit sinds mei vorig jaar opgesloten in het restrictieve 41-bis regime en is de eerste anarchist die zich onder dat regime bevindt. Het 41-bis regime werd in eerste instantie gecreëerd om maffia kopstukken gevangen te houden, te isoleren van de buitenwereld en om bekentenissen of verklaringen van spijt en afstandnames af te dwingen.

Alfredo heeft inmiddels meer dan 40 kilo aan gewicht verloren en heeft verklaard door te gaan met zijn hongerstaking tot het bittere einde. Volgens zijn advocaat is Alfredo op de 104e dag van zijn hongerstaking nog helder, maar zijn fysieke gezondheid is ernstig afgetakeld en het punt is aangebroken dat elke lichamelijke schade die nu wordt aangebracht permanent is.

De Italiaanse justitie heeft voor Cospito’s cassatiezaak tegen het 41-bis regime een datum in maart geprikt, de kans dat Cospito dan nog leeft is praktisch nul. De Italiaanse overheid heeft na maanden lang zwijgen aangekondigd “niet te zullen zwichten voor chantage en anarchistisch geweld”. Ondertussen hebben honderden intellectuelen, artiesten, mensenrechtenactivisten en anderen een manifest ondertekend om Cospito uit het 41-bis regime te verwijderen.

Anarchisten in Italië en daarbuiten bewegen mee met Cospito in solidariteit, naast de vele demonstratie en manifestaties, in grote en kleine steden, die van de tientallen tot honderden mensen aantrekken vinden er ook aanvalsacties plaats in solidariteit met Alfredo Cospito en andere anarchistische gevangenen zoals Anna Beniamino (veroordeeld in dezelfde zaak als Cospito), Ivan en Juan.

Een overzicht van enkele actie’s in de afgelopen maanden:

• 30/11/2022 – Kabels in brand gestoken op het traject van de hoge snelheidstrein TAV in Piemonte, Italië.
• 01/12/2022 – Brandaanval tegen enkele politieauto’s voor een politiebureau in Berlijn
• 12/12/2022 – Explosief ontploft bij de voordeur van de Italiaanse ambassade in La Paz, Bolivia
• 7/12/2022 – Brandaanval tegen de auto van de eerste consul van de Italiaanse ambassade Susanna Schlein in Atene, Griekenland
• 25/12/2022 – Brandaanval tegen auto’s van PIW’ers bij de vrouwengevangenis van Rebibbia, Rome
• 08/01/2023 – Een filiaal van de UniCredit bank wordt aangevallen met hamers in Trieste, Italië
• 15/01/2023 – Twee laadpalen voor elektrische auto’s worden gesaboteerd, Rome
• 18/01/2023 – Een pinautomaat en een Amazon Collection Point worden aangevallen met hamers in Bologna, Italië
• 28/01/2023 – De kabels van een telecommunicatie zendmast worden in brand gestoken in Turijn, Italië
• 29/01/2023 – Brandaanval tegen twee auto’s voor een politiebureau van de lokale politie in Milaan
• 30/01/2023 – Auto van de eerste consul van de Italiaanse ambassade Luigi Estero in Berlijn gaat in vlammen op, in Barcelona wordt een ruit van het Italiaanse consulaat ingeslagen en een leus op de muur geverfd
• 30/01/2023 – Vijf auto’s van het telecom bedrijf TIM worden in brand gestoken

Alfredo Cospito zit sinds 2012 opgesloten in de gevangenis en zit twee straffen uit: een straf van 10 jaar voor het verwonden van Roberto Adinolfi (CEO van kernenergiebedrijf Ansaldo Nucleare) met een schot aan het been en een straf van origineel 20 jaar, recentelijk omgezet in levenslang zonder mogelijkheid voor vervroegde vrijlating, voor het plaatsen van twee explosieven bij een Carabinieri (Marechaussee) school in 2006 waarbij alleen materiële schade ontstond. Tijdens zijn gevangenschap heeft hij altijd vastgehouden aan zijn anarchistische ideeën en is contact blijven houden met de anarchistische beweging en heeft zo diverse bijdrages geleverd aan boeken, tijdschriften, kranten en andere uitgaves. Dat laatste is wat de Italiaanse staat kenmerkt als “bevelen uitdelen aan een criminele organisatie” en legde hem zo het 41-bis regime op om hem eens en voor altijd de mond te snoeren.

Solidariteit met Alfredo Cospito!
Tegen het 41-bis regime, voor een wereld zonder bajes!

Blijf op de hoogte van recente ontwikkelingen via actforfree.noblogs.org (Engels) of lanemesi.noblogs.org (vooral Italiaans, maar ook andere talen)


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech