Wanneer: 03/12/2022 - 10:11
De omstreden burgemeester van Montferlant bij Zevenaar, Harry de Vries, heeft zaterdag een vreedzame burger fysiek tegengehouden bij een beursbezoek in Didam. De Vries beschermde een nazibeurs. Vandaag is daarom een klacht tegen hem ingediend.
De Vries is omstreden. Hij werd in 2013 betrapt bij gesjoemel met declaraties als burgemeester van Lingewaard en vertrok in 2020 als burgemeester van Scherpenzeel na een conflict met zijn wethouders daar.
Zie ook: https://www.gelderlander.nl/montferland/activist-arthur-graaff-met-gewel...
De burgemeester versperde zaterdag persoonlijk de ingang van een openbare beurs voor nazispullen in het dorp Didam voor één bezoeker. Deze man van 74 had echter betaald en gaf geen enkele overlast. Voor zover bekend is dit de eerste maal buiten WO-II dat een burgemeester fysiek zelf tegen een burger optreedt en daarmee handel in nazispullen beschermt.
Deze beurs biedt zonder enige controle, voorbehoud of contekst overwegend nazivoorwerpen. Deze zijn volgens o.m. nazaten van verzetsmensen en Joden kwetsend, haatzaaiend, discriminerend en antisemitisch en maken bovendien propaganda voor het nazisme. Ook vinden velen dit een vorm van holocaustontkenning. De burgemeester heeft de handel in nazispullen en -propaganda zaterdag op geen enkele wijze afgewezen.
De burgemeester greep evenmin in toen de vreedzame bezoeker, de 74-jarige oorlogskenner, auteur en antifascist Graaff, opeens en zonder aanleiding door een agent, H. Kersten, met geweld tegen de grond werd gewerkt en van de beurs werd gesleept. Graaff raakte daarbij lichtgewond en werd voor verhoor opgesloten in het politiebureau in Doetinchem. Hij kwam na twee uur vrij. Opvallend was dat de burgemeester ook gedoogde dat een burger geweld daarbij pleegde tegen Graaff. Hij noemt de burgemeester daarom een 'nazisympathisant'.
De agressieve agent weigerde zich verder te legitimeren, maar bleek later een brigadier Kersten uit Doetinchem te zijn. Ook tegen hem wordt vandaag een klacht ingediend, omdat hij zonder geldige reden een burger aanviel die geen overlast gaf.
Achtergrond beurs
Deze beurs zit sinds 2018 in Didam en is elke maand. Organisator is de Sthcting Historische Militaria Een van de bekendste deelnemers s de grotoste nazihandelaar van Nederland, Gaston Vrolings, die een zeer grote naziwebsite runt, Dutchmilitaria.com en een grote tweemaandelijkse nazibeurs in Houten, Militariahouten.com. Hij is zaterdag ook op de beurs gespot.
Op deze beurzen komen meest particulieren. De zeven officiële oorlogsmusea in Nederland zoals het Verzetsmuseum Amsterdam of het Nationaal Oorlogsmuseum Overloon krijgen hun collecties uit schenkingen. Bij deze musea is het uitgangspunt altijd antinazi maar op de beurs is daar niets van te vinden. Daardoor vinden tegenstanders deze handel onacceptabel Er vinden ongeveer 24 van deze beurzen per jaar plaats in Nederland. Al enkele jaren bestaan er acties tegen deze beurzen. Twee werden er al gesloten door gemeenten, Huizen NH en Duiven bij Arnhem.
Geheimzinnigheid
Het valt op dat de beurs in Didam foto's maken verbiedt. De website van de beurs bestaat uit één zeer summiere pagina. Vanwege de oostelijke ligging is ongeveer eenderde van de handelaren en bezoekers Duits. In dat land gelden echter zeer strenge regels bij de verkoop van nazispullen: geen enkel naziteken mag daar openbaar te zien zijn en elke koper moet zich legitimeren. Eer waren bij het beursgebouw van de 100 auto's er 40 Duits.