DE KEY KEILT DOOR, ZATERDAG AKTIE IN HOOFDDORPPLEINBUURT.

Aankondiging, gepost door: nn op 04/11/2022 11:09:42

Wanneer: 05/11/2022 - 15:00

De Key keilt door, zaterdag actie in Hoofddorppleinbuurt
Legmeerplein 15 huis


Actie 106
De corporaties zijn hardleers, ze gaan maar door met de verkoop van sociale huurwoningen ondanks dat een hele rits argumenten er tegen is op te sommen. In Zuid zijn de Alliantie en de Key de boosdoeners. Actiegroep Niet Te Koop voert zaterdag haar 106de flitsactie tegen de verkoop door de Key van Legmeerplein 15-huis, Hoofddorppleinbuurt. Staat te koop voor het lieve sommetje van €495.000.

Keilen
De Key mag dan al haar 'gewone' sociale woningen de markt op keilen, laten wij deze corpo wegkeilen. Als zij persé zich louter wil richten op starters en er niet wil zijn voor de zittende huurder, laat zij dan haar reguliere bezit overdoen aan een andere corporatie in plaats van door verkoop hele buurten te ontdoen van betaalbare woningen.
Dit zien we in de Hoofddorppeinbuurt. Een bouwvakker vertelde aan een lid van de huurdersvereniging dat hij in opdracht van De Key bezig is met het strippen van liefst zeven woningen aan de Haarlemmermeerstraat om het verkoopklaar te maken. Zijzelf weet van vier woningen aan de Woestduinstraat, allemaal van De Key.
Terughoudend
De corporaties hebben zich zich gebonden aan de zogeheten 'Prestatieafspraken 2020-2023'. Gemeente, huurderskoepels en woningcorporaties zijn daar onder andere in overeengekomen dat omdat in Stadsdeel Zuid er al zo weinig sociale huur is, men terughoudend zal zijn in het verkopen van sociale huurwoningen. Niets is minder waar. Het verkooptempo is minimaal gelijk aan het tempo in de vorige periode 2016-2019, de laatste maanden is door het koppel Key-Alliantie een versnelling ingezet.

Kapitaal in plaats van sociaal
Een woning wordt weer te grabbel gegooid die zeer geschikt was geweest voor de gemeentelijke regeling Van Hoog Naar Laag: om ouderen en mindervaliden te verhuizen van tweehoog of hoger naar beneden. Minimaal had de woning kunnen worden gelabeld als bestemd voor senioren. Aan deuropener en sleutelkastje is op te maken dat thuiszorg kind aan huis is geweest op nummer 15-huis aan het Legmeerplein.

Wie profiteert?
Corporatiewoningen zijn maatschappelijk bezit. Zij dienen een waarborg te zijn dat er voor de mensen betaalbare woningen voorhanden zijn. We zien echter een omgekeerd proces: woningen worden steeds duurder, de woonlasten worden voor de huurder elk jaar hoger. Wie profiteren hiervan? Degenen die verhuren en degenen die woningen bezitten. Over de rug van de huurder wordt de bezitter slapend rijk.

Anti-speculatiebeding een lachertje
De koper van een sociale huurwoning heeft zelfbewoningsplicht en mag twee jaar de woning niet doorverkopen. Die twee jaar is een aanfluiting. Actiegroep Niet Te Koop stuit op absurde gevallen. Aan de Olympiaweg is 1 mei 2020 ook een benedenwoning van De Alliantie verkocht voor €416.175 om op 2 mei 2022 verkocht te worden voor €574.250. Een verschil van €158.000, is €74.000 per jaar, is ruim €1400 per week. Lekker vangen. Je hebt daar niets voor hoeven te doen, behalve dan een woning te kopen en te verkopen. Hoe bouw ik vermogen op. Laat de ander maar werken voor zijn geld, werk is voor de dommen. Deze woning aan de Olympiaweg behoort tot hetzelfde complex als de woning waar de actiegroep deze zaterdag actie voert.

Waarom nog verkoop? Stop daarmee!
De corporaties zijn wel enige uitleg schuldig waarom zij nog verkopen. Hun redenering is dat zij geld nodig hebben voor nieuwbouw. Maar die nieuwbouw stagneert. Nog niet de helft van wat is gepland komt van de grond. Zo wordt het niks met het behoud van de sociale voorraad, helemaal niet in Oud West, Oud Zuid, Centrum en ga maar door.
Komt Allen
Actiegroep Niet Te Koop gaat door met haar flitsacties tot het doel is bereikt: een stop van de verkoop. Zij roept iedereen op te komen naar de flitsactie tegen de verkoop van Stadionweg 300-huis en tegen de voortdurende afname van de sociale voorraad. Elke week wordt een verslag van de actie verstuurd naar politiek, pers, woningcorporaties en huurdersorganisaties. Onze acties houden het vuurtje brandend.

Plaats van actie Legmeerplein 15-huis, zaterdag 5 november, aanvang 15.00.
De flitsactie zal ongeveer een half uur duren en bestaat uit 1. beflyeren van de buurt en voorbijgangers ; 2. het beplakken van de woning en 3. het maken van opnames voor de publiciteit.

Actiegroep Niet Te Koop zorgt voor spandoeken, affiches en wat niet meer. Maar u mag zelf natuurlijk ook materiaal meenemen.


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech