Pand in centrum Amsterdam gekraakt uit protest tegen woon- en energiecrisis

Nieuws, gepost door: Mokum Kraakt op 23/10/2022 10:02:19

Waar: Monument, Nieuwezijds Voorburgwal, Amsterdam, Netherlands
Wanneer: 23/10/2022 - 13:27

Zondag 23 oktober – Met het uitrollen van een gigantisch spandoek heeft krakerscollectief Mokum Kraakt vandaag bekend gemaakt dat het een langdurig leegstaand pand op Nieuwezijds Voorburgwal 302 heeft gekraakt. De kraak heeft vier dagen eerder plaatsgevonden, waarmee huisvrede is gerealiseerd en de politie niet direct mag ontruimen.


De eigenaar van het pand is pandjesbaas Peter Hagedoorn, die berucht is om het laten leegstaan en verwaarlozen van rijksmonumenten in de Amsterdamse binnenstad. Met de actie eisen de krakers woonrechtvaardigheid: "een betaalbare stad voor iedereen, niet alleen de rijken".

Bovenop de wooncrisis komt ook nog de energie- en inflatiecrisis. Het dagelijks leven dreigt onbetaalbaar te worden voor de meesten. Drastische maatregelen zijn nodig om de stad bewoonbaar te houden voor gewone mensen die bedreigd worden door dakloosheid en energiearmoede. Maar in plaats van hen te helpen worden vastgoedinvesteerders en speculanten in de watten gelegd. Jantje Druk, woordvoerder van Mokum Kraakt: “Pandjesbazen als Hagedoorn zijn symbool van het probleem. Voor de bezitters is de huidige crisis een feest. Zij dansen op het ritme van stijgende vastgoedprijzen en het gerinkel van de kassa bij elk verkocht luxeappartement. Wij hebben de woonlasten, zij de woonlusten.”

Daarom eist de groep woonrechtvaardigheid. Om het tij te keren moet er hard worden ingegrepen in de woningmarkt. Mokum Kraakt roept om maatregelen die iedereen helpen die niet tonnen voor een huis kan neerleggen, zoals een huurplafond voor álle woningen, veel meer sociale huur, onteigening van huisjesmelkers en het afschaffen van tijdelijke huurcontracten. Woordvoerder Druk: “Wonen is een recht, geen privilege. Maar de overheid doet veel te weinig om jonge mensen, werkende mensen en arme mensen te huisvesten. Uiteindelijk blijft er een Disneypretpark voor de rijken over en worden alle anderen de stad uit gejaagd. Dat is onacceptabel.”

Met de kraakactie wil Mokum Kraakt de woonstrijd nieuw leven inblazen. In het gekraakte pand komen niet alleen mensen te wonen, maar vestigen ze ook een nieuw vrijplaats, genaamd Het Monument. Daarmee benadrukken de krakers dat zij wél doen wat inhalige vastgoedeigenaren nalaten, namelijk het verzorgen en herstellen van monumentale panden. Woordvoerder Druk: “Door het pand te kraken, gaan we de verwaarlozing tegen en knappen we het helemaal op. Daarnaast geven we deze ruimte terug aan de Amsterdammers: in deze nieuwe vrijplaats komt ruimte voor tegencultuur, voor politieke alternatieven en voor ideeën om een einde te maken aan de wooncrisis.”

In hun buurtbrief geven de actievoerders aan zo lang mogelijk in het pand te willen blijven en het binnenkort openstellen voor buurtbewoners en geïnteresseerden.


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech