Zaterdag 15 okt. actie tegen verkoop Lutmastraat 134-huis

Aankondiging, gepost door: nn op 14/10/2022 10:06:09

Wanneer: 15/10/2022 - 15:00

Zaterdag actie tegen verkoopdrift De Key in De Pijp
Lutmastraat 134 B hs


De 103de Flitsactie
Voerden we vorige week actie tegen de verkoopdrift van de Alliantie, deze zaterdag heeft actiegroep Niet Te Koop met de 103de flitsactie haar pijlen gericht op die andere driftig verkopende corporatie: De Key: Lutmastraat 134 B-huis. Deze benedenwoning 'met heerlijke, diepe tuin' (er kan dus worden uitgebouwd!) wordt aangeboden voor het lieve sommetje van €550.000. Alsof je een emmer leeg gooit. Een arbeiderspaleis werd het ooit genoemd. Wie had ooit gedacht dat de markt er bezit van zou gaan nemen?

Zita Pels, wethouder volkshuisvesting
Twee leden van Niet Te Koop hebben afgelopen dinsdag ingesproken in de Raadscommissie Woningbouw en Volkshuisvesting (minuut 33 tot minuut 48) waar zij de gang van zaken rond verkoop en liberalisatie zoals u wel kunt raden fel bekritiseren. Hoopvol is dat Nienke van Renssen, raadslid van Groen Links, ook zeer kritisch bleek. En Zita Pels, van Groen Links, is de wethouder Volkshuisvesting.... Maar laten we ons niet rijk rekenen. Immers, Laurens Ivens van de SP is jarenlang wethouder Bouwen en Wonen geweest, hij was tegen de verkoop, toch is de verkoop doorgegaan. De actiegroep heeft een gesprek met de wethouder aangevraagd.
Gezellig en bruisend
Makelaar Ramón Mossel trekt alle registers open:
'De woning is ideaal gelegen in de bruisende De Pijp, vlak bij het Cornelis Troostplein en de Ceintuurbaan. Het Marie Heinekenplein, de Ferdinand Bolstraat en de Albert Cuyp zorgen op loopafstand voor een grote diversiteit aan restaurants, diverse speciaalzaakjes, cafés en winkeltjes. De gezelligheid is absoluut typerend voor deze fijne buurt.
Binnen een paar minuten loop je naar het gezellige Sarphatipark of naar de Van Woustraat. Tevens is het maar een klein stukje fietsen naar het hartje centrum Amsterdam.'
Terughoudend
Corporatie de Key en de Alliantie hebbent zich gebonden aan de zogeheten 'Prestatieafspraken 2020-2023'. Gemeente, huurderskoepels en woningcorporaties zijn daar onder andere in overeengekomen dat omdat in Stadsdeel Zuid er al zo weinig sociale huur is, men terughoudend zal zijn in het verkopen van sociale huurwoningen. Niets is minder waar. Het verkooptempo is minimaal gelijk aan het tempo in de vorige periode 2016-2019, de laatste maanden is er door deze vastgoed-bedrijven zelfs een versnelling ingezet. Ga naar de website van HuurdersBelangZuid voor een overzicht.

Afspraken per corporatie
Gezien hun slechte prestaties pleit actiegroep Niet Te Koop voor spijkerharde afspraken met elke corporatie afzonderlijk zodat Alliantie en Key erop aangesproken kunnen worden en zich niet verschuilen in een groter geheel van alle corporaties bijelkaar.

Kapitaal in plaats van sociaal
Weer wordt een woning te grabbel gegooid die geschikt was geweest voor de gemeentelijke regeling Van Hoog Naar Laag: om ouderen en mindervaliden te verhuizen van tweehoog of hoger naar beneden. Minimaal had de woning kunnen worden gelabeld als bestemd voor senioren.

Wie profiteert?
Corporatiewoningen zijn maatschappelijk bezit. Zij dienen een waarborg te zijn dat er voor de mensen betaalbare woningen voorhanden zijn. We zien echter een omgekeerd proces: woningen worden steeds duurder, de woonlasten worden voor de huurder elk jaar hoger. Wie profiteren hiervan? Degenen die verhuren en degenen die woningen bezitten. Over de rug van de huurder wordt de bezitter slapend rijk.

Waarom nog verkoop? Stop daarmee!
De corporaties zijn wel enige uitleg schuldig waarom zij nog verkopen. Hun redenering is dat zij geld nodig hebben voor nieuwbouw. Maar die nieuwbouw stagneert. Nog niet de helft van wat is gepland komt van de grond. Zo wordt het niks met het behoud van de sociale voorraad, helemaal niet in Oud West, Oud Zuid, Centrum en ga maar door.
Dus kom talrijk en neem je vrienden mee.


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech