200 mensen op manifestatie voor behoud van De Samenscholing

Nieuws, gepost door: nn op 19/07/2022 07:11:35

Wanneer: 19/07/2022 - 22:04

Afgelopen zaterdag, 16 juli, heeft De Samenscholing een manifestatie gehouden op het Spuiplein in Den Haag om onvrede te uiten over de voorgenomen herontwikkeling van de Beatrijsstraat 8-12. Het sociaal centrum is nu al bijna 7 jaar lang gevestigd in Moerwijk en zou moeten wijken voor bedrijfsruimtes als het plan van D66 wethouder Saskia Bruines doorgaat.Op het Spuiplein vonden afgelopen zaterdag meerdere activiteiten plaats die hun thuis vinden in De Samenscholing. Eetcafé Water en Brood verzorgde een doorlopend buffet, de weggeefwinkel Bea-Nix en de Anarchistische Boekenplek Opstand hadden een stand opgezet en er werd heel de middag een kinder-en circusprogramma verzorgd door Circus Kabel. Daarnaast traden de Plaguebearers en de huisbands Lifeless Past en Toprot op, plus een gelegenheidsband gevormd als steun voor De Samenscholing. Gedurende de hele middag liepen mensen af en aan om een kijkje te nemen, op het hoogtepunt verzamelden zich meer dan 200 mensen op het Spuiplein.

Tussendoor werden er diverse toespraken gehouden door Levi Ommen van de Black Lives Matter Den Haag groep, Neo de Bono van Wijkcoöperatie Moerwijk, Peter Bos van het Straatconsulaat, Marian van de weggeefwinkel en twee demonstranten van het Kraakprotest dat tegelijkertijd plaatsvond op het Malieveld en zich daarna als demonstratie aansloot bij de manifestatie van De Samenscholing.

De manifestatie was de eerste publieke actie van De Samenscholing tegen de voorgenomen sluiting van het sociaal centrum op 31 oktober van dit jaar. Sinds de bruikleenovereenkomst door de gemeente is opgezegd in april zijn er meerdere zaken aan het licht gekomen: de gemeente heeft nog geen concreet plan of datum voor de start van de verbouwing en dat er na 31 oktober anti-kraak (leegstandsbeheer) in het pand zou komen. Hiermee ontstaat het risico dat het sociaal centrum gesloten wordt en dat daarna het pand nog lange tijd leeg staat.

Het plan van de gemeente is momenteel zeer wankel. Uit ervaring van de strijd voor Vrijplaats De Vloek weten we dat om het sociaal centrum te redden het van uiterst belang is om actie te voeren en politieke druk uit te oefenen. Hou daarom de kanalen van De Samenscholing in de gaten voor verder nieuws en acties totdat dit gentrificerende D66-project van tafel gaat!

De Samenscholing Blijft!

Facebook: https://www.facebook.com/samenscholing
Telegram: https://t.me/samenscholing
Instagram: @desamenscholingWie: 
nn

Foto's van optreden Lifeless Past (https://lifelesspast.bandcamp.com/) en Toprot (https://toprotmoerwijk.bandcamp.com/)

Foto: 

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech