Steun slachtoffer politiegeweld bij Groningen anti-gasactie in 2018!

Nieuws, gepost door: Shell Must Fall, Code Rood op 28/04/2022 04:11:09

Wanneer: 28/04/2022 - 10:29

Doneer hier: https://whydonate.nl/fundraising/CodeRoodLegalFees

Bij de actie die Code Rood in 2018 voerde tegen de gaswinning in Groningen, werd een actievoerder hard op het hoofd geslagen door een politieagent. Hij moest gehecht worden en hield er een zware hersenschudding aan over.
De activist besloot agent aan te klagen wegens mishandeling maar de aanklacht werd verworpen, omdat de agent zich het voorval niet kon herinneren.....
De kosten van de advocaat zijn op dit moment al flink opgelopen (ongeveer 2.000 euro).

Doneer hier: https://whydonate.nl/fundraising/CodeRoodLegalFees

Bij de actie die Code Rood in 2018 voerde tegen de gaswinning in Groningen, werd een actievoerder hard op het hoofd geslagen door een politieagent. Hij moest gehecht worden en hield er een zware hersenschudding aan over.
De activist besloot de agent aan te klagen wegens mishandeling maar de aanklacht werd verworpen, omdat de agent zich het voorval niet kon herinneren..... Daarom gaan we nu naar Europees Hof voor de Rechten van de Mens. We mogen nooit toestaan dat de politie zo makkelijk weg komt met grof geweld tegen vreedzame activisten die onrecht aan de kaak stellen!
De kosten van de advocaat zijn op dit moment al flink opgelopen (ongeveer 2.000 euro). Als er een rechtszaak komt, zal het zeker aanzienlijk meer worden

Persbericht: Demonstrant daagt Nederland voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens wegens buitensporig politiegeweld

Amsterdam, 31 januari 2022 – Een demonstrant die in 2018 tijdens een demonstratie in Groningen door de politie met een wapenstok op zijn hoofd werd geslagen, heeft een klacht ingediend bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. De man klaagt Nederland aan wegens onmenselijke en vernederende behandeling en schending van zijn demonstratievrijheid.

De destijds 23-jarige man nam 29 augustus 2018 deel aan een demonstratie van klimaatactiegroep Code Rood in Farmsum (Groningen). Code Rood richtte zich tegen de gaswinning en de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM). Terwijl de man met ongeveer 100 à 150 demonstranten in een vreedzame mars naar het NAM-terrein liep om daar een spandoek op te hangen, werd hij door een politieagent met de lange wapenstok tegen zijn hoofd, op de slaap, geslagen. De man liep een bloedende hoofdwond op gehecht moest worden. Volgens zijn arts had hij geluk dat geen hersenschade is ontstaan. Ook veroorzaakte de klap kaakletsel, waardoor de man enige tijd uitsluitend vloeibaar heeft kunnen eten. De politie erkende in reactie op de media-aandacht die de zaak destijds kreeg1 dat sprake was van een communicatiefout binnen de politie: er had niet tegen de demonstranten mogen worden opgetreden.

De man deed aangifte van mishandeling tegen de desbetreffende politieagent, maar het openbaar ministerie besloot de politieagent niet te vervolgen. Een klacht van de man tegen niet-vervolging werd afgewezen door het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden. Het handelen van de agent wasvolgens het gerechtshof ‘niet disproportioneel’. Ook kon de agent zich niet herinneren het hoofd van de man te hebben geraakt. Er was daarom volgens het gerechtshof geen opzet op mishandeling.

Willem Jebbink, de advocaat van de man:
‘Het incident is glashelder vastgelegd op camerabeelden. Te zien is dat de politieagent bovenhands uithaalt en op mijn cliënt inslaat. Daarom is het onbegrijpelijk dat het gerechtshof vindt dat er geen opzet was. Als het genoeg is om te zeggen dat je je ernstig handelen niet kunt herinneren, heeft de advocatuur nog heel wat cliënten die vrijuit moeten gaan. Het is vanuit mensenrechtelijke bescherming zorgelijk dat het gerechtshof het slaan van een volkomen vreedzame demonstrant proportioneel heeft genoemd. Dat houdt een cultuur van politiegeweld in stand waarop recent nog door VN-rapporteur Nils Melzer stevige kritiek is geleverd.'

*********************************
In 2018 an activist of the Code Rood action against the gas exploitation in Groningen was hit on the head/temple by a police officer with a baton. The charges against the police officer at the time included attempted manslaughter and serious bodily harm. The charges were rejected in the second instance in 2021. Now the third instance is the European Court of Human Rights. As a result, the Dutch state is now being sued. The costs of the lawyer are already close to €2000. If there is a lawsuit it will definitely be significantly more.

Help us cover these legal fees and stand in solidarity against police violence and fossil criminals!

https://whydonate.nl/fundraising/CodeRoodLegalFeesWie: 
Teruggekeerde Johannes

Deze actie was ik zelf helaas te laat voor maar uren later in de schemering bij die NAM-troep zelf werd er ook zeer hard geslagen en een jonge vrouw/kind aan haar capuchon bijna opgehangen.
Ook hier zijn beelden van.
Onze beelden hebben we destijds afgestaan aan ondersteuningsgroep van Code Rood, helaas nooit meer wat over gehoord.
Overigens MAG smeris NOOIT bovenhands met knuppel slaan.
Staat in hun EIGEN voorschriften.
Maar ja, racisme mag ook niet, zie toeslagenaffaire.
Vluchtelingen honger laten lijden mag ook niet, zie o.a. Ter Apel.
A.C.A.B.


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech