Sterrebos bij VDL Nedcar bezet door bosbeschermers

Nieuws, gepost door: Red het Sterrebos op 28/01/2022 01:03:50

Wanneer: 28/01/2022 - 15:36

Update 8 februari: na het verraad van het Sporenwolf, die haar bezwaar bij de Raad van State introk, is politie onmiddelijk begonnen met ontruiming om de kap door VDL te faciliteren.


Een groep milieu-activisten heeft vanochtend vroeg het Sterrebos bij Born (Limburg) bezet. Ze zijn met touwen in de bomen geklommen en hebben zich daar geïnstalleerd in hangmatten. De actie is georganiseerd om het bos te beschermen tegen de geplande kap door autofabriek VDL Nedcar. VDL Nedcar wil op de plek van het eeuwenoude bos een nieuwe productielijn neerzetten. De bosbeschermers roepen op om het plan aan te passen zodat het bos behouden blijft.

Eén van de bosbeschermers zegt: "Er zijn demonstraties georganiseerd, petities overhandigd, en discussies gevoerd, maar VDL Nedcar heeft laten zien dat ze alleen maar geeft om maximale winst. Dit bos, de vleermuizen en andere dieren, kan ze niks schelen. Ze kiezen voor de goedkoopste optie. VDL doet net alsof het Sterrebos duizenden banen tegenhoudt, maar dat is onzin. Wij zijn voor bomen én banen, en bovenal voor een toekomst voor iedereen!" 

De tientallen als vleermuis uitgedoste activisten komen uit het hele land, ook uit de provincie Limburg. Ze hebben zich verenigd onder de naam "Red het Sterrebos" en zijn gelieerd aan verschillende klimaat- en milieuactiegroepen. De actievoerders zeggen geïnspireerd te zijn door succesvolle bosbezettingen in Duitsland, en dichterbij in Schinveld (2005-2006) waarmee 14 hectare bos werd gered. 

De Raad van State behandelde op 13 januari de verschillende bezwaren tegen de kap, waaronder een bodemprocedure en een voorlopige voorziening van SEVON en de Groene Sporenwolf. Hoewel er nog geen uitspraak is gedaan, mag VDL wel al beginnen met voorbereidende werkzaamheden en planten en struiken verplaatsen. Zolang er mensen in de bomen zitten, kan het bos niet gekapt worden. De activisten willen met de bezetting voorkomen dat er onomkeerbare schade wordt toegebracht en zijn dan ook van plan te blijven tot het behoud van het Sterrebos gewaarborgd is.

Het Sterrebos is een uniek, rustig, verwilderd bos. Omdat het niet wordt onderhouden en niet toegankelijk is voor het publiek is het een ideaal toevluchtsoord voor reeën, dassen, vleermuizen en broedvogels. Veel van de bomen, vooral eiken, zijn al 200 jaar oud. 

VDLNedcar is verplicht om nieuwe bomen aan te planten voor de kap van het bos. De boschermers stellen: "Een oud bos als het Sterrebos valt niet te compenseren. Het duurt nog minstens honderd jaar voordat een compensatiebos dezelfde waarde heeft als het huidige bos. Die tijd hebben we niet. We moeten nu klimaatverandering tegengaan en biodiversiteit herstellen. Het kappen van een oud bos voor de winst van een autofabriek staat daar haaks op. " 

Red het Sterrebos roept buurtbewoners en natuurliefhebbers op om ook te komen en te helpen bij de bezetting. Op de website (https://redhetsterrebos.nl) en sociale media is actuele berichtgeving en ook een fondsenwervingsactie te vinden. Wie: 
nn

Solidariteits demo zaterdag 29 januari, 11 uur:

https://redhetsterrebos.nl/2022/01/solidariteits-demo/

Morgen, 29 januari om 11 uur organiseren we een solidariteitsdemo op de locatie die de Gemeente Sittard-Geleen ons heeft aangewezen: de Mitsubishi Avenue. We zullen hier vanaf 11 uur zijn met een info standje en koffie en thee. We roepen buurtbewoners en sympathisanten op om te komen en steun te betuigen. Als je het kunt missen, breng dan ook spullen langs, zoals slaapzakken, warme kleding, (veganistisch) eten en snacks.Wie: 
nn

Actie in bos bij autofabriek in Born gaat ook vannacht door
https://nos.nl/artikel/2414924-actie-in-bos-bij-autofabriek-in-born-gaat...

Wie: 
nn

'Rustige nacht' voor boomactivisten Born, eerder zeven aanhoudingen
https://nos.nl/artikel/2415032-rustige-nacht-voor-boomactivisten-born-ee...Wie: 
Poes

Opgepakte activisten moeten zich voor kantonrechter rechtvaardigen - politiewoordvoerder schiet compleet rol en draagt vast argument aan: "Ik weet niet of zij op de hoogte waren dat het verboden gebied is. De bordjes dat het betreden van het gebied niet is toegestaan, zijn pas in de loop van vrijdag geplaatst. Toen waren die activisten al aanwezig." https://nos.nl/artikel/2415102-19-demonstranten-aangehouden-voor-bezette...Wie: 
nn

Bezetters Sterrebos overleggen wat te doen bij storm, burgemeester wil medische check
https://m.limburger.nl/cnt/dmf20220130_95995498Wie: 
nn

NB: dat verhaal van de burgermeester is kul, de klimmers hebben zelf een eigen safety / gezondheidscheck laten uitvoeren door een medisch opgeleide beroeps-klimmer. Echt laag van de burgermeester om te doen alsof hij dit zelf heeft geïnitieerd, terwijl de activisten juist eerst met gemeente en popo weer moetsen onderhandelen om toegang voor de safety team te bewerkstelligen.Wie: 
nn

'Nederland heeft ieder plukje bos keihard nodig'
04-02-2022 11:22

Dit is een origineel bericht van ANP Expert Support
https://www.persberichten.nl/home/detail/68cbe4d0-5da0-4d74-90c2-665a141...Wie: 
Sterreboos

Zie ook:

Fotoverslag: #Sterrebos solidariteitsdemo #RedhetSterrebos ! 6-1-2022
https://indymedia.nl/node/51503Wie: 
Draakje

https://nos.nl/artikel/2416254-zes-actievoerders-aangehouden-bij-ontruim...

De ontruiming en kap van het bos zijn vandaag helaas begonnen.Wie: 
Poes

Dit is niet mijn tekst, maar het commentaar van een kennis op het statement dat Groene Sporenwolf en consorten hebben gegeven nav hun schikking met de vriendjes van VDL Nedcar. Als belangrijkste elementen van hun 'natuurcompensatieplan' noemen zij:

Bomenaanplant (3-voudig ten opzichte van te kappen bomen)
130 vleermuiskasten
Nieuwe dassenkunstburchten
Nieuw kruidenrijk grasland
Nieuwe fruitbomen
Nieuwe bijenkorven
Sociaal, duurzaam én circulair gerenoveerd kasteel,
Nieuwe fiets- en wandelpaden waardoor het gebied een versterkt recreatief karakter krijgt.

'Paar kanttekeningen: 1) Fietspaden, hout voor scholen, renoveren van een kasteel etc aanmerken als natuurcompensatie is een leugen om goodwill aan te kweken bij mensen die niet kritisch kunnen denken. Wat zou de natuur in godsnaam hebben aan een fietspad? 2) Onvoorbereid verplanten van vrij uitgegroeide bomen uit een bosverband gaat tot grote uitval leiden. Al die bomen gaan infecties met honingzwam e.d. krijgen. Er gaat een groot percentage van sterven binnen 5 a 10 jaar. De mensen die hier over beslissen weten dit, dit leer je dan ook in de opleiding: spontaan bomen gaan verplanten is alleen om boze omwonenden te sussen, de kans dat ze aanslaan is niet heel groot, dit moet je dan ook altijd proberen te ontmoedigen bij een opdrachtgever. 3) 130 vleermuiskasten is het kale minimum aan mitigerende maatregelen die je moet treffen bij grootschalige kap, geen winst voor de natuur of overwinning in onderhandelingen, een kaal minimum om te voorkomen dat je WNB overschrijdt. 4) Het aanleggen van dassenburchten is ook een wassen neus. Spreekt voor zich. 5) Addendum bij 1): Het vergroten van de recreatieve waarde van het gebied draagt juist niet bij aan het vergroten van de natuurwaarden. En reken maar dat daar een heel groot deel van de fondsen in gaat zitten.'

Ik zou daar zelf nog aan willen toevoegen dat ik heel benieuwd ben naar de huidige eigenaar / beheerder van het kasteel, het zou me niets verbazen als dat VDL of een andere direct belanghebbende is.
Dank aan de activisten die zich hier sterk voor gemaakt hebben!Wie: 
nn

VDL onderzoekt geen alternatieve locaties en laat bos met geweld ontruimen op kosten van de belastingbetaler. Nederland bedankt.

in de tekst op hun website staat:

" De activisten die onze bomen hebben bezet, of hun sympathisanten, hebben zich nooit gemeld, ook niet voor een gesprek. Zij hebben zich eveneens nooit gevoegd in een bezwaarprocedure."

-- Dat klopt niet? VDL heeft mijn mails niet beantwoord. Ik heb mij keurig gemeld.


>Deze aanvulling voldeed niet aan de spelregels en is verplaatst naar het forum.

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech