Antifa: méér dan een groepje losgeslagen jongeren

Nieuws, gepost door: Antifascisten Utrecht op 23/01/2022 01:11:27

Wanneer: 23/01/2022 - 11:04

Afgelopen woensdag, 19 januari, was het weer zover. Utrechtse antifascisten lieten fascisten, die zich voordeden als "vrijheidsstrijders", zien dat zij niet getolereerd worden. De demonstratie van de antifascisten werd druk bezocht en haalde ook de landelijke media, waarin het beeld werd geschept dat "Antifa" een losgeslagen groepje jongeren zou zijn. Radicale antifascisten en anarchisten organiseren echter al jaar en dag demonstraties en andere acties als onderdeel van een langdurige campagne.


Op de avond van 19 januari 2022 werd er een antifascistische demonstratie georganiseerd op de Neude in Utrecht. Dit was naar aanleiding van de fakkeltocht op 12 januari, georganiseerd door oa Etienne van Basten van de Nederlandse Volks-Unie (NVU) en bijgewoond door leden van Voorpost en andere "vrijheidsstrijders". Tijdens deze fakkeltocht werd de omstreden prinsenvlag (tijdens en sinds WO2 voornamelijk gebruikt door de NSB en door neonazistische groepen) gevoerd over de Maliebaan en langs het Spoorwegmuseum, voorheen station Maliebaan. Een gevoelige route, aangezien op de Maliebaan het NSB hoofdkantoor was gevestigd en verschillende kantoren van de bezetter. Via station Maliebaan werden Utrechtse Joden gedeporteerd naar vernietigingskampen.

Wij schreven al eerder over de antifascistische tegendemonstratie op 12 januari, zie https://www.indymedia.nl/node/51301

Over de antifascistische demonstratie op 19 januari is inmiddels al veel geschreven en gesproken, en heeft het landelijke nieuws gehaald. Niet vreemd, aangezien deze demonstratie grotendeels werd georganiseerd door leden van lokale parlementaire partijen als Groenlinks en PvdA, gesteund door oa PvdD en Bij1. In de aanloop naar de demonstratie werd het duidelijk dat er erg op een "vreedzaam" protest werd gehamerd, en werd "Antifa" die de week ervoor op de barricades stond nadrukkelijk verzocht om niet deel te nemen of afstand te houden. Natuurlijk laten wij ons dit niet vertellen, niemand kan antifascisme voor zichzelf claimen, laat staan politieke partijen die deels aanleiding en een voedingsbodem zijn voor de groei van fascisme. Het werd tijdens de aanloop naar 19 januari wel duidelijk dat er ook binnen hun organisatie verschillende meningen en verdeeldheid was over hoe met de "Antifa" van vorige week om te gaan.

Op de avond van 19 januari hebben de radicale antifascisten de demonstratie dus gewoon bijgewoond, in grote getale. Het programma van de demonstratie was goed, al dan niet een beetje braafjes. Het begon met een bedankje en steunbetuiging naar de groep die de week van tevoren op de barricades stond. Tijdens en na iedere spreker hebben we de Neude voorzien van leuzen. Het artikel van Jerry Goossens werd door hem voorgedragen, er was een gedicht en ondertussen speelden er wat enigszins vreemd gekozen liedjes.
Na het officiële programma werd een ongeplande wandeling ingezet waar een honderdtal radicale antifascisten aan mee deed. We wisten dat er wat "vrijheidsstrijders" door het centrum liepen, van het Vredenburg naar het Domplein. Wij probeerden ook naar het Domplein te komen om hun te blokkeren. Bij ieder straat die wij richting de Dom insloegen werden we echter tegengehouden door de ME. Uiteindelijk hebben we wel de straten van het halve stadscentrum kunnen claimen met vlaggen, banners en leuzen. Al met al een geslaagde actie.

In de media heeft naderhand het nodige stukje framing plaats gevonden. Volgens een column in De Volkskrant zou de officiële demonstratie georganiseerd en bijgewoond worden door "nette mensen", in tegenstelling tot de "piepjonge jongens en meisjes" die door de stad aan het rennen waren. Behalve dat er in de context verkeerde toewijzing van gender plaats vond, bestond de groep grotendeels uit volwassenen die met serieuze overtuigingen deelnamen. En los van de jongeren, waren er ook meer dan genoeg antifascisten die al jaren en zelfs decennia meelopen.
Deze onofficiële demonstratie was ook zeker niet incidentieel, maar onderdeel van een maandenlang proces van gemeenschapsvorming, connecties leggen en infrastructuur ontwikkelen. Het is niet zo dat we hier spontaan stonden, we zijn bij iedere demonstratie aanwezig waar fascistische symboliek word gebruikt en waar fascistische groepen overduidelijk aanwezig zijn. Het is een antifascistische campagne, geen losstaande actie.

Iedere woensdag is het zover, de fakkeltochten blijven maar doorgaan, en ze worden georganiseerd door dezelfde fascisten van dezelfde fascistische groeperingen. Zolang dat gebeurd zullen wij er ook zeker staan!

Toen niet, nu niet, nooit meer fascisme!

Tags: antifa utrecht


Wie: 
nn

Brussel vandaag

Foto: 


Wie: 
nn
Foto: 


Wie: 
nn

.Wie: 
nn

[opgelet: de extreemrechtse club "Police 4 freedom" (what's in a name?) probeert overal oproepjes te plaatsen voor "samenwerking met antifa". No kidding.]


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech