In memoriam Alex van Veen

Opinie, gepost door: nn op 10/01/2022 01:07:34

Alex Langeveld, alias Alex van Veen, overleed op 9 december 2021. Alex werkte als redacteur en journalist voor talloze bladen en blaadjes. Maar vooral Ravage was zijn kindje, hij zette zich met hart en ziel in voor het blad, en later de website.

Toen ik in 1999 voor het eerst het redactiekantoor van actieblad Ravage binnen stapte, leken de gouden jaren van het activisme over. In de jaren tachtig en negentig speelde Ravage een belangrijke rol in het volgen van het actie gebeuren. Alex volgde de acties op de voet en deed daar verslag van. Kraken was een belangrijk onderwerp voor Ravage. Het blad maakte tevens vele metamorfoses door, heette eerst NN, en werd in 1988 Ravage. Het was eerst nog een krant en werd daarna een soort magazine. In 2006 stopte de papieren versie en werd het webzine Ravage, online dus.

Eerlijk gezegd vond Alex een online magazine maar niets. Hij was een echte krantenman, verse drukinkt op zijn handen was het ware. Dat gebeurde tijdens het rapen, dat wil zeggen het in elkaar zetten van de kranten. Dat was genoeglijk, samen zaten we rond een grote tafel krantjes te vouwen. Samen met beperkte middelen een krant maken is het mooiste wat er is. Alex was een gedreven kracht, stil, bescheiden, soms cynisch. Hij was ook eigenwijs. Je moest er echt aan wennen dat hij altijd gelijk had.

Jarenlang maakte Alex met o.a. Freek Kallenberg, als redacteuren, het blad, het was een sterke tandem, ze vulden elkaar aan. Toen Freek het blad verliet viel er een gat. Gaandeweg bleek de levensvatbaarheid van Ravage als blad niet meer houdbaar. Met enige tegenzin begon Alex aan de website. Ongelofelijk dat hij het vijftien jaar volhield. Meermaals wou Alex stoppen, vooral omdat het moeilijk was om medewerkers te vinden, nieuw bloed hadden we hard nodig. Hij had steeds minder zin om artikelen te maken. Toch kon hij Ravage niet loslaten.

Alex gaf weinig prijs van zijn privéleven. We wisten dat hij een sociaal hart had, jaren vrijwilligerswerk met verstandelijk gehandicapte mensen in Amsterdam Noord deed, en een grote liefde voor Ajax had. Hij kon mooi vertellen over de gouden jaren tachtig van het actievoeren. En kon gloedvol vertellen over zijn jeugd, het opgroeien in een tuinders gezin in het Westland. Een groot gezin was het. Iedereen hielp mee. Het was een hard bestaan en een warm nest. Alex had zijn nuchterheid en arbeidsethos zeker te danken aan zijn jeugd. Hij laat als mens en inspirator voor Ravage een groot gat achter.

https://www.ravage-webzine.nl/2022/01/10/in-memoriam-alex-van-veen/


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech