Verslag tegen-protest Dietse Volkspartij in Utrecht

Ruis, gepost door: nn op 03/12/2021 12:11:21

Wanneer: 03/12/2021 - 23:45

030 anti-fascisten houden de wacht tegen de Dietse Volkspartij, in solidariteit met vluchtelingenAfgelopen zaterdag 27 november rondom kwart over 1 stond er een man op de Wittevrouwenbrug in Utrecht te wachten.
Op zijn vlaggenstok wapperde een Prinsenvlag, ook wel bekend als de vlag van de NSB, een soort Nederlandse driekleur, maar dan oranje, wit, blauw in plaats van rood. De man heet Maarten van Geijn en hij is aangesloten bij de nationalistische vereniging Voorpost, een extreem-rechtse organisatie die witte suprematie en fascisme aanhangt. In het verleden waren zij vooral actief toen de Duitse Pegida Nederland regelmatig bezocht. Voorpost is tegen vluchtelingen, vinden dat de grenzen dicht moeten en vieren nog steeds met alle geweld Zwarte Piet. Ook lopen ze voorop bij protesten rondom het corona beleid. Nog in september zagen we Voorpost in Utrecht, bij de demonstratie rondom het plantaardige restaurant Waku Waku, dat zich afgelopen september weigerden te voegen naar de maatregelen rondom de corona pas en QR code.

Bij van Geijn voegen zich even later twee anderen, al net zo gevaarlijk trots op hun racisme. Ze hebben ook zo’n vlag en rollen een banner uit: ‘Stop de Omvolking!’ wat zo ongeveer gelijk staat aan immigranten haat en xenofobie. Deze twee horen bij de Dietse Volkspartij, een nieuwe nazi jongerenorganisatie gelieerd aan Voorpost, voor wie de strijd tegen de omvolking ook een centraal thema is. Ze beweren dat de niet-westerse bevolking het land overnemen en dat ze zich niet meer thuis voelen. Uiteindelijk stonden ze er met z’n zessen.

Een paar dagen eerder circuleerde het nieuws over de oproep van de Dietse Volkspartij tot een demonstratie tegen de noodopvang in het hotel City Center Lodge, waar sinds 26 oktober 48 vluchtelingen verblijven. Een aantal anti-fascisten besloot een tegen-actie te organiseren, compleet met banners, borden, speakers en megafoons. Bij het café op de hoek tegenover de brug stonden wat wouten. Ze zeiden dat we elkaar niet mochten uitschelden en als er problemen kwamen, dat we dan zouden worden ingesloten en meegenomen.

Bij de shelter begon zich een groepje mensen te verzamelen: voor de shelter wat mensen die daar werkten en af en toe een buurtbewoner. Aan de andere kant van de weg een groepje met een banner waarop staat te lezen staat: ‘You are not Alone, Solidarity is our Weapon’ met een M4A1 waar bloemen uitschieten en een roze bordje met refugees welcome. Om het hoekje een black bloc voor security, met een antifa banner waarop staat: ‘Extreem-rechts is niet Utrechts’.

We waren met ruim 20 mensen, een mix van leden van politieke partijen Bij1 en GroenLinks en lokale activisten uit de anarchistische en anti-racistische hoek, actief in verschillende collectieven, organisaties en bewegingen. We hebben daar de wacht gehouden, wat dingen naar dat trieste groepje op de brug geroepen en gezongen, over dat wij fascisme nooit meer zullen toelaten, dat vluchtelingen welkom zijn en dat we die nazis ’t liefst in de gracht zien vallen. Voorbijgangers en automobilisten reageerden positief en Voorpost bleef stil.

De middag verliep verder rustig. Het was een beetje kleumen, na 2 uur dropen ze af.
Het anti-fascistische geluid, de solidariteit was duidelijk sterker dan deze marginale Dietse Volkspartij.
Zo hoort het.Wie: 
nn

ondertitels video:

Slogan:
1, 2, 3, 4
Wij willen geen fascisten hier
5, 6, 7, 8
Gooi die nazis in de gracht

Song:
Say it loud, Say it clear
Refugees are welcome here
Oh I’d love to be in the numbers
When the nazis outta here

Foto: 

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech