Wanneer: 10/11/2021 - 14:26
AMSTERDAM, 10 nov 2021 - De Nederlandse opperrabbijn Binyomin Jacobs zal zondag spreken op de nazibegraafplaats Ysselsten (Venray). Gisteren maakte de Duitse ambassadeur dat bekend als organisator van een herdenking daar. De rabbijn noemde de plek vorig jaar 'een verzamelbak van SS-tuig'.
[2e foto bron: https://www.findagrave.com/memorial/75139287/julius-dettmann ]
Zondag is de jaarlijkse Duitse dodenherdenking op Ysselsteyn. Dat is met ongeveer 3.000 SS'ers de grootste SS-begraafplaats van Europa en er liggen ook 28.000 nazisoldaten van de Wehrmacht en zware Nederlanders verraders en oorlogsmisdadigers. Naar verwachting zal de rabbijn nadrukkelijk wijzen op de betrokkenheid bij de holocaust van duizenden nazidoden daar.
Critici van deze herdenking hebben laten weten met Jacobs' komst in te stemmen. Vorige week lokte echter wel de aankondiging dat minister van staat Piet Hein Donner zal spreken, forse kritiek uit. Hij is kleinzoon van een lid van de Hoge Raad die nazimaatregelen goedkeurde. Donner verklaarde twee dagen later dat hij daar niet als minister van staat zou spreken. Of dit betekent dat hij zijn mnisterschap blijvend opgeeft, is niet duidelijk.
De rabbijn uitte zijn kritiek vorig jaar als ondertekenaar van een petitie tegen de Ysselsteynse herdenkingen, die jarenlang plaats vond met veel kransen, bloemen, schoolkinderen, de burgemeester van Venray en saluerende militairen.
Jacobs schreef toen in zijn column:
"Die dodenakker in Ysselsteyn is dus een verzamelbak van SS-tuig, Nederlandse SD-ers, collaborateurs, waarvan een aantal door het verzet was gefusilleerd, en ook nog ‘gewone’ Duitse soldaten. Ook de persoon die Anne Frank en haar familie op transport liet stellen ligt daar begraven. "
Een gezonde winter! - NIW okt 2020
https://web.archive.org/web/20211110110128/https://niw.nl/een-gezonde-wi...
Jacobs is de eerste Joodse persoon ooit die daar sinds de start in 1946 spreekt. De begraafplaats is berucht omdat de Duitse beheerders sinds 1976 stelselmatig het bestaan van de holocaust en elke connectie daarmee van de bijna 32.000 dode nazisoldaten, SS'ers en Nederlandse oorlogsmisdaddigers verzwegen. Van de beheerders, de Duitse Volksbund, is bekend dat zij moeite doen voor rehabilitaie van Wehrmacht-soldaten*, hoewel de Wehrmacht een nazi-instelling was en meer burgers heeft gedood dan de SS.
Zo verstrekte de begraafplaats geen enkele informatie over de misdadige nazi's en SS'ers zoals Julius Dettmann die Anne Frank deporteerde, of de Nijmeegse NSB-politiecommissaris Antonius van Dijk, die bij Jodenrazzia's zelf op straat leidde, en honderden andere zware beulen en oorlogsmisdadigers. Ook de term 'holocaust' was niet in de documentatie te vinden. Dat bleef zo van 1976 tot dit jaar in augustus. Toen verscheen een nieuwe Duitse ambassadeur, dr Cyrill Jean Nunn, een gepromoveerd historicus en filosoof.
Al sinds 2014 voeren diverse groepen actie tegen deze herdenkingen, onder leiding van de zoon van een verzetsman, Arthur Graaff, lid van de groep oud-verzetstrijders AFVN-BvA. De critici gingen inspreken bij de gemeenteraad, flyeren in Venray, lobbyen bij gemeente, provincie, bisdom en Kamerleden, gingen demonstreren, en stuurden vele tientallen persberichten en brieven aan bestuurders en politici zoals Donner.
Vorig jaar oktober startte Graaff de petitie tegen naziherdenkingen op Ysselsteyn. Daarbij kreeg hij behalve van de opperrabbijn ook steun van o.m. vm. kamp Dachau, van twee Franse nazi-jagers, Serge en Beate Klarsfeld, opperrabbijn Evers, diverse Joodse gemeenten en instellingen en van het Simon Wiesenthal Center in Jerusalem, dat nazimisdaden en de holocaust documenteert. Ambassadeur Nunn overlegde uitvoerig met Joodse vertegenwoordigers en nam de ook boodschap van de andere critici serieus.
Vorig jaar november legde aan Vlaamse fasciste, Carrera Neefs, bloemen bij het graf van de eerste Nederlandse vrijwlliger van de SS, Willem Heubel. De begraafplaats, de gemeente, de beheerder de Volksbund noch de ambassadeur lieten enige afkeruing blijken. In het verleden is op de begraafplaats onrtegelmatig dor neziás gedemonstreerd. ZIE FOTO'S
*: "Auch die deutschen Soldaten des Zweiten Weltkrieges verdienen ein ehrendes Gedenken. Wir verneigen uns heute vor all denjenigen, die im guten Glauben an ihre Pflichten und Aufgaben ihr Leben oder ihre Gesundheit als tapfere Soldaten Deutschlands verloren haben. " Klaus von Dohnanyi, Bundesminister a. D. und Erster Bürgermeister von Hamburg a. D., Volkstrauertag 2012, Koblenz, in 'Handreichung', Volksbund, pag. 16. https://www.100-jahre-erster-weltkrieg.eu/fileadmin/redaktion/Micro_Welt...