Wanneer: 24/09/2021 - 11:22
Boris Biertuin is de boodschappenjongen van de groenlinkse wethouder in Amsterdam die het op zich genomen heeft om de Lutkemeerpolder tot industrieterrein te verbouwen. Hij beklaagt zich over het feit dat mensen daar actie tegen voeren. Dat vergt natuurlijk enige uitleg. Daarom een interview.
Wij: Boris, je belt de laatste tijd lukraak mensen die bij de Lutkemeerpolder wonen op om door te geven dat acties tegen Albert Heijn moeten stoppen. Waarom eigenlijk?
Boris Biertuin: We zijn in overleg met Albert Heijn, of met de moedermaatschappij Ahold eigenlijke omdat de bedoeling is dat zij de eerste koper zullen worden van een deel van de Lutkemeerpolder, zodat we daar kunnen beginnen met bouwen. Niemand in de zakenwereld is geïnteresseerd in dat stuk oud landbouwgebied, ook omdat ze weten dat het omstreden is om daar te bouwen. En omdat er genoeg industrieterrein leeg staat ook. We hebben jarenlang geheim proberen te houden wie we daar voor op proberen te laten draaien, maar nu zijn mensen die vechten voor behoud van de polder er achter gekomen dat het om Ahold gaat. En Ahold is zo dom geweest om dat te bevestigen, dus toen moest mijn baas, wethoudster Marieke van Doorninck (Groenlinks) dat ook in de gemeenteraad doen. Gelukkig slikken de coalitiepartijen daar alles (naast GL ook de PVDA en SP en natuurlijk die deesesesestig. Hahha wij noemen hen altijd Devil 666 want we zijn van die hardcoreincrowdgrapjes aan het doen altijd en dat is lachen, maar goed. Sindsdien zijn er de hele tijd acties gevoerd bij Ahold en tegen vestigingen van AH. Nou dat kan natuurlijk niet. Je mag best af en toe voor een lege Stopera met een spandoekje gaan staan, daar hebben we niets op tegen, of een petitie aan de wethouder aanbieden, daar zijn we ook heel erg voor, maar allerlei andere acties zijn niet de bedoeling. Of men daar dus subiet mee wil stoppen!
Wij: Over wat voor akties heb je het dan?
Boris: Ahold heeft gemeld dat ze van alles tegenkomen. Vaak worden de deuren van een vestiging dichtgelijmd, althans de sloten. Heel flauw natuurlijk, dan kan de winkel vaak niet open. Of de ramen worden volgeplakt met posters. Leuzen op de voorpui, stickers in de winkel. Noem maar op. Bijzonder vervelend is ook het toenemend aantal acties tegen die vrachtwagentjes waarmee ze aan huis leveren en overal het verkeer ophouden. Dan is zo’n chauffeur bij de mensen binnen om de dozen fruitige witte wijn uit Zuid Afrika en knabbelnootjes af te leveren, en dan is er een leus op de wagen gespoten, of hebben ze de banden leeg laten lopen. Sloten dichtlijmen doen ze ook op zo’n laffe manier; eerste een stukkie ijzerdraad in het slot en dan van die secondenlijm er achteraan. Helemaal flauw is als ze ook nog de dienstingang om de hoek dichtlijmen, zodat de deur ook niet van binnen opengemaakt kan worden. Ik bedoel, het niveau...
Wij: Maar Ahold is zo’n enorm concern, die kan daar wel tegen toch?
Boris: Ja nauw, ze zijn natuurlijk ook kwetsbaar omdat die supermarktvestigingen overal zitten en die karretjes overal rijden. We weten dat de campange voor behoud van Lutkemeerpolder breed ondersteund wordt, dus als al die mensen ook dit soort acties gaan doen, kan het nog flink uit de hand lopen. En dan mag je maar hopen dat ze niet ook nog de andere onderdelen van Ahold gaan doen, zoals Gall en Gall of Etos. Of Bol.com, ook al van Ahold. Er komen al meldingen binnen van loze bestellingen of terugsturen-en-geld-terugvragen dat bol.com natuurlijk geld kost. We onderzoeken of dat er ook mee te maken heeft, maar ook dat kan natuurlijk overslaan en dan zijn de poppen aan het dansen. Het personeel wordt bij AH heel slecht betaald en is daarom ook niet erg loyaal richting het bedrijf. We hebben het idee dat ze van alles door de vingers zien. Alleen die bewakingsbedrijven treden op, maar ja die zijn ervoor ingehuurd en het zou voor Ahold ondoenlijk zijn om nog veel meer bewaking in te kopen. Je ziet het ook bij de zelfscan, daar wordt echt massaal gejat zonder dat ze er veel tegen kunnen doen. Het is wat.
Maar Albert Heijn is vooral kwetsbaar op zijn imago. Dat mensen doorhebben dat het bedrijf niet in duurzaamheid of goede betaling van het personeel is geïnteresseerd, maar alleen in winst. Het probeert, zoals al die bedrijven, in de reclame vooral te doen alsof het begaan is met de natuur enzo. Daar hebben ze enorm in geïnvesteerd, in die reclame. Als ze dan gaan bouwen op wat het laatste stukje biologische akkerbouwgrond in Amsterdam is, dan gaat dat natuurlijk nogal tegen hun duurzame verhaal in. En daarom helpen we ze om ze zoveel mogelijk buiten beeld te houden. Stel je voor dat ze zich anders terugtrekken, dan zouden we helemaal geen koper hebben voor die polder. En die moet toch volgebouwd worden.
Wij: Je bent zelf ook actievoerder geweest, en GroenLinks komt ook uit een geschiedenis van dat ze links waren en voor klimaat enzo. Sta je niet aan de verkeerde kant?
Boris: Ach dat is lang geleden. We veranderen nu liever de wereld door zelf te ondernemen, en vooral door ondernemers alle ruimte te geven. En Albert Heijn doet ook enorm goede dingen voor de wereld, zoals biologische spruitjes invliegen uit Kenia. Of vind je dat ze in Kenia maar honger moeten lijden of zo?
Wij: Dat is een leuke poging om de aandacht af te lijden, waar jullie bij GroenlInks kennelijk allerlei spindokters voor ingehuurd hebben. We hoorden dat ze inderdaad honger lijden in Kenia door dit soort ‘handel ‘want daarvoor worden kleine boeren in Kenia van hun grond beroofd. Net als hier in Nederland eigenlijk. om nog maar te zwijgen over het zinloze gezeul met goederen over de wereld, waarvoor steeds meer distributiecentra nodig zijn. Jullie achterban tuint er kennelijk nog in, maar wat vind je er zelf van. Je moet ook al goedpraten dat ze bij schiphol op een ander industrieterrein de eerste vestiging van Amazon in Nederland mogelijk maken. Wat is daar nou groen aan, of links?
Boris: Ach jullie moeten niet zo moeilijk doen, de wereld is nu eenmaal heel complex en jullie doen alsof het allemaal zo makkelijk is. Alsof klimaatbeleid meteen uit te voeren is door zo’n groen gebied met rust te laten en landbouw voor de stad te laten plaatsvinden. Maar als je aan de macht komt moet je gewoon marchanderen. Dan kun je niet zoveel. Je zit aan allerlei afspraken van vroeger vast en er moet geld verdiend worden. Hoe denk je dat je tegenoordig geld binnenhaalt? Vroeger hieven we gewoon belasting op bedrijven, en dan met name de grote, maar dat is iets van boomers uit de welvaartsstaat, jongens. Tegenwoordig laten we alleen de gewone mensen betalen, daar zijn er ook veel meer van, en als het nodig is pakken we hun parken, plassen en groen af om daar wat geld uit te slaan.
Wij: Maar dat hele plan om die Lutkmeer te vernielen is gewoon altijd een GroenLinks project geweest. Die olijke studenteleider van toen, Poelgeest, heeft het ooit bedacht, samen met die corrupte VVD-er Hooijmaijers. Dan kunnen jullie het toch ook weer terugdraaien? Of is er geen klimaatcrisis en houden jullie niet van biologische boeren en natuur?
Boris: Zoals ik al zei: het is allemaal heel complex, en verder moet je niet zo zeuren. Wees toch blij met wat je hebt. Dat ben ik ook, nu heb ik een leuke baan als adviseur van de wethouder, en een fijn huis in de binnenstad...
Wij: O ja, ook dat nog. Laatste vraag: Groenlinks stuurt nu de hele tijd politie met honden en ME en al dat soort zaken op actievoerders af. In de Lutkemeerpolder maar ook tijdens de woondemo laatst. Jullie burgemeester liet dakloze vluchtelingen ontruimen met een sneer dat een huiseigenaar toch over zijn gebouwen moet kunnen beschikken, ook als ze jaren leeg staan, en stuurde de ME op ze af. Hoe kun je dat goedpraten, als ex-krakers?
Boris: Wijnand Duivendak heeft toch sorry gezegd over dat kraken en actievoeren? En ook voor het wittefietsenplan geloof ik. Mensen moeten gewoon een beetje met de tijd meegaan. Wordt lid van een partij, dan kun je aan de macht komen en dan zien we daarna wel weer waar het schip strandt en heb je elke vrijdagmiddag een leuke gratis borrel. Staat ook goed op je CV. Nou moet ik helaas ophangen, want we hebben zo een overleg met geldschieters voor een conferentie over hoe de stad Amsterdam een duurzame donutfabriek gaat ontwerpen voor 2040, waarvan de energie heel leuk uit biobrandstof gewonnen wordt, maar nu er dreigt gezeur in Estland ofzo omdat ze daar gehoord hebben dat hun oerbos ervoor door Shell in onze oven geschoven gaat worden...
In een anoniem bericht eist ‘AH Must Go’ de verantwoordelijkheid op voor het dichtlijmen van de deuren van supermarkten in Amsterdam.
https://www.trouw.nl/binnenland/actiegroep-ah-must-go-lijmt-deuren-super...
Actiegroep claimt sabotage AH-filialen
In een anoniem bericht op Twitter eist 'AH Must Go' de verantwoordelijkheid op voor het dicht lijmen van de deuren van minstens 18 supermarkten in Amsterdam. AH is bezig een distributiecentrum te bouwen in een groengebied.
https://www.ravage-webzine.nl/2021/09/24/actiegroep-claimt-sabotage-ah-f...