Censuuropinternet.nl: Maandelijkse Column

Opinie, gepost door: http://censuuropinternet.nl/ op 24/05/2012 05:09:10

Activisme: Aanvallen gepareerd en gesaboteerd
De afgelopen maand (van 20 april t/m 20 mei) was een maand vol met confrontaties met de overheid en haar burgers op het gebied van censuur en de bijkomende repressie.


Onze tijdsbalk (op de website te vinden) laat een explosie zien van opbouwend machtsmisbruik door de politie. Te denken valt aan de ‘Afdeling Zware Criminaliteit’ die in het holst van de nacht wordt ingezet om de technische leverancier van indymedia.nl te intimideren, vanwege de publicatie van foto’s van agenten in burger. Een week later was het voor de technische leverancier wederom raak: Afdeling Zware Criminaliteit kwam nu op een zondagmiddag buurten vanwege foto’s van wel een hele agressieve buurtagent.

Dit, terwijl het duidelijk is dat de leverancier alleen de technische infrastructuur levert die aanwijst waar de site te vinden is op internet, en niet verantwoordelijk is voor de inhoud en/of domein van de website indymedia.nl We vinden dit opmerkelijk, gezien het feit dat de politie zelf maar al te graag metershoge posters plaatst van ‘vermoedelijke’ relschoppers in Rotterdam.

Niet alleen lag indymedia.nl onder vuur, maar ook ‘de’ server squat.net van krakers was enkele uren plat getrokken, vanwege een ‘fout’ plaatje van de koningin. Met deze censuurpoging heeft de politie enorm bot gevangen. Het plaatje met de koningin is vele malen verspreid op internet, tot in het buitenland aan toe. We dachten dat de politie met het Joke Kaviaar debacle inmiddels wel beter had geleerd. De Nederlandse burger laat zich niet meer de mond snoeren en reageert door keihard alles te kopiëren en te verspreiden. Het lijkt wel of de politie nog leeft in het tijdperk van de veldwachter, die even een poster van de opstandige buurtbewoner achter het raam vandaan haalt. De politie kan niet minder fout zitten in het jaar 2012, waarbij sociale media als Facebook en Twitter een belangrijk aspect van de burger zijn geworden. Delen was nog nooit zo makkelijk…

The Piratebay
Niet alleen de overheid faalt ernstig met het censureren van haar burgers. Tim Kuik en zijn stichting Brein heeft weliswaar gewonnen in de rechtbank, maar faalt episch op het internet. Door de belachelijke manier van rechtszaken voeren, moeten ze nu elke keer een rechtszaak aanspannen als The Pirate Bay van IP-adres verandert. Dit geldt overigens alleen voor de internetproviders KPN en UPC . Het is verontrustend dat Tim Kuik en kornuiten progressie hebben geboekt bij een corrupte rechter. Tim Kuik heeft zoveel karakter dat hij keer op keer de proxy servers van particulieren aanpakt, maar grotere partijen zoals Geenstijl buiten schot laat. Geenstijl runt namelijk een website genaamd: http://fucktimkuik.org/ wat een meta-proxy is, die weer verwijst naar proxy’s die verwijzen naar The PirateBay. In het jaar 2012 moet je toch nog een beetje creatief zijn om aan je warez te komen.

De vruchten van Tim Kuik
Voor bepaalde instituten en personen zijn de vruchten van Brein maar al te zoet. Een kopzorg van de Nederlandse overheid is dat het monopolie op het gebied van gokken nog altijd via internet omzeild wordt. De overheid heeft kunnen zien dat DNS blokkades (in beginsel) effectief zijn. Het is dan ook niet toevallig dat de overheid een paar weken na de uitspraak over The Piratebay haar mond begint te roeren over DNS blokkades van gokwebsites.

Bits of Freedom?
Na de arrestatie van Joke Kaviaar heeft de Steungroep 13 September diverse pogingen ondernomen om in contact te komen met Bits of Freedom, vanwege de censuur en repressie die Joke Kaviaar ondergaat na aanleiding van haar geschreven artikelen. De rechtszaak en alle perikelen daaromheen lopen nog steeds. Diverse malen is er over en weer gemaild om dossierstukken te laten zien. Na alle stukken overhandigd te hebben, wacht steungroep 13 September tot op heden op antwoord...

Conquer and Divide:
Het Clean IT project van de EU en woordvoerders van het Openbaar Ministerie zoals de heer Jaap Otten zijn eigenlijk van het gevaarlijkste soort. Dit soort realiseert zich dat censuur niet zo gemakkelijk via staatswegen gepleegd kan worden. Zij doen een beroep op bedrijven zoals Leaseweb om vooral te gaan samenwerken met de overheid en om beleidslijnen uit te vaardigen: “(…) Wel lijkt het me verstandig dat wij zelf contact opnemen met Leaseweb om onderling te bespreken hoe alles is verlopen volgens beide partijen en hoe we dat in de toekomst zouden kunnen doen.” Misschien heeft Otten gezien hoe effectief Paypal een geldblokkade heeft opgelegd aan Wikileaks.

Bedrijven zullen altijd bang zijn voor hun gezicht en/of hun winst en kiezen daarom de gemakkelijkste weg. Dissidenten zullen vaker het nakijken hebben, dan dat er voor hen opgekomen wordt. Een gelieerd artikel dat hier over gaat, is het WOB verzoek van Bits of Freedom. De noodzaak om een netwerk op te bouwen van onafhankelijke servers die de privacy en de vrijheid van mening van haar deelnemers hoog in het vaandel hebben staan, is nog nooit zo hoog geweest.

Voor meer informatie en diepgang, bekijk http://censuuropinternet.nl/

Geschreven door Maikel van Leeuwen

Tags: Censuur column internetvrijheid

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech