Collectief en offensief tegen de avondklok

Opinie, gepost door: nn op 26/07/2021 07:12:08

De kans dat er in de toekomst weer een avondklok komt, vanwege corona of een andere reden, is best groot. Een eenmaal geaccepteerde autoritaire maatregel kan makkelijker opnieuw ingezet worden, of zelfs opgerekt. Ik heb twee teksten van Duitse autonomen vertaald om voor te bereiden op de mogelijkheid, en de nuance te benadrukken om naast de staat ook extreemrechts en corona-ontkenners/leugenaars te bestrijden. Om niet het virus van corona of autoriteit te verspreiden, maar van autonomie en solidariteit.

https://enough-is-enough14.org/2021/04/26/hamburg-kollektiv-und-offensiv...
Origineel van Indymedia DE

Hamburg – Collectief en offensief tegen de avondklok
Deze tekst is gericht aan alle anti-autoritaire mensen uit Hamburg en daarbuiten.

Het is 2 april 2021 en de lucht staat in brand, want het is de eerste dag dat de avondklok in Hamburg om 21.00 uur ingaat. Het is nog steeds toegestaan alleen naar buiten te gaan, maar het blijft een overduidelijk autoritaire wet, die meer doet denken aan oorlogstijd, en zelfs velen van hen die elke autoritaire vooruitgang van de staat op het gebied van infectiebestrijding hebben toegejuicht, zijn tegen de avondklok. Voor het eerst in meer dan een jaar hangt er spanning in de lucht.(1) Gisteren werd een klein teken gezet met een spontane demonstratie, maar vandaag, om 21.00 uur, zal iedereen buiten staan om zich te verdedigen tegen deze klote politiestaat. Reeds in de namiddag begint het luid gebonk in sommige buurten. Het is een soort Dag-X voor outlaws, anti-autoritairen en de (gemarginaliseerde) jongeren die het afgelopen jaar al vaak genoeg door de politie zijn lastiggevallen, maar ook voor al diegenen die niet alles over zich heen willen laten komen en vandaag gegarandeerd de barricaden op gaan met zo'n schaamteloze beknotting van hun persoonlijke vrijheid.
Ik spreek af met een paar mensen en we wachten in spanning af hoe de stemming zich zal ontwikkelen, we zijn klaar voor de opstand die zich over ongeveer een uur zal verspreiden. Er zijn minder mensen op straat dan verwacht, misschien vanwege het weer, maar dat kan nog veranderen...

21.00 uur - De kerkklok luidt en verrast ons een beetje. De avondklok is al ingegaan, maar er is hier niets aan de hand. Plotseling zijn er geen auto's meer op de weg en niemand om ons heen, behalve een persoon met een hond aan de lijn. We gaan naar een plek waar wel iets gebeurt. Onderweg zijn er alleen een paar hondenuitlaters en een pizzabezorgdienst. We rammelen door een paar plaatsen waar mensen zich gewoonlijk niet aan de regels houden - op een paar rotjes na: doodse stilte. Wat een laatste teleurstelling! Na wat verder zoeken en het hoogtepunt van het tegenkomen van een groepje van twee dat voor de ingang van een gebouw rondhing, besloten we bier te gaan drinken in een park. Shit, als er de mogelijkheid was geweest voor spontaan collectief verzet, dan zou vandaag de meest waarschijnlijke dag daarvoor zijn geweest. Het zal er zeker niet beter op worden de komende dagen....

03 april - Ik lees de krant in de hoop op de hoogte te blijven van onrust uit andere buurten:
"Spookachtige rust in de Hanzestad" Er waren slechts geïsoleerde overtredingen. (...) Een overzicht van de nacht: - 21.35 uur: De politie breekt een Corona-feest in de "Talstraße" af. Zeven mensen hadden elkaar daar ontmoet voor een feestje. (...) - 0.03 uur: Een Porsche 911 (waarde: 125.000 euro) staat in brand in de "Missundestraße" in het district Altona. Onbekenden namen de uitgangsbeperking niet in acht en staken de auto van de edele in brand. In Eimsbüttel hebben tegenstanders van Corona-maatregelen op de muur van een huis in de Bellalliancestraße hun verzet tegen het opgelegde uitgaansverbod gespoten. In grote witte letters staat er "BREEK DE AVONDKLOK". Daarachter het anarchie-teken (...)"

Tenminste een paar mensen die op de een of andere manier hebben laten zien wat ze van de avondklok vinden. Zeker ook niet alles wordt in de pers gedocumenteerd. Bijv. de uitgebrande vuilcontainer die op de nieuwe Pferdemarkt staat. Misschien was de aanslag op het SPD-kantoor in Fuhlsbüttel op 30 maart ook een reactie op de aangekondigde avondklok.

Maar het collectieve verzet blijft uit. En zelfs drie weken later is er geen spoor meer van te bekennen en heeft de staat ingezien dat hij de avondklok zonder problemen weer kan instellen. Hoe heeft het zover kunnen komen dat er zo weinig gebeurt in een stad waar nog maar enkele jaren geleden, met autoritaire maatregelen als de gevarenzones, bijna dagelijks wilde nachtelijke spontis (afkorting voor spontane demonstratie, vert.) tegen de Senaat liepen? Is iedereen zo gewend geraakt aan de flagrante wetswijzigingen van het afgelopen jaar dat het hen niet meer schokt en het met onverschilligheid aanvaardt? Zijn zij allen zo geïsoleerd geraakt in hun eigen huizen of hun eigen "besmettelijke gemeenschappen" dat het niet meer werkt om zich gezamenlijk te organiseren?
In ieder geval hebben de opstandige mensen in Hamburg de kans gemist om zich te organiseren. Zij werden als het ware overvallen, wat zeker ook te wijten is aan het gebrek aan sociale ruimten. Maar er hadden al veel eerder overwegingen, besprekingen en plannen voor het geval (dat) moeten zijn, omdat de avondklok herhaaldelijk door de Senaat ter sprake is gebracht en reeds in andere federale staten is uitgetest. Dit moet een les voor ons zijn voor de toekomst en het heden.

Beter laat dan nooit:
In geïsoleerde discussies hoor ik steeds weer mensen, zoals ik hier nu, mopperen dat er niets wordt gedaan aan de avondklok. Het potentieel en de wil om iets te doen lijken er te zijn. De tekst hier is een poging om iets in gang te zetten.
Om de onveiligheid te overwinnen is het belangrijk collectieve uitbarstingen aan te durven, b.v. door sponti’s te organiseren en op te roepen tot bepaalde dagen waarop wij collectief moeten terugvechten. We kunnen een voorbeeld nemen aan de mensen in Hannover, bijvoorbeeld, die erin slaagden verschillende avonden na elkaar spontaan en zonder veel organisatie te demonstreren tegen de avondklok. Er was een oproep om elkaar te ontmoeten op de centrale pleinen in de wijken. Uit deze oproep zijn herhaaldelijk spontane demonstraties voortgekomen. Ook in Wuppertal was er net op tijd voor de avondklok een woedende spontane demonstratie. Hier waren er teksten en zeker meer collectieve discussies vooraf die de kwestie behandelden.

Dit is een oproep om niet langer machteloos te staan en actief te worden!
Praktische kritiek op de autoritaire maatregelen van Corona in combinatie met offensieve momenten op straat zijn niet alleen een manier om te vechten voor een beetje meer vrijheid voor onszelf, maar ook de beste manier om ons te verzetten tegen autoritaire bewegingen zoals "Querdenkers" (vergelijkbaar met Viruswaarheid in Nederland) of autoritaire communistische groeperingen die op dit moment het meest aanwezig zijn op straat.

Breek elke nacht de avondklok, voer acties, schrijf oproepen, organiseer nachtdemo's, in je kringen en bespreek wat er nog meer te doen kan zijn.
30 april en 1 mei zijn de perfecte dagen om collectief de avondklok te breken. Verspreid de oproep om 's avonds uit te gaan en samen te komen op deze dagen. Schrijf je eigen oproepen. Als het niet lukt, (maar ook als het succes heeft) moeten er meer pogingen worden ondernomen.
We zijn elkaar op straat.

Voor een einde aan de machteloosheid!
Nazi's, corona-ontkenners en de staat bestrijden!

Verspreid deze tekst a.u.b. op papier en digitaal, want hij bereikt waarschijnlijk maar weinig mensen hier op Indymedia.

(1) Met uitzondering van de demo voor George Floyd op 06.06.20, en zeker vele kleinere situaties.

Wuppertal: Pyro, barricades en verf - boze Sponti tegen avondklok

Wuppertal. Op 21 april, precies bij het begin van de avondklok om 22.00 uur, trok een kleine maar vastberaden Sponti met rook en pyro over de Ölberg in Wuppertal. De bewoners werden met toespraken op de hoogte gebracht van de kritiek op het uitgaansverbod. Barricades werden opgeworpen en de Olijfberg baadde in rook in alle kleuren van de regenboog. Helaas zijn wij er niet in geslaagd alle straten af te sluiten en de wouten vonden vrij snel een weg naar de Olijfberg. We zijn ook niet tot een directe confrontatie gekomen. Hopelijk is er een collectief leerproces ontstaan en zullen wij er in de toekomst in slagen de smeris in dergelijke situaties van de berg te verjagen. Voordat de demonstratie op Otto-Böhne-Platz uiteenviel, werd de aangrenzende Marien41 (ontruimd gekraakt sociaal centrum in Wuppertal) met verf bedekt.

Dat avondklokken geen nut hebben in de strijd tegen een pandemie is duidelijk voor iedereen met een beetje verstand. Het feit dat zij niettemin werden ingevoerd, toont alleen maar aan hoezeer de machthebbers door de situatie zijn overweldigd. Gebroken gezondheidsstelsels en een logica die kapitaalbelangen boven het welzijn van de bevolking stelt, vallen nu op onze voeten. Maar het is aan ons om dit te veranderen. En niet met eisen aan de machthebbers, noch op het stembiljet. Wij moeten ons veel beter organiseren, onze eigen basis- en medische zorg opzetten en eindelijk de gehate staat en zijn trawanten de laan uitsturen.

De Sponti van gisteren heeft duidelijk laten zien dat we de avondklok kunnen breken. We kunnen collectieve momenten creëren waarin wij de repressieve maatregelen niet erkennen. De media-aandacht in Wuppertal is groot, vanwege de paar pyro's en enkele barricades. Hopelijk vinden enkele slimme journalisten zo een manier om ook in het saaie medialandschap de avondklok te bekritiseren.

Tegen hun onderdrukking, tegen hun wetten.
Voor meer doorbreken van de avondklok.
Op naar de autonome 1 mei in Wuppertal

Tags: avondklok

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech