Waar: Utrecht, Netherlands
Wanneer: 01/05/2021 - 13:42
Verslag van spontane actie in Utrecht op Dag van de Arbeid
In Mei is de lente onmiskenbaar aangekomen. Dit jaar is ze welkomer dan ooit na de afgelopen winter in tijden van Corona, die extra donker was. Vroeger was het gewoon in Europa om het ontwaken van de natuur met een Mei festival te vieren. Op die dag was iedereen vrij.
1 Mei is een dag om het werk te staken en elkaar op straat te ontmoeten, een dag voor het volk. In 1889 werd het door socialisten en communisten uitgeroepen als een moment om de Haymarket Riots te herdenken. Het was toen drie jaar geleden dat er vele doden vielen na de escalatie van een vreedzame bijeenkomst in de strijd voor de 8-urige werkdag op de Haymarket plein in Chicago. In het Nederlands kennen we 1 Mei als de Dag van de Arbeid, in het Engels als May Day, oftewel, een noodsignaal. Over de hele wereld gaan massas mensen op 1 Mei de straat op, om te demonstreren, te protesteren, strijdliederen te zingen en nieuws uit te wisselen. Het is echter niet gewoon om 1 Mei te vieren in Nederland. Een groepje lokale activisten in Utrecht wilde de dag niet zomaar voorbij laten gaan en organiseerden onder de radar een fietsdemo
Rondom 17:00 ging een versierde bakfiets met een geluidsinstallatie voorop door de Lange Nieuwstraat. Daar sloten anderen zich aan en werden vlaggen uitgedeeld. Een luide, kleurrijke fietsstoet van ~30 mensen trok door Utrecht, vergezeld door revolutionaire liederen, feel-good muziek en gabber. Na een uur fietsen werd er een korte stop ingelast in het Hogelandsepark, waar een solidariteitsfoto werd gemaakt om steun te betuigen aan de boeren en inwoners van Pakel in Oost Java, Indonesië waar al meer dan een eeuw strijd wordt gevoerd om de rechten van de inheemse bevolking op het land. Activisten roepen om internationale solidariteit voor de herroeping van de PT Bumisari, een vergunning die verleend wordt door de staat aan bedrijven om het land te beheren en een grondig onderzoek naar de mensenrechtenschendingen tegen de inwoners van Pakel.
Daarna trok de groep verder de stad in, hier en daar het verkeer vertragend, zonder interventie van handhaving of politie. Na zo'n anderhalf uur fietsen eindigde de groep op het Stadhuisplein, waar de demonstratie beëindigd werd. Na jaren van stilte rondom 1 Mei in Utrecht hopen we dat deze demonstratie een startschot is voor het hervatten van demonstraties op Dag van de Arbeid in onze stad!
Voor een betere toekomst zonder crisis, uitbuiting en onderdrukking!
Tags: utrecht