STOP SLUITING NOODOPVANG DAK-EN THUISLOZEN

Aankondiging, gepost door: nn op 31/03/2021 03:11:26

Wanneer: 01/04/2021 - 12:00

NIEMAND SLAAPT OP STRAAT...?
STOP SLUITING NOODOPVANG DAK EN-THUISLOZEN !


STOP SLUITING NOODOPVANG DAK-EN THUISLOZEN !

De afgelopen maanden was er vanwege de lockdown in Amsterdam opvang voor iedereen, echter volgens de laatste berichtgeving zal de noodopvang per 1 mei ten einde komen, en, vanaf 1 april zullen er geen nieuwe mensen meer toegelaten worden. Dit is een ramp.

Het Amsterdamse stadsbestuur van GroenLinks, D66, PvdA en SP weigert om zelf voor noodopvang te betalen, als gevolg daarvan staan vanaf 1 mei ongeveer 400 mensen op straat. Kwetsbare dak- en thuisloze mensen waaronder jonge ‘niet rechthebbende’ meiden en mensen met psychische problemen.

Er is een dak- en thuislozen crisis in Nederland. In Amsterdam zitten alle voorzieningen vol. De wachtlijsten lopen op tot wel twee jaar en er is nauwelijks doorstroom naar reguliere huisvesting. Ondanks dit alles wil het stadsbestuur flink bezuinigen op de noodopvang voor dak- en thuisloze gezinnen.
Dit is puur onrecht. Sterker nog, dit is terreur. Dit is mensen kapot maken. Dit is gezinnen kapot maken.

De afgelopen maanden is er gebleken dat het mogelijk is om in ieder geval iedereen te voorzien van een bed. Amsterdam is de hoofdstad van een van de rijkste landen op aarde. Het is tijd om het credo ‘In Amsterdam slaapt er niemand op straat’ weer de minimale standaard te maken!

HET IS NU TIJD VOOR ACTIE!

Deze week donderdag (1 april) zal BIJ1 raadslid Jazie Veldhuyzen vragen stellen aan het college omtrent deze schrijnende situatie, en de gemeente oproepen haar verantwoordelijkheid te nemen en opvang te garanderen.

Wij roepen iedereen op die daartoe in staat is om je te laten zien en horen op 1 april voor de Stopera om de druk op de gemeente op te voeren. #NiemandOpStraat in Amsterdam.

Wanneer: Donderdag 1 april
Waar: Stopera, Gemeentehuis Amsterdam
Tijd: 12:00 – 13:30 uur
Neem mee: Je mondkapje en een zelfgemaakt protestbord (optioneel).
--

Programma:

*WELKOM EN OPENING: 12:00 - 12:15
*SPREKERS: 12:15 – 13:15
*AFSLUITING: 13:15-13:30

Verschillende sprekers van zelf- en belangenorganisaties van dak- en thuislozen in Amsterdam zullen vanuit eigen ervaring spreken. het recht op huisvesting is een grondrecht en een mensenrecht en belang van structurele verbetering vanuit de politiek als het gaat om het garanderen van huisvesting als basisrecht en mensenrecht (sprekerslijst volgt).

Veiligheidsmaatregelen corona:
* Kom met mondkapje
* Houd je aan de 1.5 meter afstand!
* Volg de instructies van ordedienst.
> Heb je klachten, blijf thuis!

Thuis/online demonstreren kan ook op deze manier:
* Spreek je uit op sociale media met de hashtag #NiemandOpStraat. Maak een protestbord met “Niemand op straat” en neem een selfie die je op social media kan posten. Tag de gemeente Amsterdam en BIJ1 Amsterdam.
* Maak een filmpje en deel deze via stories! Tag de gemeente Amsterdam en BIJ1 Amsterdam.
* Teken de petitie en deel hem op je socials: https://secure.avaaz.org/community_petitions/nl/gemeente_amsterdam_niema...
* Maak een spandoek en hang het uit je raam!

Kennisgeving:
* Deze demonstratie is aangemeld bij die gemeente.
* Iedereen die solidair is met het doel van deze demonstratie is welkom. Wij willen de veiligheid van de demonstranten garanderen. Wees er dan ook van bewust dat de politie op de hoogte zal zijn van deze demo. Houd rekening met de veiligheid van je mede betogers die mogelijk in een andere situatie zitten.

--

**Actievoeren werkt! Op 3 december startten we al met de social media Lawaai Demonstratie met de hashtag #NiemandOpStraat tijdens de commissievergadering van de gemeenteraad. De ochtend na de aankondiging van deze actie werd het besluit genomen om de opvang in het kader van de winterkouderegeling (WKR) toch weer te openen, nadat deze net, op 1 december was gesloten.
Dit betekent niet alleen dat dak- en thuislozen die net op straat waren gezet weer opnieuw door de GGD screening heen moeten, maar ook dat zij permanent in een onzekerheid door de gemeente als een speelbal heen en weer worden geslingerd. Ook als de winter noodopvang weer open mag, blijft het dus constant de vraag wanneer het stadsbestuur iedereen weer op straat zet, omdat zij geen permanente noodopvang willen openen.


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech