Brief van Moria 2.0 aan het Europese publiek

Nieuws, gepost door: Namens Moria Corona Awareness Team (MCAT) en Moria White Helmets (MWH) op 23/12/2020 12:02:09

Wanneer: 23/12/2020 - 14:03

Bewoners van het nieuwe kamp op Lesvos hebben een open brief geschreven aan de Europese bevolking. Deze brief is gestuurd naar alle internationale media in diverse talen en al volop gepubliceerd. Helaas heeft tot op heden de Nederlandse media nog niet gereageerd. Deel deze kerstwens.

ENGLISH BELOW
Downloads available in : Arabic, Farsi, French, Italian and Dutch on https://www.medico.de/en/moria-letter

Brief van Moria 2.0 aan het Europese publiek

Kara Tepe, Lesvos, 21. December 2020

Beste Europeanen,
Geachte mevrouw Von der Leyen,

Wij wensen u vanuit het nieuwe vluchtelingenkamp op Lesbos prettige kerstdagen. We hopen dat u deze feestdagen kunt vieren ondanks de ontberingen waarmee we allemaal te maken hebben als gevolg van de Corona-pandemie.

We zijn drie maanden geleden verhuisd naar een nieuw kamp nadat het oude Moria-kamp was afgebrand. We wonen hier nu met 7000 vluchtelingen. In september kregen we veel betere omstandigheden beloofd in dit nieuwe kamp en we luisterden graag naar deze beloften en wachtten geduldig tot ze werden vervuld.
Helaas is er eigenlijk nog niets gebeurd. We wachten nog steeds op voldoende goedwerkende warme douches, als het regent, staat het hele kamp onder water en worden veel tenten nat, we hebben geen kachels om ons en onze kinderen warm te houden en we hebben geen scholen of speelplaatsen. Als we ziek worden, moeten we uren wachten op medische behandeling en het voedsel dat we krijgen is dan misschien voldoende, maar helemaal niet gezond.

Ook kregen we de belofte dat onze asielprocedure eindelijk versneld zou worden, maar velen van ons wachten nog steeds, sommigen al meer dan een jaar, op onze interviews. In plaats daarvan zitten we hier in het ongewisse en kunnen we alleen maar weer wachten.
Onze situatie is zelfs nog erger dan vóór de grote brand. Wat wel verbeterd is is de beveiliging, maar 's nachts zijn er geen lichten in het kamp. In het oude kamp Moria mochten we ons organiseren; we hadden schooltjes, winkels en nog veel meer activiteiten. In het nieuwe kamp is dit niet mogelijk.

We zijn het eens met de Duitse minister, de heer Mueller. Vorige week zei hij dat de situatie in dit kamp nog erger is dan in enig ander Afrikaans crisisland. We willen hem bedanken voor zijn duidelijke woorden, maar we vragen ons wel af: Hoe kan het dat na drie maanden en zoveel miljoenen gedoneerd door regeringen en verzameld door NGO’s dat we nog steeds op een plek zitten zonder stromend water, zonder warme douches en zonder een goed functionerend afvoersysteem? Waarom krijgen onze kinderen nog steeds geen lessen en waarom zijn we afhankelijk van de goede wil van sommige organisaties die ons gebruikte kleding en schoenen uitdelen?
Hebben wij als mensen en als vluchtelingen in Europa niet dezelfde basisrechten die ieder mens op aarde heeft? Vaak lezen en horen we dat we in deze kampen als dieren moeten leven, maar we zijn het daar niet helemaal mee eens. We hebben de wetten die er zijn om dieren in Europa te beschermen bestudeerd en we kwamen erachter dat zelfs zij meer rechten hebben dan wij.

Elk dier zou deze rechten moeten hebben:
- Gevrijwaard zijn van honger of dorst;
- Gevrijwaard zijn van ongemak door een geschikte omgeving te bieden, inclusief beschutting en een comfortabele rustruimte;
- Gevrijwaard zijn van pijn, letsel of ziekte door preventie of snelle diagnose en behandeling;
- Gevrijwaard zijn om (meest) normaal gedrag te uiten door te zorgen voor voldoende ruimte en goede faciliteiten en gezelschap;
- Gevrijwaard zijn van angst en leed door te zorgen voor omstandigheden en behandeling die geestelijk lijden vermijden.

Hebben wij hier iets van deze rechten? Sorry, maar nee. Misschien hebben we niet al te veel honger, maar we leven niet in een "geschikte omgeving", we zijn niet vrij van pijn en angst. Niemand van ons is in staat om normaal gedrag te vertonen, omdat we de hele dag moeten worstelen om wat schoon water, eten en een warme plek te krijgen en we leven allemaal in angst en verdriet. Een laatst uitgekomen onderzoek meldde dat vluchtelingen op Griekse eilanden zo depressief zijn dat éénderde aan zelfmoord denkt.
Dus we vragen u eerlijk: zouden we zo behandeld worden als we dieren zouden zijn? Daarom hebben we besloten om u te vragen ons de eenvoudige rechten te verlenen die dieren ook hebben. We zouden het op prijs stellen als we deze zouden ontvangen en we beloven dat u geen klachten meer van ons zult horen.

Maar we willen ook niet meer horen dat onze situatie zo slecht nog niet is. We nodigen iedereen die zo denkt uit om maar één nacht in ons kamp te blijven.
Dus na een verschrikkelijk jaar hier te wonen is dit onze wens voor Kerstmis. Het is eenvoudig en we denken dat het niet meer dan drie of weken duurt om het te vervullen.
We vragen niet om meer donaties of geld voor het repareren van de infrastructuur. We lezen in kranten hoeveel miljoenen er al zijn uitgegeven. Velen van ons zijn ingenieurs, elektriciens, doktoren en we weten dat er niet zoveel geld nodig is om zo'n kamp te repareren.

Als u ons wilt helpen, antwoord ons dan: Waar is al dat geld gebleven? Waarom heeft het ons niet bereikt?
We staan klaar om te helpen en hard te werken als men ons maar laat en ons vertrouwt om deze plek beter te maken. We hebben het in het verleden bewezen en zelfs nu wordt het meeste werk hier gedaan door vluchtelingen die vrijwilligerswerk doen voor NGO’s of door zelfhulporganisaties voor vluchtelingen. We willen zo graag laten zien dat het beeld dat veel mensen van ons hebben verkeerd is. Wij zijn naar Europa gekomen om asiel aan te vragen en om burgers en een nuttig onderdeel van uw samenleving te worden.

We beschouwen dit als ons kamp en we willen de steun hebben om het op te lossen. Het enige dat we nodig hebben is wat professionele hulp van experts, maar wat we zien zijn veel vrijwilligers vol goede wil, maar zonder de vaardigheden om afwatering, schuilplaatsen en watervoorziening te repareren. Wat we nodig hebben is dat we als partners serieus worden genomen en ook weten wat er gepland is en hoeveel geld er wordt gegeven.
We zien veel oproepen tot donaties en beloften. Wij kijken naar de realiteit en raken gefrustreerd en boos.
Laten we heel duidelijk zijn: We kunnen er allemaal niet tegen dat er weer zo’n nieuw jaar begint voor ons en voor vluchtelingen in andere kampen zoals op Samos en Chios.

We vragen u om dat niet te laten gebeuren. We vragen om enkele zeer eenvoudige en gemakkelijke stappen:
- Om de watervoorziening en douches te repareren;
- Om de sanitaire installaties te repareren;
- Om een goede afwatering te maken zodat ons kamp niet overstroomt na regen;
- Voor de juiste elektriciteit en verwarming en voor de juiste tenten voor de winter;
- Om speelplaatsen voor kinderen te hebben;
- Zorg voor voldoende tenten voor scholen, lessen en werkplaatsen;
- Om de hoofdstraten van het kamp te verlichten;
- Om medische en psychologische diensten te verbeteren;
- Plaatsen voor vergaderingen en vrije tijd.

Wilt u ons helpen dit mogelijk te maken? In het voorjaar werd er veel gepraat over evacuatie, maar deze Kerstmis vragen we gewoon om het opknappen van dit tijdelijke kamp zodat we de rest van de winter hier niet hoeven te lijden.

Al onze beste wensen,
Omid Deen Mohammed namens Moria Corona Awareness Team (MCAT)
Raed al Obeed voor Moria White Helmets (MWH)

(Deze open brief wordt gesteund door veel vluchtelingen, we hebben hun namen en zij zijn het eens over de inhoud.)

ENGLISH

Dear Europeans,
dear Mrs von der Leyen

We wish you a Merry Christmas from the new refugee camp in Lesvos. We hope you can celebrate despite the hardships we all face due to the Corona pandemic crisis.

Three months ago after the old Moria camp burned down, we moved to a new camp and now we live here with 7000 refugees. In September we were promised much better conditions in this new camp and we were happy to listen to these promises and waited to see them being fulfilled.

Unfortunately nothing really happened. Still we wait for a sufficient amount of warm showers, when it rains the whole camp gets flooded and many tents get wet, we don’t have heaters to keep us and our children warm, no schools or kindergartens. If we get sick, we wait hours for medical treatment and although the food we receive is enough, it is not very healthy.
Also we were promised that our asylum process will finally speed up, but still too many of us are waiting, some since more than one year for an interview. Instead we sit here in limbo and have nothing to do but wait.
In many ways the situation is somehow even worse than before the big fire. Only the security got better, but still in the night there are no lights in the camp. In old Moria we were able to organize ourselves, we managed small schools, shops and many more activities. In the new camp this is not possible.

We agree with the German Minister Mr. Mueller who said last week that the situation in this camp is worse than in any African crisis country. We want to thank him for his clear words, but we ask ourselves: How come after three months and so many millions of money donated by governments’ and collected by NGO’s we are still sitting in a place without running water, hot showers and a functioning drainage system? Why our children still can not attend classes and why we are dependent on the good will of some organisations who distribute used clothes and shoes to us.

Don’t we have simple rights as humans and refugees in Europe that cover basic services to everyone? We read and hear that we have to live like animals in these camps, but we think it is not true. We studied the laws to protect animals in Europe and we found out they have more rights than we do.

Every animal should have these rights:
- Freedom from hunger or thirst
- Freedom from discomfort by providing an appropriate environment including shelter and a comfortable resting area
- Freedom from pain, injury or disease by prevention or rapid diagnosis and treatment
- Freedom to express (most) normal behaviour by providing sufficient space and, proper facilities and company
- Freedom from fear and distress by ensuring conditions and treatment which avoid mental suffering."

Do we have anything of these rights here? Sorry: No. Maybe we are not too hungry but we don’t live in an “appropriate environment”. We have no freedom from pain and distress. None of us are able to live normally, because all day we struggle to get some water to clean, food and a warm place and we all live in fear and distress. A new study said refugees on Greek islands are so depressed, every third person thinks of suicide.
So we honestly ask you: Would we be treated like this if we were animals? So we just ask you to grant us simple rights animals have. We would be happy if we receive them and promise you would not hear any complaints from us.

But also we don’t want to hear any more that “our situation is not that bad”. We invite everyone who thinks that to stay even one night in our camp.
So after a terrible year we had to live here this is our wish for Christmas. It is simple and we think it takes not more than three or for weeks to make it come true.
We are not asking for more donations or money for fixing the infrastructure, we read in newspapers how many million were already spent and we many of us are engineers, electricians, doctors and we know it does not need very much money to fix such a camp.

If you want to help us please ask: Where has all this money gone? Why did it not reach us?
We are ready to help and work hard, if you let us and trust us to make this place better. We proved it in the past and even now most work here is done either by refugees volunteering for NGOs or refugees self help organisations. We always want to show the image a lot of people have about us is wrong: We came to Europe to ask for asylum and to become citizens and useful parts of your societies.
We consider this our camp and we want to have the support to fix it. We only need some professional help from experts, but what we see are many volunteers full of good will but without the skills to fix drainage, shelters and water supply. What we need is to be taken seriously as partners and to know what is planned and how much money is given.

We see many calls for donations and promises and when we see that so little has changed here, even after all these millions have been donated, it makes us frustrated and angry.
Let us be very clear: All of us cannot stand the idea of another year starting with the same conditions in Samos and Chios.

We are asking you to not let that happen. We are asking for some very simple steps:
To fix the water supply and showers,
To fix the sanitary installations,
To put a proper drainage that our camp does not flood after rain,
To supply proper electricity and heating and proper tents for winter,
To have places for children,
To supply enough tents for schools, classes and workshops,
To put light on the main streets on the camp,
To improve medical and psychological services,
To have places for meetings and leisure

Please if you want to help us make this possible. In spring there was a lot of talk about evacuation but even for Christmas we just ask for fixing this temporary camp and not let us suffer the rest of the winter in this place.

All our best wishes
Omid Deen Mohammed for Moria Corona Awareness Team (MCAT)
Raed al Obeed for Moria White Helmets (MWH)

This open letter is supported by many refugees, we have their names and they agree on the content.


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech