60% wereldbevolking leeft in land met grensmuren, militaire industrie profiteert

Nieuws, gepost door: Stop Wapenhandel op 18/11/2020 11:06:56

Wanneer: 18/11/2020 - 18:01

Daags na de Amerikaanse presidentsverkiezingen toont een nieuw rapport aan dat de grensmuur die Trump propageert slechts een van de meer dan zestig muren is die wereldwijd gebouwd zijn op grenzen of in bezette gebieden. We leven nu, 31 jaar na de val van de Berlijnse muur, in een wereld waarin 4,7 miljard mensen (ruim 60% van de wereldbevolking) wonen in landen die grensmuren gebouwd hebben, concludeert het rapport ‘A Walled World, towards a Global Apartheid’ van Centre Delàs d’Estudis per la Pau, TNI, Stop Wapenhandel en Stop the Wall. De militaire en security-industrie profiteert.


De golf aan grensmuren maakt deel uit van een grootschalige militarisering van grenzen, waarvoor krijgsmachten en militair materieel ingezet worden. Dit heeft ertoe geleid dat het nu gevaarlijker dan ooit is grenzen over te steken voor mensen die geweld en armoede ontvluchten. “De trend in grensbeleid is een wereld op te bouwen waarin segregatie en ongelijkheid worden versterkt. In deze ommuurde wereld zijn handel en kapitaal niet beperkt in hun bewegingen, maar worden steeds meer mensen op basis van hun klasse en afkomst uitgesloten”, zegt Ainhoa Ruiz Benedicto (Centre Delàs), co-auteur van het rapport.

Het rapport bevat case studies van muren in Isräel, India, rond Syrië, de Westelijke Sahara en de Spaanse enclaves Ceuta en Melilla in Marokko. Daarnaast kijkt het naar de maritieme muur die Australië heeft opgeworpen, met de mensenrechtenschendende detentie van vluchtelingen in buurlanden, en de onder druk van de VS zwaar gemilitariseerde grens tussen Mexico en Guatemala, ook wel ‘een muur voor de muur’ genoemd.

De industrie die achter de bouw van de muren zit is divers, maar Amerikaanse, Europese en Israëlische bedrijven voeren de boventoon. Israëlische bedrijven nemen een bijzondere positie in op de internationale markt waar ze hun producten nadrukkelijk presenteren als ‘field tested’ tegen de Palestijnen. “Veel muren en hekken worden gebouwd door lokale bouwbedrijven of door overheidsinstanties, zoals de krijgsmacht. De muren gaan echter steevast vergezeld van een reeks technologische systemen, zoals bewakings-, detectie- en identificatieapparatuur, voertuigen, vliegtuigen en wapens, die geleverd worden door militaire en security-bedrijven leveren ”, aldus Mark Akkerman (Stop Wapenhandel), co-auteur van het rapport.

“Drie decennia na de val van de Berlijnse muur is het buitengewoon triest dat de muur het symbool van onze tijd is geworden. Het is niet alleen een verraad aan de hoop van mensen in 1989, maar het sluit ons ook op in een fort zonder uitweg waarin we onze menselijkheid verliezen. Uit al het onderzoek blijkt dat we de komende decennia meer migratie kunnen verwachten. Daarom is het van groot belang om andere waardige en humane manieren te zoeken om te voorzien in de behoeften van mensen die gedwongen zijn hun huis te ontvluchten vanwege armoede, geweld en klimaatverandering ”, waarschuwt Nick Buxton (TNI), co-redacteur van het rapport.

Het rapport ‘A Walled World, towards a Global Apartheid’ (Engels) en een samenvatting in het Nederlands zijn te lezen via www.stopwapenhandel.org/walledworld. Het rapport maakt deel uit van een serie rapporten over grensmuren en grensbewaking en de betrokkenheid van de militaire industrie, zie: https://www.tni.org/en/topic/border-wars


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech