Koning van Marokko belt met VN

Nieuws, gepost door: nn op 16/11/2020 11:09:04

Wanneer: 16/11/2020 - 21:03

Het Marokkaanse leger heeft vrijdaag 13 november de wegblokkade van Sahrawi die een referendum eisen doorbroken. De blokkade was buiten de Marokkaanse bestandslijnen en Marokko heeft daarmee het staakt-het-vuren, dat sinds 1991 van kracht was, doorbroken.

Het Marokkaans leger heeft buiten de overeengekomen bestandslijnen nu een versterking opgericht en troepen aangevoerd. Het antwoord van het Front Polisario was een verklaring dat het bestand hiermee van de baan is en om dat kracht bij te zetten zijn de afgelopen dagen beschietingen uitgevoerd op militaire posten langs de hele Marokkaanse verdedigingslinie van ruim 2500 kilometer. De Sahraanse republiek heeft de noodtoestand en algemene mobilisatie afgekondigd.

Marokko reageerde zelf met beschietingen en gaf daarover verklaringen uit. Die zijn nu weer verwijderd. De koning van Marokko heeft getelefoneerd met de secretaris-generaal van de VN, Guterres, om te vertellen dat de situatie onder controle is en het Marokkaanse verkeer weer zijn gang kan gaan. Guterres had zich al eerder uitgesproken tegen de wegblokkade en staat aan de kant van de Marokkaanse despoot. Majesteit Mohamed VI en de VN doen nu alsof het staakt-het-vuren nog van kracht is. Daarom zijn van Marokkaanse websites verwijzingen naar militaire acties van het eigen leger verwijderd.

De EU buitenland commissaris Borell heeft gesproken met Marokko en Algerije over de situatie en doet ook een oproep om het bestand te handhaven, terwijl er geen bestand meer is. De EU doet alsof het om een soort van ruzie gaat tussen Algerije en Marokko.

In Al Ajoen, in het bezette gebied hebben Marokkaanse bezettingstroepen razzia's uitgevoerd waarbij Sahrawi zijn opgepakt die tegen de bezetting hadden gedemonstreerd.

Het Polisario Front waarschuwt dat de oorlog zal doorgaan als de VN haar verantwoordelijkheid niet op zich neemt.
In de reguliere media is vrijwel geen aandacht voor de strijd van de Sahrawi. De Nederlandse regering heeft de reis informatie voor Marokko en West-Sahara niet aangepast en blijft ook doen alsof er niets aan de hand is.

VIERDE OORLOGSCOMMUNIQUE
Bir Lehlu, 16 november 2020 (SPS) - Het Sahrawi People's Liberation Army (SPLA) zette vandaag, voor de vierde dag op rij, zijn zware aanvallen en beschietingen voort op verschillende posities en verschansingen van het Marokkaanse bezettingsleger aan de Muur van de Schaamte. Oorlogsrapport nr. 4 dat vandaag is uitgegeven door het Ministerie van Defensie van de SADR heeft de volgende punten aangegeven die het voorwerp waren van de SPLA-aanvallen.
- Geconcentreerd bombardement op centrale 71 in de Hauza-sector, om 07:00 uur in de ochtend.
- Bombardement op basis nr. 04 in de sector Amgala, van 8.30 tot 9.30 uur in de ochtend.
- Bombardement op basis nr. 20 bij Ross Sebti, om 12.30 uur
- Twee aanvallen op punt 191 in de sector Farsia, om 10:50 en 14:30 uur.
- Bombardement op basis nr. 12 van het 47e korps in de sector Um Drega, om 11:50 uur.
- Bombardement op basis 04 van het 63e korps in de sector Bagari, om 14:15 uur.
"De dappere eenheden van het Saharaanse Volksbevrijdingsleger zullen de forten van de indringers langs de muur van vernedering en schaamte blijven aanvallen", zo besluit het oorlogsrapport. (SPS)

Tags: Gargarat Marokko West-Sahara

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech