West-Sahara bestand verbroken

Nieuws, gepost door: nn op 13/11/2020 11:09:29

Waar: Gargarat, Western Sahara
Wanneer: 13/11/2020 - 20:57

Na een aanval door het Marokkaanse leger op de blokkade van Sahrawi burgers op de weg tussen Marokko en Mauretanie bij Gargarat heeft het Front Polisario verklaard het staakt-het-vuren dat sinds 1991 van kracht was als verbroken te beschouwen.

De blokkade van Sahrawi burgercomités van de weg tussen Marokko en Mauritanië, die door Marokko is aangelegd door bezet West-Sahara, is aangevallen door het Marokkaanse leger. De blokkade was op het laatste stuk van de weg dat door bevrijd gebied loopt en de aanval is daardoor een schending van de bestandslijnen die sinds 1991 in acht werden genomen. De Marokkaanse verklaringen spreken over het herstellen van het normale handelsverkeer met pacifistische bedoelingen om de overlast van te beperken. De regering van de Saharaanse republiek heeft in een verklaring opgeroepen tot nationale eenheid in het licht van de agressie en de nieuwe fase in de strijd.
Het bestand, dat sinds 1991 van kracht is om een referendum over de toekomst van West-Sahara mogelijk te maken, wordt door de aanval als vervallen beschouwd.

De demonstranten zouden onder begeleiding van Sahrawi militairen in veiligheid zijn gebracht. De aanval zou militair zijn beantwoord. De belangrijkste eisen van de demonstranten waren het houden van het referendum, dat Marokko niet meer wil houden, en het vrijlaten van de Sahraanse gevangenen.
Beide partijen berichten over een ander incident in het noorden van West-Sahara bij de plaats Mahbes waar het Polisario een Marokkaanse vesting zou hebben aangevallen.

De Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties, Guterres, reageert amper en onverschillig. De aanval komt op de dag dat hij een onderhoud zou hebben met de president van de Saharaanse republiek over de blokkade. Rusland roept de partijen op om zich in te houden.

Tags: Gargarat Marokko VN

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech