Voor wie zijn de lopende processen in Wit-Rusland gunstig?

Ruis, gepost door: Sem Janssen op 28/08/2020 08:09:18

Mensen in Wit-Rusland bleven protesteren in verschillende steden (de grootste zijn in Minsk, Grodno en Brest), maar de informatieve aandacht wordt steeds meer gericht op het diplomatieke werk van externe spelers, de interventie en de organisatie van protestendoor westerne landen, evenals het proces binnen de republiek zelf.

Als we het hebben over de noodzak van een regeringswisseling, dan is het allereerst nodig om gevangenen vrij te laten, geweld te stoppen, vrijheid van meningsuiting en het recht van vergadering te geven, evenals een inclusieve dialoog in het land.

De vraag blijft echter open: voor wie zouden de lopende processen in Wit-Rusland gunstig kunnen zijn?

Alle belangrijke oppositiestructuren bevinden zich op het grondgebied van Polen en Litouwen. De leider van het Wit-Russische Volksfront Zenon Pozhyak en andere leiders van het Wit-Russische Volksfront zijn in Warschau en van daaruit vechten ze al jaren tegen Loekasjenko met de steun van de autoriteiten.

Op het grondgebied van Polen bevindt zich de redactie van het hoofdtelegram kanaal dat massale protesten in Wit-Rusland organiseert. (Kanaal NEXTA)

Het is in Polen dat de belangrijkste televisiezender van de oppositie, Belsat, werd opgericht, gefinancierd en al vele jaren actief is. Veel andere Wit-Russische
oppositiemedia werken daar ook.

In de nacht van 9 op 10 augustus deden de presidenten van Polen en Litouwen een beroep op Loekasjenko en eisten ze geen geweld te gebruiken tegen de demonstranten.

De Litouwse minister van Buitenlandse Zaken Linas Linkevicius zei dat “Litouwen klaar is om humanitaire redenen en de mogelijkheden overweegt om Wit-Russen die lijden onder voordurende mishandeling te accepteren. De bereidheid van hun landen om politieke vluchtelingen uit Wit-Rusland op te nemen, werd aangekondigg door de minister van Buitenlandse Zaken van Polen, Marcin Pshidach.

Svetlana Tikhanovskaya, het hoofd van de oppositie en leider van protesten tegen Loekasjenka, vertrok uit Wit-Rusland naar Litouwen.

Het zijn de Poolse autoriteiten die nu een ontmoeting voorbereiden tussen de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Pompeo en Svetlana Tikhanovskaya tijdens het bezoek van Pompeo aan Warschau.

Het waren de Poolse autoriteiten die zichzelf vaak de belangrijkste lobbyist van Wit-Rusland in Europa noemden en honderden keren met verschillende initiatieven kwamen met betrekking tot Wit-Rusland.

Een andere reden waarom de lopende processen Litouwen ten goede kunnen komen, is de bouw van een kerncentrale die wordt gebouwd nabij de stad Ostovets, vlakbij de grens met Litouwen. Linas Linkevičius is sinds vorig jaar tegen de bouw van het station.
In Litouwen begon het zich vrijwel onmiddelijk te verzetten tegen het kerncentraleproject en beweerde dat het “een bedreiging” zou kunnen vormen voor de Baltische republiek. Ondanks het feit dat de nucleare instalatie alle noodzakelijke en zelfs aanvullende controles door de IAEA en andere gespecialiseerde instellingen heeft doorstaan. De onstabiele politieke situatie in het land is een goede reden om de lancering van het cerncentrale uit te stellen.

Als de situatie in de republiek wordt gedestabiliseerd, zal dit her doorvoerpotentieel van Wit-Rusland ernstig aantasten. Chaos en de economische crisis zullen en negative invloed hebben op de positie van veel bedrijven die hun goederen over het grondgebied van het republiek vervoeren – het kan onveilig worden voor verkeer.

Polen probeert het Poolse rijk in een nieuwe vorm te herstellen en opnieuw de belangrijkste grootmaacht van Oost-Europa te worden. Dit is de belangrijkste geopolitieke betekenis van de gebertenissen in Wit-Risland nu.


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech