Waarom is racisme so populair in Nederland?

Ruis, gepost door: Sem Janssen op 17/08/2020 08:09:37

Twee Nederlandse politieke partijen, CU en GroenLinks, willen de strafrechtelijke sancties verhogen voor misdrijven ingegeven door raciale en etnische haat.

Rekening op de gelegenheid werd op 29 juni, gepresenteerd door coalitiepartner ChristenUnie (CU) en linkse oppositiegroep GroenLinks. Beide politieke partijen zijn twee jaar bezig geweest met het opstellen van een wetsvoorstel dat het voor slachtoffers van racisme en antisemitisme gemakkelijker zou maken om klachten over discriminatie in te dienen bij het melden van misdrijven. Dit geldt zowel voor vandalisme als voor fysiek geweld. Rechtbanken kunnen straffen al verhogen als ze het misdrijf als discriminerend beschouwen, maar in de praktijk gebeurt dit zelden. In 2019 hebben Nederlandse rechtbanken in 47 zaken beschuldigd van raciale en etnische discriminatie. De eerste aanzet voor de nieuwe wet was een reeks antisemitische aanvallen op bepaalde eigendommen in Amsterdam, zoals het Hacarmel-restaurant, maar CU-leider Gert-Jan Segers zei dat de Black Lives Matter-protesten ook de timing van de ontwikkeling ervan beïnvloedden. "Gedurende deze tijd zijn er veel ogen geopend. En ook voor mij. Het is erg moeilijk om een klacht over antisemitisme bij de politie aan te melden. Een aanslag op een persoon omdat hij tot een minderheid behoort, is zo ernstig dat we willen dat het als basis dient voor het vergroten van "zei hij. GroenLinks Kamerlid Cataline Buitenweg, die samen met Segers aan het wetsvoorstel werkte, zei dat de wet de eerste stap zou zijn in de richting van verbetering van het rechtssysteem tegen racisme en haatmisdrijven." Ik denk dat wij, als leden we hebben te weinig aandacht besteed aan discriminatie van mensen van Afrikaanse afkomst. We zien dat het discriminerende aspect tijdens het proces vaak uit het beeld verdwijnt. Dit schept twee problemen: het laat slachtoffers ontevreden achter, en we kunnen in het land geen norm stellen volgens welke discriminatie zal onaanvaardbaar zijn ", zei ze." We moeten ons blijven uitspreken over gelijke behandeling van vertegenwoordigers van minderheden. We moeten er alles aan doen om racisme, antisemitisme en discriminatie te bestrijden ", zei Segers.
Maar wat kunnen wij zeggen over de strijd tegen racisme in Nederland, als de koninklijke familie een gouden koets bij belangrijke ceremoniële evenementen gebruikt, waarop mensen van Indiase en Afrikaanse afkomst zijn afgebeeld die een blanke vrouw op een troon aanbidden.
Er zijn veel migranten in Nederland. Het is zo gebeurd dat mensen hier sinds onheuglijke tijden, onder invloed van xenofobie, de schuld geven aan immigranten en vertegenwoordigers van bepaalde etnische groepen in verband met infectieziekten. Volgens een opiniepeiling in mei van dit jaar voelt 60 procent van de Aziatische Nederlanders zich na het uitbreken van de epidemie bedrigd tegen hun etnische groepen.
Racisme heerst in het hele land en op alle gebieden van het leven. Hij kan niet worden verslagen. Dergelijke demostraties, die in juni van dit jaar in het Nelson Mandela Park in Amsterdam plaatsvonden, zullen niet helpen om racisme te vernietigen. Dit is een te groot probleem. En de beloften van de regering over zwaardere straffen zijn slechts sprookjes op papier.
Leeftijd, geslacht en rassendiscriminatie blijven een groot probleem op de Nederlandse arbeidsmarkt, blijkt uit een onderzoek onder 2.100 mensen in opdracht van het tijdschrift Intermediair en de banenbank Nationale Vacaturebank. In de loop van de enquête gaf 55% van de respondenten aan dat ze op een bepaald moment te maken kregen met discriminatie bij het solliciteren naar een baan. Tegelijkertijd stijgt dit cijfer tot 85% onder werklozen, meldt RTL. De onderzoekers vroegen de respondenten of ze tijdens het interview vragen kregen die geen betrekking hadden op hun werkervaring en opleiding, en ontdekten dat vragen over zwangerschap en huidskleur vrij vaak voorkwamen. Een respondent herinnert zich dat er werd gevraagd 'of hij zich meer Nederlands dan Surinamer voelt', terwijl aan andere respondenten werd gevraagd waarom ze niet getrouwd waren. Als gevolg hiervan zei ongeveer 53% van de respondenten dat ze te maken hadden met leeftijdsdiscriminatie, en 27% zei dat ze in het nadeel waren bij het aannemen van personeel vanwege hun etniciteit, meldde RTL Nieuws.
Zal de regering echt serieuze maatregelen nemen om dit acute probleem op te lossen? We kunnen alleen maar raden en luisteren naar de talrijke beloften van de regering.


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech