Volgens het Bureau of Economic Analysis van het Ministerie van Handel daalde het bbp van het land in het tweede kwartaal met 32,9% in vergelijking met het tweede kwartaal van het voorgaande jaar.
Het Amerikaanse BBP is in een kwartaal nog nooit zo gekrompen. De vermindering van de grootste economie ter wereld met een derde werd voor het eerst geregistreerd in de geschiedenis van de statistische kwartaalobservatie, die sinds 1947 plaatsvindt.
Het was namelijk pas in het eerste kwartaal van 1958 dat het vorige record voor de kwartaaldaling van het Amerikaanse BBP werd geregistreerd. Maar toen bedroeg de kwartaaldaling van de economie slechts 10%. Zelfs in een moeilijk jaar voor dit land in 1932 werd er een record opgetekend van de jaarlijkse krimp van de Amerikaanse economie, die ophield rond 12,9%. Het lijkt erop dat een dergelijke vergelijking voldoende is om de hele verderfelijke situatie in 's werelds grootste economie te beoordelen. Dit betekent immers een afname van de vraag naar brandstof, een afname van investeringen in de economie, een aanhoudende daling van de consumentenbestedingen.
Uiteraard raakten beleggers na de publicatie van deze gegevens in paniek. De wereldolieprijzen daalden met 4-5%. De prijs van de dichtstbijzijnde contracten voor de levering van olie van de Europese standaard Brent op de London ICE-beurs daalde met 4% tot 42 dollar per vat. De prijs van de Amerikaanse WTI-benchmark daalde meer - met 5% tot $ 39,3 per vat. Op de wereldmarkt steeg de euro ten opzichte van de dollar, in 2018 was de dollar minimaal. De prijs van goud is bijna $ 2.000 per troy ounce. Amerikaanse aandelenindices dalen ook, bijna alle koersen bevinden zich in de rode zone. De aandelen van oliemaatschappijen en investeringsbanken verliezen meer dan andere. Zo daalden de aandelen van olie- en gasreuzen Exxon Mobil en Chevron met 4%, investeringsbank JPMorgan - met 3% en betalingsmaatschappij American Express - met 3,61%.
Volgens de voorspellingen van het US Congressional Budget Office moet het land nu minstens tien jaar besteden aan het proberen te herstellen van de diepste recessie in de Amerikaanse geschiedenis. Om de omvang van de ineenstorting van 's werelds grootste economie te visualiseren, merken we op dat het Amerikaanse bbp in het tweede kwartaal met $ 2,15 biljoen is gedaald - tot het niveau van $ 19,41 biljoen. Ter vergelijking merken we op dat in het eerste kwartaal, dat ook niet erg succesvol was voor het land, het BBP daalde met $ 186,3 miljard. De dollarkoers ten opzichte van de euro kon het ook niet weerstaan - de daling versnelde. En de daling van de wisselkoers gedurende de maand werd een record in de afgelopen 10 jaar: in juli daalde de dollar met 5% ten opzichte van de euro, met 2,7% ten opzichte van de yen en met 7% ten opzichte van het mandje met valuta's van ontwikkelde landen.
De voorzitter van de Federal Reserve, Jerome Powell, erkende de vertraging. De Amerikaanse centrale bank hield de rente dicht bij nul en beloofde geld in de economie te blijven pompen. Maar de consumentenbestedingen, de belangrijkste motor van de economie, daalden in het voorjaar met een record van 34,6% op jaarbasis. Voor het eerst daalden de investeringen in uitrusting en huisvesting enorm - met 35-39%. Om alle artikelen van de economie in slechts een kwart met een derde te verliezen, was het nodig om te verzinnen. Maar het besmettingsniveau in het land is onaanvaardbaar hoog, interne strijd en externe conflicten kalmeren niet. Hoe kan economische groei in zo'n situatie aan kracht winnen?
De Amerikaanse president Donald Trump zei dat er onenigheid was met de Democraten en de Republikeinen in het Congres over de omvang van een nieuw deel van de staatssteun voor $ 1 biljoen. Als gevolg hiervan blijft de dollar onder druk staan, aangezien de Fed een verdere versoepeling van het monetaire beleid niet uitsluit en waarschuwde voor economische schokken als gevolg van de golf van nieuwe gevallen van coronavirus. En bezorgdheid over de opkomst van nieuwe gevallen van het virus en hun impact op de arbeidsmarkt en de economische activiteit zal nog groter worden als het Congres geen overeenstemming kan bereiken.
Ja, de situatie is duidelijk niet in het voordeel van Trump, die zich bij de komende presidentsverkiezingen in november op de economie heeft gericht. Eerder sprak de Amerikaanse president het vertrouwen uit dat in het derde kwartaal het Amerikaanse BBP de hoogste indicator in de menselijke geschiedenis zal bereiken, wat zijn overwinning bij de verkiezingen zal verzekeren. Maar ik denk dat geen enkele inspanning van zijn team zal bijdragen aan het resterende kwart van alles wat Amerika de afgelopen tijd heeft verloren.