Relatie tussen VS en Duitsland verslechtert verder

Ruis, gepost door: Sem Janssen op 19/06/2020 06:02:55

Duitsland heeft met de Verenigde Staten onder de regering van Donald Trump nog minder gemeenschappelijke belangen.

Duitsland heeft met de Verenigde Staten onder de regering van Donald Trump nog minder gemeenschappelijke belangen. De VS stopten met deelname aan het klimaatakkoord van Parijs – Duitsland ondersteunt deze overeenkomst actief. De Verenigde Staten trokken zich terug uit de Iraanse nucleaire deal – Duitsland blijft zich inspannen om het te redden. Washington kondigde zijn voornemen aan om het Open Skies-verdrag te verlaten – Berlijn bekritiseerde het besluit in een open brief. De Amerikanen verhoogden de douanetarieven – de Duitsers waren van mening dat dit protectionisme in strijd was met de huidige normen. Het Witte Huis heeft gedreigd met sancties tegen functionarissen van het Internationaal Strafhof die de misdaden van Amerikaanse troepen in Afghanistan onderzoeken – de autoriteiten in Duitsland zeiden dat ze ‘sterke voorstanders’ van deze organisatie zijn.

In Berlijn werd het besluit van de Amerikaanse regering om het aantal gestationeerde militairen te verminderen met spijt en verbijstering waargenomen. Afzonderlijke kritiek van Duitse politici en experts kreeg het feit dat de autoriteiten van de BRD vernamen over de aanstaande terugtrekking van troepen uit de Amerikaanse media. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas noemde de Amerikaans-Duitse betrekkingen ‘ingewikkeld’. En de Duitse minister van Defensie Annegret Kramp-Karrenbauer zei dat: “de NAVO geen handelsorganisatie is en veiligheid geen handelswaar is”.

De VS en de Bondsrepubliek Duitsland botsten het zwaarst op energiegebied. Centraal in het geschil is de Nord Stream-2 gasleiding van Rusland naar Duitsland, waartegen door Washington al enkele maanden met sancties wordt gedreigd. Als de sancties worden opgelegd, zullen ze gevolgen hebben voor Europese, inclusief Duitse bedrijven. “De Duitse regering zal bedrijven die bij het project betrokken zijn, politiek blijven steunen”, zei de regering in mei, en het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken riep vervolgens de Amerikaanse tegenhangers op “de sanctiespiraal te doorbreken”. Nadat de sanctiewet was ingediend in het Amerikaanse congres, werd in de Bondsdag opgeroepen tot sancties tegen Amerikaanse senatoren, de auteurs van het initiatief. En dat niet alleen. “We moeten nadenken over tegenmaatregelen, bijvoorbeeld sancties voor Amerikaanse LNG”, zei Klaus Ernst, hoofd van de energiecommissie van de Bondsdag.

De voormalige Amerikaanse ambassadeur in Berlijn, Richard Grenell (hij is een paar weken geleden afgetreden), werd in Duitsland bijzonder bekritiseerd omdat hij rechtstreeks intervenieerde in de binnenlandse aangelegenheden van het land. De poging van het Witte Huis om het Duitse farmaceutische bedrijf CureVac in te palmen en haar wetenschappers naar Amerika te lokken, zo het medicijn exclusief voor zijn land veilig te stellen, was niet bevorderlijk voor het imago van de Verenigde Staten.

De directeur van de Duits-Amerikaanse Vriendschapsvereniging Atlantic Bridge, David Deissner, zei onlangs in een interview met de Augsburger Allgemeine Zeitung dat de betrekkingen tussen de twee landen: “Op het laagste niveau sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog zijn”. Opiniepeilingen in Duitsland bevestigen deze bevindingen. In een sociologisch onderzoek dat in april in opdracht van de Kerber Foundation in Duitsland is uitgevoerd, zei 75% van de respondenten dat hun mening over de Verenigde Staten is verslechterd.

Rolf Mutzenich, hoofd van de fractie van de SPD in de Bondsdag, ziet dat deze keuzes Berlijn doen inzien dat er geen betrouwbare samenwerking met Donald Trump op te bouwen valt. Het adjunct-hoofd van de christen-democratische factie voegde eraan toe dat het beleid van Trump de NAVO ‘verzwakt’ en dat de logica van zijn keuzes ‘onjuist’ is. Het hoofd van de linkse factie, Dietmar Barch, sprak zelfs van ‘transatlantische chantage’.


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech