Dinsdag 10 maart 16:00: Bezoek de grote woningspeculanten

Aankondiging, gepost door: nn op 03/03/2020 03:04:36

Waar: Amsterdam, Netherlands
Wanneer: 10/03/2020 - 16:00

Duitse actiegroepen rond huisvesting, die ook de internationale actiedag van 28 maart aanstaande hebben georganiseerd, hebben opgeroepen om 10 maart alvast aandacht te vestigen op de problemen rond huurprijzen en huisvesting. Wij zullen dat in Amsterdam doen door een aantal van de grootste ‘financialised landlords’ te bezoeken, samen met huurders en andere ‘woonconsumenten’ die slachtoffer van hun praktijk zijn.


(Foto David Evers CC2.0/Flickr)

(Zie hier de internationale oproep voor 10 maart. https://globalinfo.nl/Nieuws/oproep-10-maart-onteigenen-woningspeculante... Het programma in Amsterdam wordt georganiseerd door Bond Precaire Woonvormen (BPW), Huurdersbelang Zuid HBZ en In Poen Kun je niet Wonen)
Ter voorbereiding op de demonstratie van 28 Maart https://bondprecairewoonvormen.nl/2020/01/28-maart-2020-huizen-voor-mens...

We beginnen om 16:00 bij het kantoor van CBRE op de zuidas (Station Amsterdam Zuid), lopen via Orange Capital Partners (Minervalaan 63) en Vonovia Finance (Apollolaan 133) naar de Pijp en kraakcafe Molli Chaoot (Van Ostadestraat 55 hs). Daar is nog een informatief avondprogramma vanaf 20:00.

De wandeltocht door het hart van de gefinancialiseerde huizenmarkt begint om 16:00 voor het hoofdkantoor van het grootste internationale ‘vastgoedadviesbureau’ CBRE op de Zuidas (Gustav Mahlerlaan 405, direct naast station Amsterdam Zuid). CBRE geeft niet alleen duurbetaald ‘advies’ aan investeerders over het opkopen en uitpersen van vastgoed, maar heeft de laatste tijd ook massaal zelf huurwoningen in Amsterdam opgekocht en in Luxemburg gedeponeerd. (bron) Verder doet CBRE beheer van vastgoed voor investeerders. Een van de vele bouwprojecten die CBRE verder beheert, is het voor leegstand ontruimde ADM-terrein in de Westelijke Havens. Zoals ze het zelf noemen is dat “het creëren van vastgoedoplossingen voor beleggers en eindgebruikers die ECHT waarde toevoegen”. (bron)

We wandelen vervolgens lange het pand van Orange Capital Partners, het “Real Estate Investment and Asset Management company based in Amsterdam” dat zelf eigenaar is van onder andere 1200 huizen en daarnaast massaal doorverkoopt, aan o.a. CBRE (zoals de inmiddels beruchte woningen op en rond Delflandplein)

We zetten de wandeling voort naar het kantoor van Vonovia Finance op de Apollolaan. Dit doen we mede op verzoek van de georganiseerde huurders van Vonovia in Duitsland. Daar is het de grootste particuliere huiseigenaar, een gigantisch bedrijf dat berucht is geworden door de sterk geautomatiseerde manier van beheer (en ontruimen). Het is een van de bedrijven die onteigend dreigt te worden in Berlijn, als het referendum daar dit jaar slaagt. Maar wat doet Vonovia in Nederland bij de Zuidas? We zullen het ter plekke horen.

De wandeling wordt afgerond met een korte tocht door De Pijp om te eindigen bij het legendarische kraakcafé De Mollie (‘sinds 1979’, Van Ostadestraat 55 hs). Daar kan tegen geringe vergoeding gegeten en gedronken worden. Om 20.00 begint daar een informatief programma met meer informatie over de internationale acties over huisvesting die op 28 maart in vele steden in Europa plaats zullen vinden. In Nederland gebeurt dat door een demonstratie in Amsterdam die om 14:00 op het JD Meijerplein (Dokwerker) begint.

Op de avond op 10 maart zullen we verder uit de doeken doen wat er staat te gebeuren in Duitsland, waar de activiteiten van woningbedrijven drastisch worden ingeperkt door actiebewegingen en politieke besluiten die daar op reageren. Een expert van de huurdersorganisaties van Vonovia aldaar, zal uit de doeken doen wat de (positieve) gevolgen kunnen zijn, waar we ook hier wat aan zouden kunnen hebben. Ook zullen we op die avond uit de doeken doen wat er tot nu toe is uitgezocht over de ‘Luxemburgse’ aankopen van CBRE en consorten.

Dus: Dinsdag 10 maart: 16:00 Gustav Mahlerlaan/Station Zuid
en/of 20:00 Cafe Molli Chaoot Van Ostadestraat 55 hs


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech