Waar: Theaterhotel, Schouwburgplein 1, Almelo, Netherlands
Wanneer: 29/02/2020 - 16:30
Op zaterdag 29 februari zal Urenco en het dan 50 Jaar oude Verdrag van Almelo het onderwerp van een conferentie zijn. Urenco is een Duits, Brits, Nederlands bedrijf dat uranium geschikt maakt voor gebruik in kerncentrales. Door binnen- en buitenlandse sprekers zullen actuele thema’s als de export van uranium naar Rusland en het protest daartegen, de relatie met kernwapens en de gevolgen voor Urenco van de Duitse Atom Ausstieg uitgebreid behandeld worden. De conferentie vindt plaats in het Theaterhotel in Almelo, Schouwburgplein 1, en begint om 13:30 uur.
Op 4 maart 2020 is het precies 50 jaar geleden dat in het gemeentehuis van Almelo het Verdrag van Almelo werd ondertekend. Het Verdrag van Almelo is een overeenkomst tussen Nederland, Verenigd Koninkrijk en West-Duitsland over het opzetten van een onderneming met als doel het verrijken van uranium door middel van ultracentrifuges. Daartoe besluiten de drie landen een bedrijf op te zetten voor de fabricage van centrifuges en verrijkingsfabrieken: Urenco.
Urenco stond in Nederland en het Verenigd Koninkrijk de eerste 15 jaar van haar bestaan in de kritische belangstelling; in Duitsland staat het bedrijf juist de laatste 10 jaar onder druk, onder meer door de Atom Ausstieg maar ook door het hervatten van de export van verarmd uranium naar Rusland. Beide onderwerpen zullen uitgebreid aan bod komen op zaterdag 29 februari. Daarnaast zal natuurlijk aandacht besteedt worden aan de gevolgen voor Urenco van het uitblijven van de verwachte wereldwijde groei van kernenergie; Urenco en de verspreiding van nucleaire technologie; de relatie met het Amerikaanse kernwapenprogramma; nieuwe kernwapens in Nederland; en de rol die kernenergie en Urenco (niet) kan spelen in de transitie naar een duurzame energievoorziening.
De volgende sprekers zijn inmiddels bevestigd:
• Vladimir Slyviak van de Russische milieuorganisatie Ecodefense;
• Hubertus Zdebel (Bondsdag Die Linke);
• Kirsten Sleven (WISE Nederland);
• Susan van der Heijden (Dutch Ploughshares support) en
• Dirk Bannink (Stichting Laka).
De conferentie wordt georganiseerd door stichting Vedan, Enschede voor Vrede en Stichting Laka, en ondersteund door groepen rond de Urenco vestigingen in Capenhurst en Gronau en de Duitse Bundesverband Bürgerinitiativen Umweltschutz (BBU). De spreektaal is Nederlands, behalve de presentatie van Vladimir Slyviak, die in het Engels zal zijn.
Zaterdag 29 februari, Theatherhotel Almelo, Schouwburgplein 1, vanaf 13.30 uur tot 17 uur.
De toegang is gratis. Aanmelden via info@laka.org.
Meer protesten:
De conferentie vormt tevens de opmaat voor een aantal protestacties: op zondag 1 maart met een demonstratie om 13.30 uur bij de Urenco-vestiging in Gronau (Röntgenstraße 4, voorafgaand aan de maandelijkse Sonntagsspaziergang), op woensdag 4 maart om 15.00 uur met een gelijktijdig protest bij de Urenco-vestigingen in Capenhurst (VK), Almelo en Gronau en op zaterdag 7 maart om 12.00 uur als invulling van de maandelijkse vredeswake op het Ei van Ko in Enschede. Op 2 maart tenslotte, vindt in Münster een demonstratie plaats tegen uraniumexport van Urenco Gronau naar Rusland.
Meer informatie op https://www.laka.org/urenco50 en https://www.bbu-online.de