Wanneer: 04/12/2019 - 14:59
Sinds mei van dit jaar vervoert uraniumverrijker Urenco weer radioactief afval naar Rusland. Volgende week gaat er weer een trein met verarmd uranium vanuit Urenco Duitsland, via de Amsterdamse haven, naar Sint Petersburg, Rusland.
Maandagmiddag, 9 december, om 17 uur wordt hiertegen geprotesteerd in Hengelo (Noordzijde NS Station) en Amsterdam (NS Station Sloterdijk).
Maandag 9 december om 17:00 wordt er bij de treinstations van Hengelo en Amsterdam Sloterdijk geprotesteerd tegen het transport van radioactief afval naar Rusland. Sinds mei exporteert het Duits, Brits, Nederlandse bedrijf Urenco weer radioactief afval naar Rusland. Het vorige transport, drie weken geleden, werd door actievoerders in Duitsland zeven uur tegengehouden. Uiteindelijk arriveerde het met vertraging in de Amsterdamse haven. Daar, op het terrein van Thor Shipping, werden containers met verarmd uranium overgeladen op de Mikhail Dudin. Dat schip is nu vanuit Sint Petersburg weer op terugweg naar Amsterdam voor het volgende uraniumtransport. Dat volgende transport vindt naar verwachting volgende week plaats. Hoogst waarschijnlijk vertrekt er op maandag weer een uraniumtrein uit de Urenco-vestiging in het Duitse Gronau. Let op verdere aankondigingen!
Urenco en de Nederlandse regering stellen, dat, omdat nog een gedeelte van het naar Rusland afgevoerde uranium theoretisch bruikbaar is, het geen afval is, maar een grondstof. Het bruikbare gedeelte is hoogstens 10%; 90% van het naar Rusland verscheepte uranium blijft daar onder slechte omstandigheden achter. Voor Urenco is de Russische uranium-afvoer-route een goedkope manier om van vele duizenden tonnen radioactief afval af te komen.
Ook In Rusland zijn protesten tegen de import van radioactief afval: in Sint Petersburg, langs de 2.000 km lange treinroute en in Novouralsk, en in de buurt van Jekaterinenburg, diep in Siberië. Vaak individuele protesten, omdat met meerdere mensen protesteren vaak verboden is. Alhoewel in Novouralsk mensen die individueel hebben geprotesteerd, nu ook juridisch vervolgd worden. Ruim 50.000 mensen ondertekenden al een petitie tegen de import van Urenco's uranium..
Overigens stellen de Nederlandse regering en Urenco dat er er vanuit de Urenco fabriek in Almelo geen verarmd uranium naar Rusland wordt afgevoerd. Maar dat is niet echt van belang: er is veel vervoer tussen de verschillende Urenco verrijkingsfabrieken, dus is het voor het Urenco-concern erg eenvoudig om verarmd uranium vanuit Almelo, via de andere vestigingen, naar Rusland af te voeren. Hoedanook, aangezien Nederland een derde van de aandelen van Urenco heeft, is ons land sowieso (mede)verantwoordelijk voor Urenco's radioactief afval-transport naar Rusland.
Meer info op www.laka.org
Tags: kernenergie
Enkele foto's protest Amsterdam Sloterdijk 9 december 2019