Dierenrechtenorganisaties doen aangifte tegen Minister van Justitie & Veiligheid Grapperhaus

Nieuws, gepost door: Stichting Konijn in Nood op 29/11/2019 11:01:32

Wanneer: 29/11/2019 - 13:12

Dierenrechtenorganisaties Animal Rights, Comité Dierennoodhulp, Een DIER Een VRIEND, Rechten voor al wat leeft, Even geen Vlees, Konijn in Nood, Animal Save Nederland, Meat the Victims, Bite Back en Ds Hans Bouma op persoonlijke titel, gaan aangifte doen tegen CDA Minister van Justitie & Veiligheid Grapperhaus vanwege zijn uitspraken tijdens de algemene ledenvergadering van de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) van afgelopen maandag in Heteren.


Naar de precieze juridische formulering van de aangifte kijkt op dit moment de advocaat van de organisaties Marco van Duijn, maar deze zal in ieder geval aanzetten tot geweld en het uitlokken van strafbare feiten bevatten.

De vrijheid van meningsuiting is een groot goed, maar Grapperhaus sprak op deze vergadering in de eerste plaats als Minister van Justitie & Veiligheid. Terwijl hij de ene keer nog oproept om de "kiezen op elkaar zetten, ook al zou je anders willen", roept hij enkele zinnen later al weer op tot eigenrichting.

Volgens het live-blog van de bijeenkomst vindt Minister Grapperhaus het bijvoorbeeld geen probleem om een hogedrukspuit op activisten te zetten. Dit is echter extreem gevaarlijk. Agroarbo zegt hierover: "Als het lichaam geraakt wordt door een hoge druk vloeistofstraal, dringt deze diep in het lichaam door." Euronorm beoordeelt de impact van een straal uit een hogedrukreiniger als vergelijkbaar met "verwondingen door elektriciteit of een vuurwapen."

Daarnaast riep hij op tot diefstal: "Gooi auto's niet meer om, zoals in Boxtel gebeurde, maar laad de auto's van activisten op een platte kar en neem ze mee. Dan heb je meteen de kentekens en mogen ze de auto zelf komen ophalen. Weten we ook precies wie het zijn."

Soms leken Grapperhaus' opmerkingen de kant op te gaan van Wilders' 'minder Marokkanen' retoriek: "Activisten en extremisten provoceren. Ik snap de emotie, maar we moeten deze figuren weg krijgen. Ofwel achter tralies, ofwel land uit, ofwel zoveel boetes dat ze alleen nog krantenwijk kunnen lopen."

Advocaat Van Duijn onderzoekt dan ook of er sprake is van aanzetten tot haat tegen vreedzame, diervriendelijke burgers. Grapperhaus deed dit tegenover een publiek waarvan hij weet dat zij en hun achterban niet terugschrikken voor geweld en intimidatie.

Voorbeelden van dat laatste zijn de bedreiging van Talpa begin augustus; de aanhoudingen tijdens de Malieveld protesten van 1 en 16 oktober voor onder andere bezit van katapult en rookbommen, gooien met vuurwerk, vernieling en belediging; de 'trekkerterreur' op 14 oktober bij het provinciehuis van Groningen met onder andere het vernielen van de deur van het provinciehuis, het aanrijden van een politiepaard en hekken die gelanceerd werden richting passerende fietsers; de bedreiging van de Brabantse CDA-fractie eind oktober; de barricade van het politiebureau van Zuidhorn op 4 november na het gijzelen van twee rechercheurs door een boer; en de levensgevaarlijke verkeerssituaties die op 25 november werden gecreëerd bij het blokkeren van opritten naar snelwegen en de aanrijding op de N36.

De dierenrechtenorganisaties zijn de rechtsongelijkheid tussen klimaat- en dierenactivisten enerzijds en de veeboeren anderzijds al langer beu. Deze ongelijkheid uit zich vooral in het verschil in politieoptreden bij demonstraties, maar ook in de reactie van Minister Grapperhaus op de acties.

Nu Grapperhaus ook overgaat tot het aanzetten tot diefstal en geweld is voor de dierenrechtenorganisaties de maat vol en wordt er aangifte gedaan. Individuele burgers kunnen zich hierbij aansluiten.

Kamervragen van de Partij voor de Dieren zullen hopelijk meer inzicht geven in wat de Minister precies gezegd heeft.


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech