Eenvoudige oplossing voor ammoniak uitstoot in melkveehouderij

Ruis, gepost door: Mike de Jong op 28/11/2019 11:12:34

Momenteel heeft Nederland een enorm probleem vanwege “emissies”. DE Nederlandse regering – in al zijn wijsheid – heeft maatregelen aangekondigd zoals het verlagen van de maximum snelheid op alle snelwegen van 130 km/uur naar 100 km/uur. Maar er komen nog meer maatregelen en die zullen net zo onaantrekkelijk zijn als het verlagen van de maximum snelheid.

Een eenvoudige oplossing voor de neutralisatie van ammoniak uit vloeibare mest
Door Mike de Jong – November 2019- © 2019 – dhs@wxs.nl

De Bouw ligt stil en net als meestal als het over ammoniak gaat krijgen de boeren de schuld – waardoor een aantal varkensboeren worden uitverkocht om zo de ammoniak problematiek op te lossen. En melkkoeien worden verlicht om een of andere enzym te eten om zo iets minders ammoniak te produceren. Geloof mij… dat gaat het probleem niet oplossen! Net zo min als gier in de bodem injecteren “officieel” leidt tot een reductie van 70% in de uitstoot – maar in werkelijkheid maar 30%...
Varkensboeren zijn verplicht om luchtwasser te instaleren waardoor het grootste deel van de ammoniak dat vervluchtig geneutraliseerd word en varkensmest word in luchtdichte mestzakken opgeslagen. Om heel eerlijk te zijn zie ik niet dat het veel verschil zal maken om een paar varkensboeren uit te kopen. Wel zal het bijdragen aan kapitaalvernietiging – de staat koop voor miljoenen een bedrijf, spendeert nog een berg geld om het te ontmantelen en dan word het wellicht verkocht voor veel minder geld dat het gekost heeft … waarschijnlijk aan een andere boer. Geld over de balk als je het mij vraagt en zeker geen concrete oplossing.
Het probleem met ammoniak in de melkveehouderij is simpelweg omdat mest en urine bij elkaar opgeslagen worden in een mestkelder - meestal direct onder de stal - en dat die combinatie ammoniak creëert...
Het grootste probleem van ammoniak is dat het vervlieg uit de stallen en dan later weer terugvalt als nitraat over het hele land.
Maar wat als we het ammoniak heel snel kunnen neutraliseren in de mestput. Het makkelijkste manier om ammoniak in gier te neutraliseren is om het om te zetten in nitriet of nitraat. Dat zijn vaste stoffen en die vervliegen niet. Als dat zou kunnen dan zou dat betekenen dat er geen of heel weinig ammoniak vervliegt…. Probleem opgelost toch!

In 2013 werd GierO2 ontwikkeld door een klein Nederlandse onderneming met als doel de ammoniakemissies in melkveestallen tot nul te reduceren voor het uitrijden, terwijl de mest in situ is (d.w.z. in de mest kelder). Ondanks allerlei pogingen om via officiële kanalen subsidie te krijgen om dit officieel te onderzoeken zodat het een als een geaccrediteerde methode voor de behandeling voor gier – c.q. ammoniak - erkend zou worden zijn alle pogingen op niets beëindigd…. Meer hierover later.


Hoe werkt GierO2:
Het is eigenlijk heel simpel en low-tech (d.w.z. geen grote investering nodig). De GierO2 behandeling is een combinatie van 2 afzonderlijke producten - GierO2 en M11 - die apart in de mest moeten worden toegevoegd en gemengd. Dosering van GierO2 is 50 ml per ton mest en M1 wordt gedoseerd op 250 g per ton.

De eerste resultaten zijn na ongeveer 30 minuten waarneembaar - een afname van de ammoniakgeur kan heel duidelijk worden gedetecteerd.

GierO2 converteert ammoniak in nitriet en nitraat. Een ander voordeel is dat het de meeste fosfaat naar anorganisch fosfaat converteert, wat betekent dat het snel kan worden geabsorbeerd door planten en daarom zal er minder fosfaat uit de bodem wegspoelen.

De conversie: NH4  NO2−  NO3−
Ammoniak dat is omgezet in nitriet en nitraat zal niet omkeren naar ammoniak wanneer de werking van GierO2 op is. Nieuwe ammoniakemissies komen voort uit nieuwe mest die wordt geproduceerd.

Het voordeel van het gebruik van GierO2 is niet dat we nitraat elimineren, maar dat we de ammoniakuitstoot stop zetten.

Er zijn nog meer voordelen bij het gebruik van GierO2:
1. Na het uitrijden van het gier word meteen daarna nitraat in de vorm van kunstmest gestrooid. Dit is niet meer noodzakelijk en behalve dat het de boer een besparing oplevert zorg het ook dat er minder nitraat in het milieu komt.
2. Het verhoogt de voedingswaarde van het gras door de onbestendig eiwit percentage te verhogen. Onbestendig eiwit is wat koeien nodig hebben om melk te produceren en omdat er normale wijzer een tekort van is in gras word soja of maïs bijgevoerd omdat die rijk zijn in eiwit. Minder bijvoer is een meevaller voor de boer maar is ook goed voor het milieu.

Toen GierO2 voor het eerst in aanmerking kwam voor subsidie was er veel enthousiasme gezien dat het idd ammoniak naar nul reduceerde in alle praktijd proeven de gemaakt zijn. Helaas was het enthousiasme snel verdwenen nadat het naar voren kwam dat er veel minder kunstmest en bijvoer nodig was doordat de mestwaarde van het gier enorm verbeterde door het gebruik van GierO2. Tja economische belangen zijn altijd groter dan het milieu totdat er een enorm probleem is zoals nu met de emissie crisis!

GierO2 en M1 zijn volledig milieuvriendelijke producten en volledig ontleden in water, zuurstof en gemakkelijk geabsorbeerde suikers.

Mike de Jong


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech