Extinction Rebellion is een eindtijd-sekte

Opinie, gepost door: nn op 18/10/2019 10:01:39

Overgenomen en vertaald uit de commerciële media naar aanleiding van de discussie rond XR. Bron https://www.fr.de/politik/jutta-ditfurth-extinction-rebellion-eine-weltu... 15 oktober 2019

Klimaatverandering

Jutta Ditfurth: "Extinction Rebellion is een eindtijd-sekte".

Extinction Rebellion trekt momenteel de aandacht met wegblokkades. Wat zit er achter de groep? De Frankfurter Rundschau sprak met Jutta Ditfurth, die veel kritiek heeft op XR.

Waar komt de Extinction Rebellion beweging ineens vandaan?

Vier jaar geleden hebben voormalige Occupy-activisten en anderen in Engeland de Compassionate Revolution Limited opgericht. Dit bedrijf financierde eerst de campagne Rising Up, en toen deze niet succesvol was, richtten ze Extinction Rebellion (XR) op. Dit bedrijf staat nu vermeld in het impressum (een in Duitsland wettelijk verplichte verklaring van het eigenaar- en auteurschap van een document, nvdv) van Extinction Rebellion Duitsland.

Een vermeende, gedecentraliseerde volksbeweging in de vorm van een bedrijf?

De twee belangrijkste oprichters zijn Roger Hallam (53) en Gail Bradbrook (47). Hallam was een biologische boer, Bradbrook komt onder andere uit de dierenrechtenwereld. De twee en hun minstens twee dozijn supporters van bedrijven en stichtingen hebben XR opgebouwd als een groot PR-project: een rune-achtig logo, drie basisprincipes en verder weinig inhoud. Ze zijn zelfs niet tegen kernenergie.

Extinction Rebellion: Manifestatie over de anti-menselijke "diepe ecologie".

Wat willen ze?

Ze hebben een zeer onbeholpen politieke strategie: bang maken, emoties opwekken, esoterische training en symbolische blokkades. Dit laatste net zo lang totdat de regering instemt met het organiseren van "burgervergaderingen". Dat is het plan. Deze burgerbijeenkomsten moeten "representatief" zijn en aangestuurd worden door een "controleorgaan" dat verder niet wordt omschreven. Ik zie de lobbyisten al binnenkomen. De taak van deze burgerbijeenkomst zou moeten zijn om de overheid te "adviseren". Dat is alles en dat zal het klimaat niet redden. Tot op zekere hoogte is de doodlopende weg al ingebouwd.

Wat onderscheidt XR van Fridays for Future-beweging?

FFF is geen PR-project, maar een volksbeweging - althans volgens alles wat ik tot nu toe weet. Ondanks alle kritiek op sommige zaken zijn de FFF-groepen divers, leergierig en geïnteresseerd in feiten. Zij organiseren bijvoorbeeld ook evenementen over onderwerpen als ecologie en kapitalisme. XR daarentegen nodigde voor manifestaties irrationele, anti-menselijke "diepe ecologie" uit in zijn kamp in Berlijn. Ik schreef erover in mijn boek Feuer in die Herzen (1992). Deze ideologie heeft haar wortels in een fascistisch mensbeeld en devalueert de mens.

Kun je dit meer concreet uitleggen?

Deep Ecology, in de VS "Deep Ecology", ontkent de mens als sociaal wezen. Voor hen is een mens niet meer waard dan een dier of een plant. Fritjof Capra, een van haar ideologen, zegt dat een mystieke "kosmische geest", los van het menselijk bewustzijn, materie creëert. En niet economische belangen, maar "valse waarden" van "wij allen" produceren radioactieve energie, geplunderde grondstoffen, vergiftigd water en lucht. Bovenal zouden we een "crisis van de perceptie" hebben. Capra ontkent machtsstructuren en dus het verschil tussen degenen die beslissen en degenen die beslissen en degenen die beslissen. Ingrijpen in concrete maatschappelijke strijd, bijvoorbeeld in de vorm van ecologische initiatieven tegen grootschalige technische voorzieningen, is even ver van hem verwijderd als praktische solidariteit met stakers. De "rol van strijd en conflict" vindt hij volstrekt weerzinwekkend en "overdreven".

Extinction Rebellion: eindtijdsscenario's van eindtijd-sektes

Zou men desondanks kunnen zeggen dat zij zich radicaler inzetten voor het klimaat? Is radicalisering niet nodig als je iets wilt bereiken?

Is het werkelijk radicaal als het gaat om een klimaatramp, dat wil zeggen, in overleg met de politie zaken bij de wortel aan te pakken en symbolisch een kruispunt te bezetten? Is dat niet nogal banaal? Mijn hemel, hoe vaak hebben we de wegen geblokkeerd! De acties in Gorleben waren veel slimmer, echt radicaal en geïntegreerd in een echte politieke ecologische strategie. Hoe radicaal is het als XR in Londen, Nieuw-Zeeland en binnenkort ook in Duitsland een grote octopus bij acties meeneemt? De octopus is het klassieke antisemitische symbool van de "wereldwijde Joodse samenzwering". Het was een centraal beeld van joodse haat in de nazi-krant "Stürmer". Sinds 1933 kan het niet meer onpartijdig worden geherinterpreteerd. Jonge activisten weten dat waarschijnlijk niet. De ouderen bij XR moeten het weten. Wie van miljoenen met uitsterven bedreigde diersoorten een octopus kiest, doet dit niet toevallig.

Ze zeggen dat de beweging iets sektarisch heeft. Hoe ben je tot deze beschuldiging gekomen?

Hiërarchie, gebrek aan transparantie, goeroes en esoterische ideologie. In plaats van kritische verlichting bieden ze ensceneringen waarin drie mensen met touwen om hun nek op de galg staan en het ijs onder hun voeten smelt. De foto deed me denken aan de ophanging van burgers door de Wehrmacht en de SD aan het Oostfront. Overal bij de Extinction Rebellion zijn doodsbedreigingen te vinden. Gail Bradbrook zegt, "Sommigen van ons moeten klaar zijn om te sterven." Onlangs legde ze in een toespraak op de website van XR uit hoe ze op het idee kwam van de Extinction Rebellion door middel van esoterische rituelen en psychedelische drugs. Roger Hallam spreekt over zelfopoffering en dat "miljarden mensen in zeer korte tijd zullen sterven". Hij verspreidt angst door te zeggen dat "onze kinderen de komende tien tot twintig jaar zullen sterven". De woordvoerders van XR blijven ons de wetenschappelijke bronnen schuldig, omdat ze niet bestaan. Het zijn apocalyptische scenario's van eindtijd-sekten. De klimaatramp zal veel gecompliceerder en tegenstrijdiger zijn.

Kunnen mensen hier worden ge-instrumentaliseerd?

Interessant is de vraag wie wie instrumentaliseert. In ieder geval bespelen de XR-goeroes de emoties en instrumentaliseren ze vooral jongeren. Ze maken ze bang voor hun dreigende dood. Er zijn goedbedoelde politieke nieuwkomers die dit alles niet doorzien, maar al met al een enorm aantal esoterici. In Duitsland vallen de instrumentele verhoudingen op tussen delen van links en XR. Van "taz" tot "krautreporter", kijken velen slechts oppervlakkig, naar de kleurrijke kostuums, de mystieke enscenering. De taz vergelijkt XR met het Franse verzet in de Tweede Wereldoorlog. Maar dat was noch symbolisch noch esoterisch. Ook proberen sommige linkse partijen bij projecten als "Rising" of "Democracy in Motion" invloed te krijgen in de lokale XR-groepen. Nu hebben zich ook vertegenwoordigers van de antisemitische Montagsmahnwachen bij XR aangesloten. XR is een eindtijd-sekte en maakt het belang van een werkelijk rationeel politiek ecologisch verzet tegen de klimaatramp belachelijk en schaadt deze zeer.

De politicus en sociaal wetenschapper Jutta Ditfurth is gemeenteraadslid in Frankfurt am Main voor haar ÖkolinX-partij. Ze presenteert haar nieuwe boek "Attitude and Resistance" op de Frankfurter Buchmesse.

Tags: klimaat xr

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech