Verkade Villa Zaandam, de gemeente wilt ontruimen

Nieuws, gepost door: nn op 19/09/2019 09:02:50

Wanneer: 19/09/2019 - 13:06

Verkade Villa Zaandam gekraakt, gemeente wilt ontruimen, bewoners willen niet vertrekken

Bewoners Verkade villa telleurgesteld in de gemeente,

Een week geleden krijgen de bewoners van de Verkade villa post van de politie. De gemeente willen het pand gaan ontruimen. De reden is onduidelijk. Wat moet er verder met de villa? De komende jaren gaat er toch niets gebeuren. De bouw van de Verkade buurt start pas over 3 jaar. De bewoners vragen zich af wie de het college en de burgermeester voorlicht over de kwestie. Vlak na de kraak hebben raadsleden van Rosa en GroenLinks vragen gesteld, en de antwoorden daarop verbazen de bewoners nogal.

“Er wordt gesuggereerd dat het pand in gebruik was door een aannemer die voor de gemeente werkt. Opslag en vergader locatie, dat zou het moeten zijn.” De bewoners betwisten dit. “Van opslag was geen sprake, 2 kruiwagens en wat oude verf in de hoek van een schuur, meer was er niet.” verklaart een van de nieuwe bewoners die het pand als eerste betrad. Ook aan het verhaal van de vergaderlocatie twijfelen de bewoners. “Het hele pand lag bezaaid met troep, de vloeren smerig, in een van de grote ruimtes beneden vonden ze zelf afval dat duidt op harddrugs gebruik. Ook was de voordeur bijna onbereikbaar door de overwoekerde tuin en zat er een vogelnest in de brievenbus.”

Ze geloven niet dat de aannemer daadwerkelijk nog gebruik maakte van het pand. “We doen ons huiswerk goed, en weten zeker dat er de afgelopen maanden niets gebeurd is. Het voelt alsof er word gelogen om ons het leven zo moeilijk mogelijk te maken. Erg jammer”

Van de politie begrepen de bewoners dat er vorige jaar al enkele daklozen uit het pand zijn gezet, en dat zij waarsschijnlijk achter de drugs resten en grafitti zaten. “Dan zou je verwachten dat je je vergaderlocatie in ieder geval eventjes netjes opruimt”, merkt een bewoner op.
Via via hebben de bewoners te horen gekregen dat de gemeente het pand bewust leeg zou houden, om de ontwikkeling van de verkadebuurt over 3 jaar niet in de weg te staan.

“Onbegrijpelijk”, vinden de bewoners. “Dat grote vastgoed eigenaren en speculaten liegen om krakers te kunnen ontruimen zijn we wel gewend. Er word regelmatig ontruimd voor leegstand en niemand ligt deze pand eigenaren een stroobreedte in de weg. Zij weer op straat, pandje weer leeg. Maar dat de gemeente handelt met de zelfde instelling! Juist de gemeente is verantwoordelijk voor huisvesting, en dat lukt ze al jaren niet. Zo ga je toch niet om met mensen in acute woningnood.”

In Zaanstad is er een enorm gebrek aan woonruimte, en worden gemeentelijke qouta’s voor sociale huur (30% nieuwebouw) en sociale koop (10% nieuwebouw) amper gehaald. Ook groeit Zaanstad aan populairiteit omdat de afstand tot het dure Amsterdam relatief kleiner is geworden. De wachtlijsten groeien en prijzen stijgen.

“Of we zomaar vertrekken? Nee absoluut niet. Dit is niet hoe een gemeente hoort om te gaan met woningzoekenden. Zeker niet als het gaat om een woonpand in het bezit van de gemeente. We hebben de burgermeester weer uitgenodigd om met ons in gesprek te gaan, en hopen deze week wat te horen. En mocht dat allemaal niet baten? Tja dan zullen we naar de rechter moeten, want deze situatie in onacceptabel.”

Tags: kraken woningnood Zaanstad


Wie: 
hf

Villa Verkade

Foto: 

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech