Actie op terrein NAVO en TNO in Den Haag

Nieuws, gepost door: no border camp 2019 Wassenaar op 04/08/2019 08:11:00

Wanneer: 04/08/2019 - 09:54

Persbericht – No Border Netwerk

No Border Camp voert actie op terrein NAVO en TNO in Den Haag – laten geluid klok Waalsdorpervlakte horen om omgekomen vluchtelingen te herdenken.

#TNO-actie #NATO-actie #noborders


Den Haag, 4 augustus 2019 – Vanaf 11 uur voeren ongeveer 80 activisten vanuit het No Border Camp diverse acties op en rond het terrein van TNO en de NAVO Communications and Information Agency in Den Haag (Oude Waalsdorperweg 61-63). De acties zijn een protest tegen de betrokkenheid van de NAVO en TNO bij het militariseren van grenzen en het bijdragen aan redenen waarom mensen moeten vluchten. De activisten proberen het terrein te betreden, gebouwen te beklimmen en spandoeken op te hangen. Vanochtend vroeg zijn vijf mensen opgepakt op of rond het terrein van TNO.

Bij de poort van de NAVO staan mensen met spandoeken en flyers. Daarnaast laten zij het geluid van de vlakbij gelegen klok op de Waalsdorpervlakte horen, afgewisseld met het voorlezen van de lange lijst met vluchtelingen die zijn omgekomen als gevolg van het Europese migratiebeleid.

EU-lidstaten en derde landen voorzien zich, vaak met hulp van EU-financiering, van steeds meer militaire middelen voor grensbewaking. Hierdoor worden migranten gedwongen om steeds gevaarlijkere routes te nemen, vallen zij steeds vaker in handen van criminele mensensmokkelnetwerken en sterven migranten steeds vaker aan de grenzen van Europa en daarbuiten.

De militaire politiek van de NAVO, en in het bijzonder militaire interventies, dragen bij aan oorlog, geweld, onderdrukking, voedseltekorten enz.. Zij voeden daarmee de redenen die mensen dwingen te vluchten. Tegelijkertijd speelt de NAVO ook een steeds belangrijkere rol bij het tegenhouden van vluchtelingen aan de Europese grenzen. NAVO-schepen en de Frontex-operatie Poseidon, zijn daar om vluchtelingen op zee tussen Turkije en Griekenland te stoppen. En de NAVO-missie Sea Guardian was nauw betrokken bij Operatie Sophia, de eerste openlijk militaire EU-operatie om vluchtelingen tegen te houden voor de kust van Libië.

Onderzoeksinstituut TNO behoort tot de grootste ontvangers van EU-subsidies voor onderzoek naar en ontwikkeling van nieuwe technologieën voor grensbewaking. TNO is bovendien nauw betrokken geweest bij het openstellen van de overkoepelende EU-onderzoeksfinancieringsprogramma's (Framework Programmes), aanvankelijk voor security onderzoek en inmiddels ook voor militair onderzoek. Het instituut is tevens lid van de European Organisation for Security, de belangrijkste lobbyorganisatie van de Europese security-industrie.

Het No Border Camp in Wassenaar begon afgelopen donderdag. Op die dag deelden deelnemers aan het kamp flyers uit aan het personeel van het hoofdkantoor van het Nederlandse Rode Kruis in Den Haag, gericht tegen de samenwerking van het Internationale Rode Kruis met wapenfabrikant
Airbus. Op vrijdag voerde de Vrije Bond actie bij de vestiging van uitzendburo OTTO in Den Haag, vanwege de uitbuiting van arbeidsmigranten. Gisteren werd er een lawaaidemonstratie bij het detentiecentrum Rotterdam/The Hague Airport gehouden, in solidariteit met de daar vastzittende vluchtelingen. De No Border-activisten staan voor een wereld zonder grenzen, met vrijheid van beweging voor iedereen.Wie: 
no border camp 2019 Wassenaar

foto: banner op dak nato

Foto: 


Wie: 
nn

foto's
bannerdrop brug bij NATO TNO
demonstratie aan hoofdpoort NATO

Foto: 


Wie: 
no border camp 2019 Wassenaar

UPDATE SITUATIE:

update hoofdpoort NATO: het ziet er naar uit dat de groep daar wordt opgepakt, er kunnen geen mensen meer weg uit de omsingeling.
De burgemeester heeft eerder al laten weten dat de groep aan de hoofdpoort van NATO weg moet, omdat volgens hem op het terrein 'vernielingen zouden zijn aangericht', wat onzin is. Er is daar is ook politie te paard bij. Al die tijd klinkt er het geluid van de bourdon klok om omgekomen vluchtelingen te herdenken.

De mensen op het dak van NATO zijn omsingeld door marechausee die hen heeft bereikt. De spandoeken die er aan het dak hingen zjin weggehaald. De mensen worden opgepakt.Wie: 
no border camp 2019 Wassenaar

update hoofdpoort NATO: er wordt onderhandeld met de politie -Wie: 
nn

update hoofdpoort NATO: groep stilgezet. Ingesloten. Er zijn ME bussen gekomen. Voorbijgangers mogen er niet meer langs. #TNO-actie #NATO-actie #nobordersWie: 
no border camp 2019 Wassenaar

Update hoofdpoort NATO: mensen van de demonstratie voor de poort worden de bus ingedreven. De actie wordt beeindigd. Er zijn nog mensen op het dak van NATO die daar worden opgepakt. Er wordt opgelet wat er met hen gebeurt en of dat veilig gaat.

verder een poging om een video hier te uploaden met beelden van de demonstratie bij de hoofdpoort van NATO. Daarop zijn ook de mensen met spandoeken op het dak te zien.Wie: 
nn

https://www.nu.nl/algemeen/5974305/zeventien-arrestaties-bij-demonstrati...

"De elf worden ook verdacht van vernielingen. Wat er precies zou zijn vernield, weet de woordvoerder van de marechaussee niet. "

Nee, dat weten ze niet want er zijn helemaal geen vernielingen gepleegd, duh. Marechausee verzint dat om te kunnen arresteren en criminaliseren. In werkelijkheid is hier hooguit sprake van 'betreden verboden terrein', wat een kleine overtreding is (zeker in het licht van het belang van het recht op demonstratie, want het gaat hier om een klassieke demonstratie om de wereld erop te attenderen wat de rol van NATO en TNO is in de zgn 'vluchtelingencrisis').Wie: 
no border camp 2019 Wassenaar

Update hoofdpoort NATO: mensen van de demonstratie voor de poort worden de bus ingedreven. De actie wordt beeindigd. Er zijn nog mensen op het dak van NATO die daar worden opgepakt. Er wordt opgelet wat er met hen gebeurt en of dat veilig gaat.
Voor de duidelijkheid : de mensen zitten dus nu in onze bus, niet in een politiebus! En komen terug naar het kamp. Achterblijvers worden niet lastig gevallen.Wie: 
nn

tweet met video van de actie, waarop te zien en te horen de demonstratie bij hoofdpoort van NATO en de mensen met spandoeken op het dak van de NATO. https://twitter.com/No_Border_Net/status/1157970592039145472?s=20Wie: 
no border camp 2019 Wassenaar

update dak NATO: mensen worden door gemaskerde politie (35 stuks) van het dak af gesleept. Gaat er hardhandig aan toe. Er zijn daar mensen die dit alles zien en zoveel mogelijk vastleggen. Hierbij een eerste foto

Foto: 


Wie: 
nn

Actievoerders zijn door een arrestatieteam van het dak af geplukt.Wie: 
nn

.Wie: 
No Border Camp 2019

Vier van de zes mensen die vanmorgen vroeg bij TNO zijn opgepakt, zijn vrijgelaten. Er zitten nu nog 14 mensen vast. 2 van de vroege morgen, 11 van het dak van NATO en nog iemand, waarvan het onduidelijk is op welke grond.

De andere twee van vanmorgen vroeg zijn anoniem. Ze zullen vanavond uiterlijk 10 uur vrji zijn.Wie: 
No Border Camp 2019

Persbericht – No Border Netwerk

Geslaagde No Border Camp actie op terrein NAVO en TNO in Den Haag

Vandaag is er actie gevoerd op en rond het terrein van TNO en de NAVO Communications and Information Agency in Den Haag (Oude Waalsdorperweg 61-63). De acties zijn een protest tegen de betrokkenheid van de NAVO en TNO bij het militariseren van grenzen en het bijdragen aan redenen waarom mensen moeten vluchten.

Er is gedemonstreerd bij de hoofdingang van NAVO. Daarbij zijn spandoeken getoond (met teksten als: NATO kills, Refugees Welcome en From Borders to Bombs) en is geflyerd. Daarnaast lieten zij het geluid van de vlakbij gelegen klok op de Waalsdorpervlakte horen, afgewisseld met het voorlezen van de lange lijst met vluchtelingen die zijn omgekomen als gevolg van het Europese migratiebeleid. Terwijl mensen voor de poort demonstreerden en leuzen riepen, wist een groep van elf andere activisten over het hek te klimmen en op het dak van NAVO te komen. Vanaf het dak hebben zij twee spandoeken laten zakken, waarop stond “Migranten sterven door NAVO”, en “Geen mens is illegaal”. Vanaf een nabijgelegen fietsbrug over de weg hebben mensen een spandoek gehangen, dat de politie al na enkele minuten verwijderd heeft. Hierop stond “Migranten sterven door NATO en TNO”.

De politie trad erg repressief op en heeft tot dusver 18 mensen gearresteerd. Al in de vroege morgen zijn een aantal mensen opgepakt die zich op of rond het terrein van TNO bevonden. De demonstratie voor de poort werd gesommeerd zich daar te verwijderen, anders zouden ook zij gearresteerd worden. Deze groep is omsingeld en uiteindelijk onder politie escorte van het terrein verwijderd. De mensen op het dak van NATO zijn zeer hardhandig gearresteerd door een arrestatieteam, een gemaskerd en zwaar bewapend team.

Er kan teruggekeken worden op een zeer geslaagde actie. Het No Border Camp is verontwaardigd over het harde politieoptreden en eist de onmiddellijke vrijlating van alle arrestanten, zonder aanklacht. De actie die vandaag is gevoerd was een rechtvaardige demonstratie tegen het moorddadige Europese grensbeleid waar TNO en NAVO medeplichtig zijn door hun betrokkenheid bij het militariseren van grenzen en het bijdragen aan redenen waarom mensen moeten vluchten.Wie: 
No Border Camp 2019

tweet met nog een video van de actie:

https://twitter.com/No_Border_Net/status/1158039764320292869?s=20Wie: 
nn

Politieheli heeft bijgetankt en gaat weer verder met activistje treiteren.

Foto: 


Wie: 
nn

De elf arrestanten van vanmiddag zitten op dit moment in detentiecentrum Schiphol. De hulpofficier van justitie heeft aan de advocaat bevestigd dat zij verdacht worden van overtredingen en dat niemand wordt beschuldigd van vernielingen.Wie: 
nn

Vier van de zeventien aangehouden actievoerders bij NAVO en TNO weer op vrije voeten
https://www.ad.nl/den-haag/vier-van-de-zeventien-aangehouden-actievoerde...Wie: 
nn

Er zit nog één actievoerder vast, rest is gisterenavond vrijgelatenWie: 
nn

artikel Noordhollands Dagblad maandag 5 augustus 2019

Foto: 


Wie: 
nn

Voor de mensen die niet op links willen klikken:

Eén actievoerder No Border zit nog vast, voorarrest verlengd met veertien dagen
Een actievoerder die afgelopen zondag door de marechaussee is opgepakt op het terrein van de NAVO en TNO in Den Haag, zit voorlopig nog vast. Zijn voorarrest is met twee weken verlengd. Dit meldt het Openbaar Ministerie vandaag.

ANP/Redactie Den Haag 08-08-19, 14:31

Hij moet zich op 21 augustus verantwoorden bij de politierechter voor ‘het zich bevinden op verboden terrein en voor belemmering van het afgeven van vingerafdrukken’. De andere zestien actievoerders die werden opgepakt zijn inmiddels weer op vrije voeten.

De actievoerders waren op het dak van het complex geklommen. De demonstranten zouden deel uitmaken van No Border, een groep activisten die pleit voor een wereld zonder grenzen, meldt deze organisatie zelf.

Grensbewaking
Volgens de activisten zorgt de NAVO er onder meer met militaire interventies voor dat mensen moeten vluchten en speelt de militaire alliantie ook ‘een rol bij het tegenhouden van vluchtelingen aan de Europese grenzen’. TNO behoort volgens hen tot de grootste ontvangers van EU-subsidies voor onderzoek naar nieuwe technologieën voor grensbewaking.Wie: 
nn

De juridische strijd tegen Fort Europa
Noodsignaal op zee

Functionarissen, lidstaten en instellingen van de Europese Unie maken zich met hun uitgekiende beleid om de migratiestroom uit Afrika te stoppen schuldig aan misdrijven tegen de menselijkheid. Slachtoffers en ngo’s zoeken de beste wegen om hen aan te klagen.

https://www.groene.nl/artikel/noodsignaal-op-zee

Europa’s Afrikabeleid militariseert
Essay | Militarisering Wapenfabrikanten verdienen miljoenen door migratie af te schilderen als een veiligheidsprobleem dat alleen zij kunnen oplossen. Maar zo verliest Europa de Afrikaanse werkelijkheid uit het oog.

https://www.nrc.nl/nieuws/2019/08/06/drones-in-plaats-van-waterputten-vo...Wie: 
nn

What's the verdict of the courtcase last wednesday?


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech