Nederland stemt op 23 mein massaal op DIEM25!

Ruis, gepost door: Geert Lovink & Menno Grootveld op 22/05/2019 05:07:14

Niet dus. Veel mensen hebben ons gevraagd waarom ze bij de Europese Verkiezingen in Nederland niet op DiEM25 kunnen stemmen. Dat was toch het plan?

De site www.diem25.nl doet het niet en nergens op het web is een plek die deze simpele vraagt beantwoordt. Er zijn twee redenen voor het ontbreken van DIEM25 op de Nederlandse stembiljetten. Als gevolg van allerlei interne strubbelingen (mensen met dubbele agenda's) is het niet gelukt om in Nederland op tijd een volwaardige organisatie op poten te zetten om op een geloofwaardige wijze aan deze verkiezingen mee te kunnen doen. Daarnaast heeft de top van DiEM besloten om bij deze verkiezingen alle energie te steken in een beperkt aantal landen, waarvan Duitsland het belangrijkst is. Daar staan Yanis Varoufakis zelf en Srecko Horvat ook op de stembiljetten.

Wij denken dat het belangrijk is om direct ná de Europese Verkiezingen te gaan brainstormen over hoe we in de nabije toekomst onze ideeën wél in een politiek platform kunnen vertalen waarmee wij ook in Nederland aan verkiezingen kunnen deelnemen. Wat dat aangaat is het model nog steeds Barcelona en Comu, een van de politieke organisaties die is voortgekomen uit de 15M-beweging in Spanje en in 2015 de grootste partij werd in Barcelona. Dit weekend zijn er in Spanje opnieuw gemeenteraadsverkiezingen en het is heel spannend of Barcelona en Comu er opnieuw in zal slagen de grootste te worden en de burgemeester te mogen leveren.

Nu het economisch iets beter gaat met Nederland en delen van Europa is de ‘monetaire’ agenda van DIEM25 ietwat op de achtergrond geraakt, maar zodra Europa weer in recessie in en een crisis uitbreekt zal de hele neo-liberale bezuinigingsrethoriek weer genadeloos toeslaan. Op de site Social Europe stond een interessant verhaal van de Britse journalist Paul Mason (https://www.socialeurope.eu/to-the-postcapitalist-city ). Hierin schets hij (onder verwijzing naar Barcelona en Amsterdam) een agenda die werkelijk zou kunnen voorzien in een paar radicale veranderingen die op stedelijk niveau gerealiseerd zouden kunnen worden. Wij denken dat dit soort denkbeelden, die veel verder gaan dan het gebruikelijke 'gemodder in de marge,' heel goed kunnen dienen als inspiratiebron voor de politieke agenda van DiEM25 voor de komende vier à vijf jaar.

Blijft de vraag op welke (Nederlandse) partij je als DiEM-lid of -sympathisant nu morgen moet gaan stemmen. Wij denken dat het programma van de Partij voor de Dieren het dichtst in de buurt komt van waar DiEM voor staat. De partij heeft in zijn Plan B voor Europa een aantal punten opgenomen die zó uit het European Spring-programma van DiEM lijken te komen: "Mensen die op de vlucht zijn voor honger, droogte en geweld of vervolgd worden wegens hun overtuiging of geaardheid moeten geholpen worden" en "Europa moet democratischer en beter controleerbaar worden."

Ons advies voor morgen is dus: mocht je gaan stemmen op 23 mei, dan op de Partij voor de Dieren.

Geert Lovink en Menno Grootveld


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech