Martelingen en een vermiste person: een nieuwe repressiegolf tegen anarchisten in Rusland

Nieuws, gepost door: Bron: Freedom News / Vertaling: Tommy Ryan op 03/02/2019 02:06:14

Wanneer: 03/02/2019 - 18:30

In de vroege morgen van vrijdag 1 februari hield de FSB (Federale Veiligheidsdienst) in een aantal flats in Moskou huisdoorzoekingen. Daarbij werden 10 mensen gearresteerd op basis van “samenzweringsaanklachten”. Op een gevangene na werden alle arrestanten na “verhoren en martelingen die de hele dag duurden” weer vrijgelaten.


Bron: Freedom News, https://freedomnews.org.uk/russia-new-wave-of-repressions-against-anarch...
De persoon die niet werd vrijgelaten is de Azat Miftahov, student aan de Staatsuniversiteit van Moskou. Hem wordt voorgeworpen lid te zijn van “de radicale anarchistische organisatie Narodnaya Samooborona” (Volkszelfverdediging) en het “fabriceren van explosieven”.

Narodnaya Samooborona, wordt door de FSB omschreven als een “extremistische anarchistische gemeenschap die tot doel heeft de constitutionele orde omver te werpen”( https://naroborona.info/2018/06/10/repressions-against-narodnaja-samoobo...). De ‘organisatie’ was afgelopen jaar ook al het doelwit van staatsrepressie, waarbij meerdere mensen werden gearresteerd, gemarteld en bedreigd.

Eén van de anarchisten die afgelopen vrijdag werd gearresteerd was Daniil Galkin. Hij verteld (https://naroborona.info/2019/02/03/new-repressions-against-russian-anarc...) dat hij werd gemarteld om zo een verklaring over Azat Miftahov te verkrijgen, en dat deze een anarcho-communist was die deelnam aan politieke acties. Galkin werd daarnaast gedwongen op de Russische federale staatszender Channel 1 een belastend interview te geven over anarchisten, en werd gedwongen te beloven “met de politie samen te werken om informatie te verschaffen over anarchistische activiteiten”.

Galkin heeft aangegeven dat hij tijdens zijn arrestatie Miftahov op het Balashiha-politiebureau in Moskou heeft gezien. Volgens Galkin zag Miftahov er “niet meer menselijk uitzag” door de martelingen die hem zijn aangedaan. Hij zij ook dat hij een vrouwelijke activist die in de cel naast hem werd vastgehouden hoorde schreeuwen. Volgens een aantal journalisten en getuigen heeft één van de gevangenen, waarschijnlijk Azat Miftahov, geprobeerd zelfmoord te plegen om te ontkomen aan verdere martelingen en om geen informatie over zijn kameraden prijs te geven.

Miftahov werd tot laat in de nacht vastgehouden op het Balisha-politiebureau. Hem werd daarbij het recht om een advocaat te zien ontzegt. s’ Nachts werd hij uit zijn cel van het politiebureau gehaald en versleept naar een onbekende locatie, dit recht voor ogen van de advocaat die op hem wachtte. Waar Miftahov nu is, is tot op heden onbekend.

Er zijn momenteel in Rusland en de recentelijk geannexeerde gebieden, verschillende zaken tegen anarchisten onder het mom van “terrorisme aanklachten”. Eén daarvan is ook de “Netwerk-zaak”( https://freedomnews.org.uk/electric-shock-is-our-way-of-doing-things-inv...), andere zaken zijn die tegen anarchist Vyatcheslav Lukichev, tegen anarchist Kirill Kuzminkin, en de zaak tegen de anarchist Evgeniy Karakashev, die op de Krim woonde.

Anarchisten in Rusland vragen om solidariteitsacties, het verspreiden van informatie en financiële steun.

Paypal van Moscow ABC: abc-msk@riseup.net (Les op! Geld opnemen is in Euro’s zonder extra transactiekosten, met dollars wordt er door de conversie bijna 10% in kosten gebracht. Stuur daarom Euro’s!)

Tags: anarchisme repressie Rusland


Wie: 
Bron: https://libcom.org/news/russian-security-services-may-have-used-agent-provocateur-frame-anti-fascists-31012019 Vertaling: Tommy Ryan

Een Russische krant heeft bewijs gepubliceerd waarin duidelijk wordt dat de FSB (Russische Federale Veiligheidsdienst) een neo-nazi als agent-provocateur heeft gebruikt om de verdachten in de “Netwerk”-zaak in de val te lokken.

Antifascisten hebben een internationale campagne gestart om de Russische activisten te ondersteunen en verdedigen. Ze werden gearresteerd, gemarteld tijdens hun gevangenschap en aangeklaagd wegens ‘terrorisme-gerelateerde misdrijven’.

De FSB claimt dat 11 mensen in St. Petersburg en Penza werden gearresteerd, als onderdeel van een ondergrondse terroristische groepering die “chaos en onrust wilde zaaien” tijdens de presidentiële verkiezingen en de wereldcup in 2018.

Verschillende gevangenen hebben in detail omschreven hoe zij werden gemarteld door de FSB. Viktor Filinkov omschreef bijvoorbeeld hoe hij werd gemarteld met een elektrisch schokapparaat (https://www.opendemocracy.net/od-russia/viktor-filinkov/fsb-officers-alw...) nadat hij in januari 2018 op het Pulkovo vliegveld in St. Peterburg werd vastgehouden. Filinkov verklaarde dat FSB-agenten hem in een minibusje plaatste en met hem door de stad reden terwijl ze hem ondertussen martelde om een verklaring van hem te verkrijgen.

De quasi-officiele Publieke Monitor Commissie heeft een dossier samengesteld van de martelingen, en het onderwerp aangekaart bij de Presidentiele raad voor de Civiele Samenleving en Mensenrechten. Ondanks dat gaan de voorbereidingen voor de rechtszaak, die door de familieleden en hun verdediging worden omschreven als showproces, gewoon door.

Op 19 januari werden er in solidariteit met de gevangen kameraden demonstraties gehouden in Moskou, St. Petersburg, Kyiv, Donden en andere Europese en Noord-Amerikaanse steden.

Op 17 januari kreeg verdachte Igor Shishkin drie-en-een-half jaar gevangenisstraf voor zijn vermeende deelname aan een terroristische organisatie. Shishkin heeft schuld bekend en kwam tot een schikking voor dat de rechtszaak voorkwam. De meeste andere verdachten hebben hun verklaringen ingetrokken en verklaard dat deze onder druk van martelingen door agenten van de FSB zijn afgegeven.

De volgende tekst komt van Tatyana Likhanova, en werd gepubliceerd in de krant Novaya Gazeta. Zij verklaard daarin het gebruik van wat lijkt op een agent-provocateur in de “Netwerk”-zaak. Deze agent, die onder andere dezelfde sportclub als één van de verdachten in de zaak in Penza bezocht, gaf eerder informatie aan Ilya Shakursky, een andere gedaagde in de zaak. Shakursky zou door deze persoon zijn aangezet tot ‘radicale acties’. Het artikel is vertaald met instemming van de auteur.

***

Na de veroordeling van Igor Shishkin, heeft zijn advocaat Dmitry Dinze een aantal uitsneden uit dossiers van de zaak op Facebook gepubliceerd. Volgens deze posts komt een zekere V.I. Kabanov (een agent die in bezit is van de audiobestanden van gesprekken met gedaagden van de “Netwerk”-zaak) voor in de lijst van getuigen die verklaringen af hebben gegeven tegen de gedaagden.

Ilya Shakursky, één van de uit Penza komende aangeklaagden in de “Netwerk”-zaak, heeft in een verklaring in april 2018 aangegeven dat deze agent met antifascisten in contact kwam. De agent stelde zichzelf voor als “Vlad Dobrovolsky”, en heeft mensen aangespoord om radicale maatregelen te nemen tegen de autoriteiten en aangezet tot gewelddadigheden tegen politieagenten en –abtenaren. Shakursky’s verklaring werd hoofdaanklager Valery Tokarev voorgelegd, en bij twee dossiers in de zaak toegevoegd maar het bewijs werd niet bevestigd door de politie.

Bij een recente hoorzitting over het verlengen van het voorarrest van Shakursky, werd het volgende statement door de verdediging voorgelezen. De sessie was open voor het publiek en verschillende journalisten hebben opnames gemaakt.

Quote:

“… in augustus 2016 ontmoette ik een jonge man genaamd Vlad Doborvolsky op het VKontakte social network [een Russische netwerksite, vergelijkbaar met Facebook]. Zijn naam en achternaam zijn mogelijk niet echt. Hij was van gemiddelde lengte, had kort donker haar, een baard en was sterk gebouwd. Ik zou hem kunnen identificeren. Ik weet dat hij studeert aan de staatsuniversiteit van Penza. Vlad had me belangrijke informatie gegeven over aanstaande aanvallen op antifascistische evenementen door Neonazi’s. Volgens hem vertelde hij dit vanwege een persoonlijke wrok tegenover de Neonazi’s in Penza. Hij vertelde ook dat de Neonazi’s nauw contact hebben met agenten van het anti-extremisme departement. Zij staan e organisatie van nazi-events als sporttoernooien, bijeenkomsten en concerten toe.

Vlad kwam er achter dat ik airsoft speel, en bood me aan om een aantal trainingssessies over tactieken te geven. Bij een van zijn trainingssessies liet hij mij zijn ‘Wild Boar’ vuurwapen zien.

Later vertelde hij me dat er een radicale neonazistische organisatie actief is in Siberië. Deze heeft tot doel voor een autonoom Siberië te vechten. Als toegewijde antifascist, had ik het gevoel dat het mijn plicht was meer over deze organisatie te weten te komen, om hier later over in de openbaarheid te treden en er artikelen voor de media voor te schrijven. Dit is waarom ik bewust Dobrovolsky heb misleid toen ik met hem sprak dat over mijn ideeën en de ondersteuning voor zijn voorstellen. Mijn doel was om zijn vertrouwen te winnen en meer te weten te komen over de Neonazi’s.

Ondanks zijn constante pogingen om met mij te treffen, ben ik zelden met hem samengekomen. Communicatie met hem had geen prioriteit. Ik was bezig met mijn studie en mijn persoonlijke leven. Bij onze laatste ontmoeting, in de zomer van 2017, sprak hij over zijn wens om verder te gaan met radicale acties en wilde proberen een explosief te maken. Ik dacht dat hij een gestoorde fanaticus was en verbrak het contact, negeerde zijn oproepen.”

In de rechtbank verklaarde Shakursky dat de man die zich voorstelde als “Dobrovolsky” in Penza bekend staat als een Neonazi. Novaya Gazeta (krant) vond een gebruiker met dezelfde naam op het sociale netwerk Ask.fm. Daar maakte deze gebruiker nationalistisch-getinte grappen.
In gesprekken met familileden zei Shakursky in de pauzes van de rechtszaak dat hij opnames van gesprekken met Doborvolsky op zijn smartphone heeft. Hij heeft ook gesprekken en foto’s van de van man, uit verschillende ontmoetingen (een vriend van Shakursky heeft deze op zijn verzoek in het geheim gemaakt).

De politie heeft Shakurskys smartphone en computer in beslag genomen. Volgens hem hebben de agenten die het onderzoek leiden, de correspondentie met Dobrovolsky aan Dmitry Pchelintsev, een andere aangeklaagde, voorgelegd. Maar deze correspondentie is niet opgenomen in het dossier. Wat betreft de audio-opnames zijn deze wel opgenomen. Maar deze zijn zo gesneden dat er alleen nog stukken voer zijn die gebruikt kunnen worden tegen de gedaagden. De verdediging heeft geen toegang tot de originele opnames, omdat Shakurskys elektronische apparaten nog altijd in handen van de politie zijn.

Toen Shakurskys bekende een foto van Dobrovolksy aan studenten van de universiteit van Penza liet zien, herkende ze hem als de student Vlad Gresko. Zoals Novaya Gazeta stelde, hebben zij op Ask.fm mensen de gebruiker wlad8 als “Gres” aangesproken.
Tijdens de pauzes in de rechtszaak, heeft Shakursky ook mogelijkheid gezien om te verklaren dat hij na één van zijn ontmoetingen met Dobrovolsky op straat werd lastiggevallen door een man die een gevecht met hem wilde uitlokken. Na zijn arrestatie, zag Shakursky deze zelfde man in het kantoor van de FSB. De man bleek uiteindelijk Dmitri N. te zijn, een rechercheur bij de FSB in Penza.

Volgens Shakursky “luisterde deze agent nazi-bands […] en sprak met agent Shepelev over zijn wens om ‘shavki af te knallen’ [shavki is Russische slang voor antifascisten; Novaya Gazeta]. Ik deed alsof ik hem niet herkende”.

Volgens een verklaring van Shakursky over de martelingen, was het kapitein Shepelev die hem martelde in een poging om een gedwongen verklaring van hem te krijgen over de terrorisme-aanklachten. Tijdens de rechtszaak stelde Shakursky:
Quote:

“Deze man [Shepelev] nam deel aan mijn martelingen en de martelingen van Dima [Dmity Pchelintsev, een andere gedaagde]. Hij dreigde dat hij me zou verkrachten… Toen de mensenrechten-ombudspersoon [Elena Rogovaa] ons bezocht… wat een tijdje geleden was, en toen Dima en ik elkaar niet konden zien, vroeg zij me om de ruimte waar ik [tijdens het onderzoek] gemarteld was wilde tekenen. Ik tekende deze. In het kantoor ernaast, tekende Dima hetzelfde. Ze vergeleek de twee tekeningen en deze waren identiek. Hoewel ik daar officieel niet werd vastgehouden [volgens de Militaire Onderzoekscommissie over de claims van martelingen; Novaya Gazeta]…

Er waren daar drie mensen – Shepelev hield me naar beneden en bond me vast met zwarte tape…. Ik was alleen in mijn ondergoed. Hij trok mijn ondergoed uit en zij dat hij me ging verkrachten.”

Elena Bogatova, Shakurskys moeder, vertelde journalisten dat toen de politie het appartement van haar zoon doorzocht, direct naar een gat onder het keukenraam liepen. Daar vonden zij “een geïmproviseerd explosief, gecamoufleerd als brandblusser”. Toen agent Shepelev agenten opdroeg om onder de bank te kijken, vonden zij daar een pistool.

Initieel forensisch onderzoek gaf geen vingerafdrukken op DNA-sporen van Shakursky op de voorwerpen. Maar, nadat Shakursky een wangslijmvliestest had afgegeven, werd er een tweede test gedaan. Deze test gaf plots wel sporen van Shakurskys DNA op een stuk elektrotape dat aan het exposief zat. Maar, zoals Elena Bogatova zich herinnert, en zaosl foto’s van de doorzoeking ook bevestigen, werd het explosief een tijd op de voer van de kamer gelaten – gezien het feit dat Shakursky daar voor lange tijd gewoond had, is het op deze manier bijna onmogelijk geen DNA-sporen op voorwerpen achter te laten.

Volgens Bogatova, heeft Shepelev haar ook proberen te dwingen een “correcte verklaring” op de televisiezender “NTV te geven toen ze haar verhoorde. Ze werd geadviseerd het bestaan van de terroristische organisatie niet te ontkennen en de onschuld van haar zoon niet te benadrukken. Anders, zo stelde Bogatova, zo dreigde Shepelev, zou hij in de gevangenis het gerucht verspreiden dat haar zoon pedofiel is.

Voor de ondersteuning van de gevangenen van de “Netwerk”-zaak, en voor de ondersteuning van familieleden, is er door het organiserende comité van de demonstratie van 19 januari in Londen bijna 3000 pond opgehaald. Veel meer dan de 2000 pond die het oorspronkelijke doel waren. Nu wordt er een laatste poging gedaan om dit bedrag verder te verhogen tot 4000 pond. Je kunt hier meer informatie vinden over de fundraiser: https://www.firefund.net/rupression

Dit artikel verscheen eerder op People & Nature (https://peopleandnature.wordpress.com/2019/01/31/russian-security-servic... ) en OpenDemocracy (https://www.opendemocracy.net/od-russia/tatyana-likhanova/an-agent-provo...).


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech