Voedselbank weerhoud mensen om te skippen
De voedselbank hypocriete hulpverlening.
Al een aantal jaar skippen er vele mensen eten uit de afvalbakken van onder andere groothandels , winkelketens en andere plekken waar op grote schaal voedsel verspilt word. Dit doen wij om de verspilling tegen te gaan en om de kosten van het dagelijks leven te drukken. Mensen gebruikten vroeger hun neus en ogen om te kijken of het eten nog goed was. Tegenwoordig doen we dit aan de hand van de houdbaarheidsdatum. Dit heeft ervoor gezorgt dat er op een steeds grotere schaal eten word weggegooid. De tendens is de afgelopen jaren dat steeds meer bedrijven percontainers neerzetten om dit fenomeen tegen te gaan. Om meerdere redenen; De producent draagt verantwoordelijkheid voor het product tot het moment dat het word vernietigd en ze hebben liever geen mensen in hun afvalcontainer . Nou verwacht je dat het laatste niet het geval zou zijn bij de voedselbank. Zij verstrekken immers eten aan mensen die niet meer kunnen rondkomen en hulp nodig hebben. Vreemd genoeg klaagde de Amsterdamse voedselbank onlangs nog om een tekort aan parkeerplaatsten . Je mag toch aannemen dat iemand die in een auto kan rijden met de huidige benzineprijzen niet degene is die aanklopt bij de voedselbank. Niets is minder waar. Daarnaast heeft het distributiecentrum van de voedselbank hun container binnen gezet. Dit hebben zij gedaan om te zorgen dat mensen geen eten kunnen skippen. Hun rede was dat zij niet aansprakelijk wilden zijn mocht een van de mensen ziek worden en hun vervolgens aanklagen. Het aanbod om hiervoor te tekenen ging het ene oor in en het andere uit. Je mag toch van de voedselbank verwachten dat zij zien hoeveel eten er word weggegooid bij hun zelf en daar iets aan proberen te doen. Nee de voedselbank heeft blijkbaar geen besef van de etische verantwoordelijkheid die zij hebben. Wij hebben daar de afgelopen maanden veel eten vandaan gehaald en zijn nooit ziek geworden mocht dat wel zijn gebeurd is dat het risico van het vak. Het is simpelweg zonde om eten wat nog in perfecte staat is en in vele gevallen nog geneens over de houdbaarheidsdatum heen is weg te gooien. Blijkbaar denkt de voedselbank daar anders over. Zij proberen producenten en ketens aan hun te koppelen om verspilling tegen te gaan en mensen te helpen maar verspillen zelf bergen aan voedsel.