Waar: Janskerkhof Utrecht, Janskerkhof, Utrecht, Netherlands
Wanneer: 15/03/2018 - 14:00 t/m 15/03/2018 - 18:00
De Utrechtse actiegroep We Want Woonruimte organiseert in samenwerking met de Bond Precaire Woonvormen een Campout, een kampeer-actie waarbij studenten letterlijk op straat kamperen. Een actie tegen de beroerde woningmarkt een woonomstandigheden, waar zowel Nederlandse als internationale studenten in Utrecht mee te kampen hebben.
In Utrecht, net als in vele andere studentensteden, bestaat een ernstig woningtekort. De eindeloze zoektocht naar betaalbare woonruimte is voor vele studenten aan de orde van de dag. Ondertussen profiteren huisbazen van dit tekort door absurd hoge prijzen te vragen voor slecht onderhouden kamers.
De BPW sprak de afgelopen tijd op het Utrechtse huurdersspreekuur veel studenten die kampen met wooncrisis. Woningnood: voor, tijdens of na de studie. Van (illegale) onderhuur, tot antikraak, van duur particulier tot campings en van auto’s tot matrassen van vrienden of zelfs het afbreken van de studie omdat men geen woonruimte kan vinden; het kamer- en woningtekort in Utrecht en omgeving is groot. Geschat wordt dat er landelijk een tekort is van 47.000 studentenkamers en 12.000 in Utrecht. Er moet iets veranderen! Wij komen in protest:
Donderdag 15 maart, vanaf 14 uur op het Janskerkhof in Utrecht.
Daarnaast volgen binnenkort meer acties om universiteiten, woningcorporaties en de gemeente Utrecht bewust te maken van hun verantwoordelijkheid om deze crisis aan te pakken. We willen dat er meer permanente, zekere en betaalbare woonruimte beschikbaar komt.
We hebben 3 eisen.
1. Geen extreme huurprijzen meer: het puntensysteem van de Huurcommissie moet wettelijk worden afgedwongen, zodat iedereen een eerlijke prijs betaalt.
2. Maak gebruik van leegstaande (kantoor)panden voor studentenhuisvesting: het is onacceptabel dat studenten dakloos zijn terwijl panden leegstaan.
3. Gedeelde verantwoordelijkheid: de universiteit, gemeente en woningcorporaties moeten samen onmiddellijk actieve verantwoordelijkheid nemen voor betaalbare woningoplossingen.
Heb jij ook genoeg van de studentenwoningcrisis? Kom dan naar ons protest op 15 maart! Er wordt voorzien in live muziek, goed gezelschap en stof tot nadenken. Kampeerspullen mag je wel zelf meebrengen ????
Tags: protest studenten woningnood
Kamerzoekende studenten kamperen uit wanhoop op Janskerkhof Utrecht
VIDEO Geen kraampjes met bloemen, maar tenten stonden er vandaag op het Janskerkhof in Utrecht. Op deze manier wilden binnen- en buitenlandse studenten aandacht vragen voor de krappe woningmarkt en dure studentenkamers in de stad.
Femke van Rooijen 15-03-18, 18:46 Laatste update: 19:33
Actiegroep ‘We Want Woonruimte’ en de Bond Precaire Woonvormen sloegen de handen ineen om meer aandacht te vragen voor de onzekere woonsituaties waarin studenten vaak verkeren. Vanmiddag om 14:00 uur zetten de studenten hun tenten op op het Janskerkhof om tot 18:00 uur te demonstreren.
Vooral internationale studenten blijken het moeilijk te hebben met de zoektocht naar een woonruimte. Op Facebookpagina’s waar kamers worden aangeboden, wordt vaak nadrukkelijk gezocht naar Nederlandse studenten. ,,En dat terwijl er voor internationale studenten vaak meer druk zit achter het vinden van woonruimte. Als zij geen kamer kunnen vinden, hebben ze alleen hostels en af en toe een slaapplek bij vrienden om op terug te vallen’’, aldus Abel Heijkamp van de Bond Precaire Woonvormen.
Studenten demonstreren op het Janskerkhof in Utrecht tegen de woningnood in de stad. © Sem van der Wal
Hoge huur
Een van de demonstranten op het Janskerkhof is de Italiaanse student Eugenio Marcigliano. Hij deelt flyers uit aan nieuwsgierig kijkende omstanders. ,,Ik heb veel geluk gehad met het vinden van een woning, maar vaak hoor ik andere verhalen. Er wordt soms zo’n hoge huur aan internationale studenten gevraagd dat ze het niet kunnen betalen en sommigen vinden zelfs helemaal geen woning.’’ Marcigliano woont sinds twee jaar in Nederland. Het eerste jaar woonde hij op de campus in Den Haag. ,,Daar mocht ik helaas maar één jaar blijven, maar gelukkig vond ik snel een betaalbaar appartement.’’
Wouter Overman heeft minder geluk gehad. Niet lang geleden was hij nog dakloos. ,,Ik moest mijn huis uit omdat de huisvester het pand ging renoveren, maar er is mij nooit een andere woning aangeboden. Na lang hospiteren heb ik nu eindelijk iets gevonden.’’ Overman hospiteerde drie maanden lang, ongeveer vijf keer per week, en sliep in de tussentijd bij vrienden.
© Sem van der Wal
Universiteiten en gemeenten moeten volgens Heijkamp snel hun verantwoordelijkheid nemen. ,,Zij moeten zich eens achter hun oren gaan krabben. Er worden veel internationale studenten naar Nederland gehaald, maar als het op het vinden van woonruimte aankomt, moeten studenten het zelf uitzoeken.’’ Met de demonstratie hoopt de Bond Precaire Woonvormen te zorgen voor solidariteit onder huurders. ,,Het is belangrijk dat huurders weten dat ze niet alleen staan in die situatie’’, zegt Heijkamp.
Overeenkomsten met huisvesters
De Universiteit Utrecht (UU) zegt goede huisvesting voor zowel Nederlandse als internationale studenten erg belangrijk te vinden, maar is zich er ook van bewust dat de huisvesting van internationale studenten een issue is. ,,Vooral in september is er veel vraag naar kamers en internationale studenten hebben dan geen huis om op terug te vallen. De UU heeft daarom overeenkomsten met verschillende huisvesters die speciaal woonruimte beschikbaar stellen voor internationale studenten’’, zegt Wietske de Lange, woordvoerder van de Universiteit Utrecht.
Naast de gemeente en studentenhuisvester SSH is de universiteit ook met andere partijen in gesprek over het vergroten van het aanbod van studentenhuisvesting. ,,We investeren extra om meer kamers te reserveren voor studenten en om de studenten zo goed mogelijk te begeleiden in hun zoektocht naar een kamer’’, legt De Lange uit. De UU benadrukt wel dat met een huizenmarkt als die in Utrecht niets van vandaag op morgen helemaal geregeld kan zijn. ,,We kunnen dus helaas geen kamer garanderen’’, aldus De Lange.
https://www.ad.nl/utrecht/kamerzoekende-studenten-kamperen-uit-wanhoop-o...
Commentaar: Met het verdrijven van mensen met binding uit de stad, verdwijnt ook de ziel
De huizenprijzen bereiken opnieuw recordhoogten
Pauline Niks
Zonder overheidsregulering ontstaat een ongewenste tweedeling op de oververhitte woningmarkt.
Carlijne Vos 15 april 2018, 12:00
De huizenprijzen hebben opnieuw recordhoogten bereikt. Huizenbezitters en beleggers beleven gouden tijden, starters hebben het nakijken. Zonder drastisch ingrijpen zijn de grote steden straks het domein van hoogopgeleide tweeverdieners en speculanten, en zijn midden- en lage inkomens uit de stad verdreven.
'Een dynamische stad bestaat bij gratie van verscheidenheid'
Deze tweedeling verslechtert de leefbaarheid van de grote steden. Een dynamische stad bestaat bij gratie van verscheidenheid. Als hoge inkomens zich verder concentreren, leidt dat tot slechtere wijken elders. De onbetaalbare woningen in binnensteden worden steeds meer opgekocht door speculanten om voor torenhoge prijzen te verhuren aan studenten, toeristen of expats. Met het verdrijven van mensen met ‘binding’ uit de stad – onderwijzers, politieagenten, wijkverpleegkundigen en kunstenaars – verdwijnt ook de ziel.
Makelaars pleitten afgelopen week voor meer woningbouw. Dat is zonder meer nodig. Er is een tekort van ten minste tweehonderdduizend woningen in Nederland dat mogelijk oploopt tot een miljoen. Maar alleen bouwen is niet genoeg. Zolang de markt vrij zijn werk doet, blijven inwoners zonder geld langs de kant staan. Koophuizen zijn voor starters zonder vermogen onbetaalbaar en de huurmarkt zit op slot door gebrek aan middenhuurwoningen.
'Op een vrije markt waar schaarste heerst, wint alleen de aanbieder'
Aan deze ongelijke situatie kan alleen een eind komen als de overheid de regie terugneemt en de speelruimte voor speculanten en beleggers inperkt. Gemeenten moeten eisen dat bouwers voldoende woningen realiseren in het middensegment. Daarnaast lijkt er niets anders op te zitten dan ook de huurprijzen boven de sociale huurgrens meer te reguleren. Het is immers duidelijk dat op een vrije markt waar schaarste heerst alleen de aanbieder wint.
Dit mechanisme versterkt zichzelf omdat sociale woningen vanwege de hoge marktprijzen als vanzelf in de vrije sector belanden. Het aanbod van betaalbare woningen neemt zo steeds verder af, waardoor nog meer mensen worden uitgesloten. Speculanten zullen niet uit eigen beweging de lucratieve woningmarkt de rug toekeren. Ingrijpen is dus onvermijdelijk. Als gemeenten dat niet voor elkaar krijgen, wordt het tijd dat de overheid haar liberale visie op de woningmarkt herziet.
https://beta.volkskrant.nl/columns-opinie/commentaar-met-het-verdrijven-...
Foto: demonstratie in Utrecht tegen het woningtekort.