Waar: Al Ajoen, Western Sahara
Wanneer: 28/04/2017 - 10:14
In 1975 is Marokko West-Sahara binnengevallen, heeft veel bewoners op de vlucht gejaagd en rooft sinds die tijd de grondstoffen ter verrijking van de Marokkaanse elite. Nederlandse overheden lijken medeplichtig.
In de middag van 15 april 2017 is het vrachtschip BBC Magellan, varend onder de vlag van Antigua en Barbuda vertrokken uit de haven van Al
Ajoen, in door Marokko bezet gebied van West-Sahara, en is daarna linea recta naar Dordrecht gevaren. Het schip met IMO nummer 9569528 werd aangemeerd in het Mallegat en een lading strooizout werd gelost.
Het strooizout is bestemd voor De Nederlandse Zoutbank (DNZB) in Zoetermeer. Omdat het schip afkomstig is uit West-Sahara is het zeer waarschijnlijk dat de lading zout ook uit West-Sahara komt. Marokkaanse autoriteiten maken geen onderscheid tussen Marokko en West-Sahara. De koning van Marokko doet gewoon alsof West-Sahara van hem is. De Saharaanse grondstof zoals zout, maar vooral fosfaat wordt door Marokko verkocht. De majesteit heeft in West-Sahara ook grote kassen waar groenten en fruit worden geteeld voor de export naar Europa. Toch is dat niet zo makkelijk. Het Saharaans bevrijdingsfront Polisario heeft een klacht ingediend bij het Europees Hof van Justitie tegen het gezamelijk Europees handelsvedrag met Marokko. Die klacht is afgewezen, omdat West-Sahara niet bij Marokko hoort. De handel met Marokko is geen handel met West-Sahara en dus kan het Polisario daar niet over klagen. Hoewel de klacht is afgewezen is het Polisario zeer tevreden met de uitspraak. Er staat namelijk ook nog in dat het Polisario als vertegenwoordiger van het Sahraanse volk toestemming behoort te geven voor het gebruik van zijn grondstoffen. Het strooizout uit West-Sahara is zonder toestemming weggehaald en het zout is dus gestolen. De Nederlandse Zoutbank zal de gestolen grondstof doorverkopen aan Nederlandse gemeenten.
Ondertussen is alweer een schip met de naam Albiz varende onder Spaanse vlag in Al Ajoen geladen en ook die is nu onderweg naar Dordrecht.
Daar zijn nu eens vragen over gesteld door Judith Sargentini en Florent Marcellesi in het Europees Parlement. Dat Marokko zich niets aantrekt van internationaal en Europees recht is lang bekend, maar dat Nederlandse gemeenten zich daar de voeten aan afvegen is heel vreemd.