Actie: Asiel voor Zuid-Koreaanse dienstweigeraar

Aankondiging, gepost door: Vredesbeweging PAIS op 13/04/2017 04:02:22

Wanneer: 13/04/2017 - 00:00 t/m 16/04/2017 - 00:00

Actie: Asiel voor Zuid-Koreaanse dienstweigeraar

Niet lang geleden heeft een 23 jarige Zuid-Koreaan in Nederland asiel gevraagd en kort daarna Vredesbeweging Pais gevraagd hem te steunen. Dat proberen we te doen.

Leo (de naam die hij hier gebruikt) heeft na de middelbare school veel in het buitenland rondgereisd en gewerkt. Hij heeft inmiddels de oproep voor de militaire dienst ontvangen en moet zich daarvoor voor 31 december 2017 in Zuid Korea melden. Doet hij dat niet, dan staat daar een straf op van maximaal 3 jaar wegens desertie, doorgaans is de strafmaat 18 maanden gevangenis. Leo is overtuigd pacifist en weigert deel uit te maken van het militaire apparaat, hij zou dan dienstweigeren. Maar in Zuid Korea worden dienstweigeraars met gewetensbezwaren niet erkend, in tegendeel, ze worden gecriminaliseerd. Ze krijgen niet alleen een strafblad dat hun verdere maatschappelijke carriere belemmerd, ze worden ook met de nek aangekeken en dat grijpt in op het sociale leven.

Leo wil dat voorkomen en heeft ervoor gekozen in Nederland asiel aan te vragen want hier spreekt men over het algemeen goed Engels, wat hij redelijk spreekt, en hij denkt dat hij dan beter hier kan integreren. Welnu, zo gemakkelijk is het niet om hier asiel te verkrijgen. Met de IND zijn de eerste ervaringen negatief. Na een gesprek waar hem allerlei vragen gesteld zijn wordt geconcludeerd dat hij geen pacifistische overtuiging heeft, hetgeen dus eigenlijk de suggestie is dat hij met valse argumenten probeert in Nederland te komen. Nu is Leo al lang in verbinding met World without War, de Zuid Koreaanse zusterorganisatie van Vredesbeweging Pais, en wij twijfelen niet aan zijn bedoelingen en gewetensbezwaren.

Verder wordt gezegd dat hij geen bijzondere bedreigingen heeft te doorstaan... maar onze internationaal secretaris, Frank Feiner heeft met een WRI delegatie een dienstweigeraar daar in de gevangenis bezocht en die zat ondanks alle solidariteit van buiten al helemaal stuk. Eén kort bezoek in de vier a zes weken en nauwelijk aanbod van activiteiten en leven in een criminele omgeving is echt mensonterend. Zuid Korea behoort net als andere landen gewetensbezwaren te erkennen en gewetensbezwaarden niet te dwingen in militaire diens te gaan. Dat is een VN uitspraak. Verder is er een uitspraak van het Europese Hof dat gedwongen dienstneming van een gewetensbezwaarden een asielgrond is. Meer dan de helft van de cirka 900 gevangen dienstweigeraars ter wereld zijn te vinden in Zuid-Koreaanse gevangenissen. Er zijn rapporten te over die de situatie in Zuid-Korea aan de kaak stellen. Maar er is voor een doorbraak nog meer druk nodig. Leo wil ook daaraan bijdragen.

Ondersteuning
Inmiddels is er internationale ondersteuning voor Leo. In Nederland hebben zich ook al enkele mensen zich bereid verklaard om Leo bij te staan. Het ondersteuningsteam is echter nog niet sterk genoeg om echt actie te voeren voor zijn zaak. Er moet snel wat gedaan worden. We zoeken dus nog mensen die willen meehelpen. Hebt u daar belangstelling voor? Stuur ons dan een bericht via het reactieformulier. En wilt U alstublieft deze oproep verder verspreiden. Bij voorbaat dank voor Uw medewerking.

Documenten ter ondersteuning van Leo
Onderstaand vindt u documenten (pdf's) die speciaal zijn opgesteld om Leo te steunen:

Expert Statement University of Oslo
Statement Connection e.V.

Achtergrond
Onderstaand vindt u documenten (pdf's) die de situatie van dienstweigeraars in Zuid-Korea nader belichten:

Kriegsdienstverweigerung in Südkorea
Republic of Korea 2014 human rights report
Sentenced to Life, conscientious objectors in South Korea (Amnesty International)
Verurteilt zum Leben, kriegdienstverweigerer in Südkorea (Amnesty International)
Concluding observations on the fourth periodic report of the Republic of Korea (Human Rights Committee)
NGO Briefing Paper on the Human Rights Situation in the Republic of Korea

Linken
Webpagina's met achtergrondinformatie:

Concluding observations on the fourth periodic report of the Republic of Korea
Flight or Fight:: conscription in South Korea, South China Morning Post 15.01.2015
Amnesty International calls on South Korea to free conscientious objectors, The Gardian 13.05.2015
Ich erhielt als südkoreanischer Verweigerer in Frankreich politisches Asyl, door Yeda Lee in 2015
Beknopte rapportage van Human Rights Watch uit 2007

http://www.vredesbeweging.nl/leo/index.php


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech