Wanneer: 22/04/2012 - 02:53
De Bond Precaire Woonvormen (BPW), de specialist op het gebied van tijdelijke huisvesting, start op zaterdag 21 april de campagne ‘Weiger de controleur zet een ander slot op je deur’. Door heel Nederland zullen bewoners van verschillende anti-kraakbureaus hun voordeurslot vervangen door een eigen slot. Daarmee reclaimen ze hun recht op privacy en huisvrede dat geschonden wordt door het anti-kraakbureau
Zo werd de BPW benaderd door Gabrielle uit Amsterdam. Gabrielle woont al 5 jaar op basis van een anti-kraakcontract in een woning van woningbouwcorporatie Rochdale aan het Afrikanerplein in Amsterdam Oost. Deze woningbouwcorporatie heeft de woningen in beheer gegeven bij anti-kraakbureau Alvast die de ‘verhuur’ regelt met bewoners.
Check hier het filmpje >> http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=-u-Lq5-X6UQ <<
Gabrielle haar contract werd door anti-kraakbureau Alvast opgezegd omdat een controleur tijdens een inspectie een sporttas in de gang en wat kruimels op de vloer had gezien. Alvast stelde daarbij ook dat woningbouwcorporatie Rochdale de woning terug wilde hebben.
Gabrielle belde naar Rochdale om te vragen hoe dit nu allemaal zit. Dit resulteerde in nog meer tumult vanuit Alvast omdat het als bewoner blijkbaar zeer onwenselijk is in contact te treden met de eigenaar van de woning. Ondertussen was Gabrielle er bij Rochdale achter gekomen dat die de woning helemaal niet terug hoefde te hebben.
Met hulp van een advocaat confronteerde Gabrielle Alvast met deze informatie. Het anti-kraakbureau stelde toen “als Gabrielle alsnog toegeeft fout te hebben gehandeld kan ze alsnog in de woning blijven”. Ook moest ze een nieuw contract onderteken waarin stond dat ze nooit meer contact zou mogen opnemen met de pandeigenaar. Op advies van de BPW en haar advocaat gaf Gabrielle niets toe en tekende ze niets.
Twee maanden later krijgt Gabrielle alsnog een waarschuwingsbrief van Alvast met een boete van 25 euro opgestuurd vanwege de sportspullen en broodkruimels. En de onaangekondigde inspecties van de Alvast controleur gaan gewoon door. Toen Gabrielle een keer onder de douche vandaan stapte en bijna oog in oog met de Alvast controleur stond was de maat meer dan vol. Onder de leus ‘Weiger de controleur, zet een ander slot op je deur!’ zette Gabrielle met hulp van de BPW en de Huurdersvereniging Oost een ander slot op haar voordeur.
De twee bovenburen van Gabrielle hebben ook een opzegging op de deurmat gekregen, ook met de reden dat het pand niet “netjes” zou zijn. Deze bewoners hebben zich wel op straat laten jagen door Alvast, ondertussen wonen daar weer nieuwe antikraak bewoners via Alvast. De vraag is op wat voor manier en hoe lang.
Wil je meedoen?
De Bond Precaire Woonvormen (BPW) komt op voor, ondersteunt en organiseert bewoners in tijdelijke woonsituaties.
Is de maat vol betreft inspectierondes van een controleur van een anti-kraak bureau in jou woonruimte? Vind je dat je gewoon net als iedere andere bewoner recht hebt op privacy en huisvrede? Wacht dan niet langer, doe mee en:
“Weiger de controleur, zet een ander slot op je deur!”
En dan nog.., de eerste 10 bewoners die een ander slot op hun deur zetten krijgen het nieuwe slot cadeau van de BPW!
Artikel 10 van de grondwet is gemaakt zodat iedere bewoner ongeacht of het nu een huurder, koper, antikraker of wat voor type bewoner dan ook is recht heeft op privacy. Dit houdt in dat jij zelf bepaalt hoe jij dingen binnen jouw persoonlijke levenssfeer organiseert. Als iemand jouw woning binnenkomt zonder jouw toestemming maakt die gene zich schuldig aan huisvredebreuk.
De regels die het antikraakbureau met een bewoner heeft opgesteld zijn dan ook niet geldig als jij je hier op beroept. Dat recht is er. Je moet het alleen zelf activeren!
De BPW ondersteunt mensen die hun woonrechten zoals hun recht op privacy en huisvrede opeisen. Je kunt zelf je slot veranderen of met hulp van de BPW. Naast praktische ondersteuning kan de BPW jouw ook helpen met het bieden van juridische ondersteuning als het anti-kraakbureau rare stappen gaat nemen als jij jouw slot verandert. In de bijlage zit een standaardbrief die je op kan sturen naar het anti-kraakbureau om de situatie uit te leggen. Als je nog vragen of hulp nodig hebt hebt dan is de BPW uiteraard altijd te bereiken.
Weiger de controleur zet, een ander slot op je deur!
Tien Privacy Schendingen
in Actie, Informatie
De BPW is bezig met een uitgebreid onderzoek naar antikraak wonen, hieruit blijkt dat de rechten van antikraakbewoners op allerlei vlakken ernstig worden aangetast. Hieronder vind je enkele voorbeelden die specifiek betrekking hebben op privacy en de persoonlijke levenssfeer. Kunnen we jouw vragen het onderzoek naar antikraak in te vullen zodat wij weten wat er speelt?
Voorbeeld 1 “Ik had een dagje vrij en lag tegen het eind van de ochtend in bed, met mijn vriend. Wij hadden seks met elkaar en omdat het zomer was lagen we niet onder de dekens. Ineens uit het niets zwaait de deur open en staan er twee controleurs in de kamer en kijken onbeschaamd naar ons. Ik heb ze zelf de kamer uit moeten sturen.”
Voorbeeld 2 “Verder werd het grote pand, zonder dat het aangegeven werd, ineens ook verhuurd aan polen / chinezen. Dus vreemde mensen in huis. Ik schrok me rot toen er ineens vreemde mannen in het pand liepen. Verder werden er geen sloten opgehangen of iets. Gewoon een ‘zoek het maar uit’-kwestie”.
Voorbeeld 3 “Ook heb ik het idee dat de controles zeer subjectief zijn. De ene controleur let op hele andere dingen dan de andere. Bij de een gaat het er vooral om dat hij geen joints op tafel ziet liggen, de ander gaat haast de kruimels op je vloer lopen tellen. Of wanneer ze niets kunnen vinden, gaan ze je vertellen dat er enkele kledingstukken op de grond liggen die moeten worden opgeruimd. Wanneer je 23 bent en op jezelf woont zit je gewoon niet meer op dergelijke betutteling te wachten. “
Voorbeeld 4 “Mocht geen eigen slot op deur zetten en zorgen dat het huis en tuin in netjes bleef. Dit zodat de antikraakorganisatie ieder gewenst moment zou kunnen komen controleren of het huis in orde (netjes) zou zijn en of wij geen onderverhuurders in huis zouden nemen.
Diverse malen is zijn er vreemde medewerkers van de Ad-Hoc organisatie onverwachts en zonder toestemming ons huis binnengedrongen. Wij voelde ons vreselijk in onze privacy betreden en geschonden. Wij werden bang ieder moment te worden bezocht door vreemden en dit gaf een constante stress waardoor mijn vriendin meerdere male overspannen is geweest.”
Voorbeeld 5 “Verder kwam de eigenaar van het pand regelmatig met vele medewerkers onaangekondigd over de vloer, liet daarbij de buitendeuren openstaan. Aangezien we geen sloten op de deuren mochten aanbrengen, werden we in onze privacy geschonden (regelmatig wildvreemde mensen aan mijn bed) en was mijn inboedel niet verzekerd.”
Voorbeeld 6 “Ook vind ik de onaangekondigde pandcontroles heel vervelend. Ik weet ook dat als ik er iets over ga zeggen, ze gaan dreigen met het stopzetten van de bruikleenovereenkomst en dat ik dan weer binnen twee weken moet verhuizen.”
Voorbeeld 7 “Ze zijn een keer echt heel gemeen geweest bij een huiscontrole. Ze stonden ons een half uur lang in de grond te trappen met gemene opmerkingen, bedreigingen waren het haast. Om de kleinste dingen geven ze ‘officiële waarschuwingen’. Hierdoor hebben we pas onze laatste waarschuwing gekregen, als ze dus 1 ding niet aanstaat kunnen we binnen twee weken op straat staan.”
Voorbeeld 8 “De kamerdeuren mochten niet op slot. Over een periode van enkele maande kwam er bijna dagelijks de makelaar met potentiële kopers kijken. Deze mensen klopten niet op de deur, ze stelden zich niet voor, zeiden niet gedag. Ze negeerden me gewoon, liepen door mijn kamer, maakte opmerkingen, en wandelden er weer uit. Van Zwerfkei had ik de instructie gekregen om mijn kamer onmiddellijk te verlaten als de makelaar kwam kijken en meestal deed ik dat ook. Anders was het gewoon te onprettig.”
Voorbeeld 9 “Maandelijks, vaak is de frequentie veel groter, wordt er gecontroleerd. Deze controles zijn behoorlijk ingrijpend in het leven en zorgen voor constante spanning in het bestaan. Immers, wanneer iets niet goed is, kun je hiervoor een waarschuwing ontvangen. Bij twee waarschuwingen sta je op straat. Uiteraard kijken bewoners dan wel uit wat ze doen. Tegenspreken doe je dan liever ook niet. Regelmatig komen er nieuwe controleurs over de vloer. Terwijl de een vind dat het netjes is, krijg je in een gelijkwaardige situatie een waarschuwing van een ander. Je weet dus niet wat je kunt verwachten. Zo is dat ook bij het moment van de controles. Toegegeven, de week waarin die plaatsvind wordt aangegeven, maar is dat nu op maandag of op vrijdag? Bovendien wordt er ook niet altijd aan deze stilzwijgende afspraak gehouden. Bij mij zijn ze ook wel eens een week eerder of later langsgekomen. De spanning die je ervaart tijdens die controleweek is dan ook behoorlijk.”
Voorbeeld 10 “Hoewel je weet dat er maandelijks of vaker onaangekondigd gecontroleerd wordt, is het toch iets waar ik maar moeilijk aan kan wennen. Na enige tijd veranderde mijn gedrag dusdanig dat ik eigenlijk bij alles wat ik deed bedacht hoe er op gereageerd zou worden als er een controleur binnen zou stappen. Kan ik dit even laten liggen en het morgen opruimen? Wat is mijn reactie als ze hier en daar over gaan klagen? Je gaat je er onbewust constant mee bezig houden.
Daar kun je tegenover zetten dat je je natuurlijk nergens zorgen over hoeft te maken als je niets te verbergen hebt, maar dat is mijns inziens geen geldig argument. Het is simpelweg een inbreuk op privacy als iemand te allen tijde toegang heeft tot je woonruimte. Ook als je niets te verbergen hebt is dat een bezwaar. Meer dan eens is het voorgekomen dat er s’ ochtends terwijl ik nog in bed lag ineens een controleur naast mijn bed stond. Ze schijnen dan ook niet erg bekend te zijn met het concept kloppen. Een kort klopje en ze openen de deur zonder op antwoord te wachten. Maar ook als je niet aanwezig bent is het idee dat er iemand zo je kamer kan binnenwandelen zeer onprettig.”
21 april 2012
De Bond Precaire Woonvormen, de specialist op het gebied van tijdelijke huisvesting, start op zaterdag 21 april de campagne ‘Weiger de controleur zet een ander slot op je deur’. Door heel Nederland zullen bewoners van verschillende antikraakbureaus hun voordeurslot vervangen door een eigen slot. Daarmee reclaimen ze hun recht op privacy en huisvrede dat geschonden wordt door het antikraakbureau.
Antikraakbureaus schenden de privacy van hun bewoners. Hun controleurs stappen onrechtmatig de woonruimte van antikraakbewoners binnen. Antikraakbureaus denken bewoners te mogen controleren op hun leefgedrag en privéleven. ‘Doe je je afwas wel regelmatig? Koop eens een kast voor je kleren. Wie logeert er steeds bij jou?’ Regelmatig dreigt de controleur bij dit soort ‘huisbezoeken’ ook met huisuitzettingen of boetes. Huisvrede en privacy zijn fundamentele rechten, ook voor tijdelijke bewoners. Niemand mag die rechten afpakken. De Bond Precaire Woonvormen roept bewoners op in hun recht te gaan staan en de huisvredebreuk te stoppen:
Weiger de controleur, zet een ander slot op je deur!
Het recht op privacy is onder andere vastgelegd in art.10 van de Grondwet, het recht op huisvrede in art.12 van de Grondwet en art. 8 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) meldt het recht op eerbiediging van privé, familie- en gezinsleven. Het illegaal toegang verschaffen tot een woning wordt als huisvredebreuk aangemerkt in art. 138 van het Wetboek van Strafrecht.
Het schenden van privacy, huisvrede en privéleven door de structurele huisbezoeken van controleurs van antikraakbureaus, is daarom illegaal. De ‘toestemming’ voor controle-inspecties die antikraakbureaus contractueel afdwingen bij hun bewoners moet niet langer worden gedoogd.
Tien Privacy Schendingen
Wat dan wel?
De privaatrechtelijke bruikleenovereenkomst waar antikraakbureaus gebruik van maken, is bedoeld voor het uitlenen van goederen, niet voor het aangaan van contracten met betrekking tot wonen.
In de praktijk wordt de bruikleenovereenkomst door antikraakbureaus gebruikt om reguliere huurdersrechten en de bestaande regelingen rondom tijdelijke verhuur onder de Leegstandswet, te omzeilen. Zo is antikraak een uitholling van de rechten van huurders. De schending van privacy, huisvrede en privéleven in de antikraakbranche, is helaas slechts een onderdeel van de vele misstanden in die sector. Niet voor niets is er in het verleden bijzondere wetgeving opgesteld voor wonen en huurders.
Minister Spies van Binnenlandse Zaken zou in de eerste plaats de antikraakconstructie af moeten schaffen. Tevens zou zij er op moeten toezien dat de inzet van woonvormen met minder huurbescherming, tot een minimum wordt beperkt. Woningnood onder jongeren, urgent woningzoekenden en anderen met een kwetsbare positie op de woningmarkt, kan alleen een oplossing vinden in voldoende betaalbare huisvesting. De overheid zou antikraak niet als oplossing voor die groepen mogen omarmen. De uitbesteding van het beheer van vastgoed, door marktpartijen, corporaties en overheden aan antikraakbureaus en de daarbij gepaard gaande omzeiling van wettelijke regelgeving omtrent huren en wonen dient dan ook te stoppen.
Wat is de Bond Precaire Woonvormen?
De Bond Precaire Woonvormen (BPW) is een onafhankelijke organisatie van specialisten op het gebied van tijdelijk huisvesting. De BPW is sinds 2010 specifiek bezig voor de precaire (tijdelijke) groepen op de woningmarkt. De BPW is ontstaan in reactie op de trend dat er steeds meer flexibele woonvormen ontstaan als gevolg van behoeftes aan de aanbodkant van wonen (de verhuurders en vastgoedondernemers). Tegelijkertijd neemt de vraag naar permanente woningen niet af, noch zijn de behoeftes aan de vraagzijde van wonen structureel veranderd. Uiteindelijk zoekt iedereen een permanent, fijn en veilig thuis. Momenteel is de BPW vooral bezig met het aanpakken van de misstanden in de antikraaksector. De BPW is o.a. actief met het ondersteunen van bewoners die ten onrechte op straat dreigen te worden gezet door hun antikraakbureau. Via internet weten antikraakbewoners ons goed te vinden en krijgen wij talloze hulpvragen binnen.
Als jullie info over het rijlen en zeilen van overheid en anti kraak buros heb ik een email van directeur domeinen die vastgoed van de overheid beheert waarin in hij mij letterlijk uitlegd dat de overheid alleen nog met anti kraak buros werkt vanwege de rechten van huurders dat schijnt onze overheid maar lastig te vinden rechten. het is een druppel op een gloeiende plaat maar mischien helpt het inde beeldvorming hoe absurt antikraak is. o ja overegens wordt in deze meel anti kraak VASTGOEDBESCHERMERS genoemd. intresse geef een email en ik neem kontact op.
zijn er stickers en posters van deze campaigne ergens te bestellen?