[Amsterdam] Ontruimingsgolf vandaag!

Nieuws, gepost door: Lauriergracht 73 op 27/03/2012 03:05:51

Wanneer: 27/03/2012 - 04:54

Nu op dit moment is de ontruimingsronde begonnen in Amsterdam. Op 15 locaties in de stad worden kraakpanden ontruimd. Deze speeches worden op dit moment voorgelezen op de Lauriergracht. Kom ons een hart onder de riem steken!

Speech 1

We staan hier vandaag op straat, omdat we vandaag op straat staan! Lauriergracht 73 was ons huis en dat van heel veel andere mensen, mensen uit de hele wereld die Amsterdam kwamen bezoeken aangetrokken om haar diversiteit en haar vrijheid!

Wij zijn de mensen die dit huis in verschrikkelijke staat aantroffen en daarna kosten noch moeite hebben gespaard om dit speculatieobject weer een thuis te maken. Waar het ook voor bedoeld is, huizen zijn om in te wonen! We hebben er weer ramen ingezet, kamers gebouwd, keuken en sanitair geïnstalleerd en zo weer sociale woonruimte gecreëerd in de Jordaan. Na tien jaar bewoond te zijn wordt ons huis uitgeleverd aan dezelfde speculanten die het hebben laten verkrotten.

Je zou het nu niet meer zeggen, maar de Jordaan is ontstaan als volksbuurt. Waarschijnlijk was dit de laatste keer dat in dit pand minder draagkrachtige mensen woonden. Die minder koopkrachtige mensen worden de buurt uitgejaagd. Het is een prijzenoorlog, en de prijzen stijgen. Door het nieuwe puntensysteem kost het nu zo’n 16 jaar inschrijftijd om via de woningbouw aan een huis te komen. En niet in de Jordaan, reken daar maar niet op!

Het andere Amsterdam wordt snel kleiner. Mensen met weinig middelen trekken aan het kortste eind en de vastgoedkliek verkoopt weer vrolijk door, die trekken zich niets aan van gebrek aan geld, of sociale cohesie.

Kraken heeft buurten zoals de Staatsliedenbuurt, de Nieuwmarktbuurt en de Jordaan gered van de sloop. Zonder kraken zouden deze buurten nu niet meer herkenbaar zijn als oude binnenstad geweest. Deze buurten passen namelijk niet in het iAmsterdam plaatje.

De Wet Kraken en Leegstand heeft enkel ontruimingen van kraakpanden tot gevolg, en creëert daardoor des te meer leegstand. Er is steeds minder ruimte voor anders zijn, je leven zelf invulling geven en samen wonen anders dan als een standaard gezin met tweeverdieners. Zolang wonen een luxe is, is kraken een recht!

KRAKEN GAAT DOOR!

Speech 2

Beste Burgermeester Van der Laan,

Wij staan hier vroeg in de ochtend om te laten horen dat wij het niet eens zijn met de ontruimingen die in Amsterdam plaatsvinden. Vandaag worden er in Amsterdam op 15 verschillende locaties kraakpanden ontruimd.

Kraken is uit noodzaak geboren en een wet die kraken verbiedt neemt die noodzaak niet weg. Het is schandalig dat mensen die voor hun woonrecht vechten worden gecriminaliseerd en eigenaren die hun panden als speculatie object gebruiken worden beloond.

Het aantal sociale huurwoningen daalt met de dag, waardoor wachtlijsten alleen maar langer worden. Huurprijzen blijven stijgen. Studenten moeten jaren wachten op een woning en betalen zich vervolgens suf voor een bezemkast die een “kamer” wordt genoemd. Antikraakbureaus groeien als kool. De jongeren die massaal als antikraker gaan wonen, wonen noodgedwongen zonder enkel huurrecht.

In de praktijk wordt er heel veel aandacht besteed aan het ontruimen van kraakpanden. Maar de wet waaronder dat wordt uitgevoerd heeft ook een schaduwkant, namelijk leegstand. Kraken zou al snel ophouden als er net zoveel tijd en geld zou worden besteed aan het bestrijden van leegstand. Want als er niks leeg staat, hoeft er ook niet gekraakt te worden.

Als mensen niet minimaal 10 jaar op een wachtlijst hoeven te staan maar gewoon betaalbare woningen kunnen krijgen, is het probleem ook al snel opgelost. Laten we wel duidelijk zijn: antikraak is een schijnoplossing! Je pand uitslopen en onbewoonbaar maken om het vervolgens jaren leeg te laten staan, is onacceptabel!

Zolang het niet mogelijk is voor iedereen een betaalbare woning te vinden, blijft kraken noodzakelijk.

Als wonen een luxe is, is kraken een recht.

KRAKEN GAAT DOOR!Wie: 
nn

07.10, Helicopter hangt boven javastraatWie: 
nn

07:00h Politie heli vliegt al lawaaierige rondjes (¨Is het hier oorlog?¨) over de stad Amsterdam.

Doet me denken aan wat een collega van me, geboren in het continent Afrika, een tijd terug tegen me zei nadat hij hier met grote verbazing een kraakpand ontruiming met politie overkill zag. Mijn collega zei daar over : ¨This is exactly what we have been fighting against for years in my country¨.Wie: 
nn

ME is inmiddels in de Javastraat.
http://twitter.com/MTHorsman/status/184509583912484864/photo/1Wie: 
nn

Ouderwets gezellig in de Java straat !

Foto: 


Wie: 
nn

oproep tot eigenrichting?

Foto: 


Wie: 
nn

Astrid Kuiper fractievoorzitter GroenLinks Amsterdam Oost.Wie: 
nn

helikopter verlaat oost.Wie: 
nn

me in de pijp.Wie: 
nn

At5 zit achter de ME aan: http://www.at5.nl/liveWie: 
nn

1 busje stillen is gearriveerd op de LauriergrachtWie: 
nn

NU te zien op AT5: Demonstranten op boten in de Lauriersgracht.Wie: 
nn

Het hele ontruingscircus is de lauriergracht opgereden. Er worden vanaf bootjes in de gracht speeches gehouden. Het waterkanon heeft zojuist op de mensen in bootjes geschoten.Wie: 
nn

Boten worden geënterd door Politieboot.Wie: 
nn

Fotootje van de AT5 live stream om 09:30h waar het spandoek met "Smash the control machine" op de boten nog steeds zichtbaar is.
AT5 reporter beweerde dat de waterwerper en een politie boot de met de krakers symphatiserende boten steeds op afstand houden.
De ontruiming van de gekraakte Lauriergracht panden duurt wat langer dan verwacht.

Foto: 


Wie: 
nn

1 persoon is uit de boot geklommen en prompt aangehouden door de smerisWie: 
nn

Aangehouden persoon stond de pers te woord.Wie: 
anti
Foto: 


Wie: 
anti

smeris spuit erop los

Foto: 


Wie: 
nn

De AT5 live stream reporter beweerde dat er bij de Ferdinand Bolstraat een kraker is gearresteerd op grond van huisvredebreuk.
De gearresteerde kraker bij de boten werd gearresteerd voor een ander vergrijp en zou DNA af moeten staan.

AT5 berichtte verder dat de Rochdale panden aan het Columbusplein waren al eerder deze ochtend door platte pet ontruimd.
Er zou daar ook een eenvoudige boobytrap met tapijt en een kuil zijn gezet.

Zijn er mensen die relevante delen van de AT5 live stream succesvol kunnen opnemen ? Hier gaan de desktop recording opnames helaas de mist in (met dit zonnige weer) wat geluid betreft :(Wie: 
nn

persberichtje over arrestatie Lauriergracht:

https://www.indymedia.nl/node/3352Wie: 
nn

De persoon die de pers te woord stond werd om haar ID gevraagd. Omdat ze daar terecht niet op in ging werd ze aangehouden.Wie: 
nn

de politie wil z'n excuses aanbieden aan diegene die ze het water ingespoten hebben :')

http://www.at5.nl/artikelen/78430/politie-onderzoekt-incident-waterkanonWie: 
nn

Ontruiming Ferdinand Bolstraat: een arrestant

Foto: 

>Deze aanvulling voldeed niet aan de spelregels en is verplaatst naar het forum.


Wie: 
nn

Q-music heeft de accordeonist telefonish geinterviewed:

http://www.q-music.nl/page/audio/17593/accordeonist_woedend!_-_mobiele_eenheid_met_waterkanon

De accordeonist legt duidelijk waarom hij aanwezig was en waarom hij graag krakers steunt. Leuk dat hij daar was, en dat hij er ook nog voor in staat !Wie: 
Napoleon
Audio: 
Download:

Woedende accordeonist interview
even geript voor de digitale eeuwigheid. De mp3


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech