Voormalig bowlingcentrum in Amsterdam Noord gekraakt

Nieuws, gepost door: nn op 21/03/2016 03:03:23

Wanneer: 21/03/2016 - 16:52

Een groep mensen heeft gisteren een pand aan het buikslotermeerplein in Amsterdam Noord gekraakt. Het pand heeft jarenlang dienst gedaan als Bowlingbaan. "De Bunker", zoals het pand ook wel door Noorderlingen wordt genoemd, staat sinds vorig jaar leeg en zou gesloopt worden, maar de gemeente heeft hier geen geld voor.


Geschiedenis:
De bowlingruimte zou al eerder gesloopt gaan worden in 2010 en plaats maken voor één van de vele groteske plannen van de gemeente. Enige raadsleden wilden het winkelcentrum uitbreiden en op de plaats van de bowlingbaan wellicht een megabioscoop neerzetten. Zoals altijd heeft de overheid verder gekeken dan hun portemonnee diep is: zij hadden geen geld om iets met het pand te laten doen. Er werd besloten om de functie van bowlingbaan nog enige tijd langer aan te houden, totdat de bowlingzaal ondanks aandacht van tv-serie Man Bijt Hond toch echt failliet ging.

De bowlingbaan vervulde een unieke functie in de Noord en vertegenwoordigt het oude Noord van voor de komst van de gentrificatie en de cupcakebenodigdhedenwinkels. Het was een pand waar allerlei lieden uit Noord samenkwamen; de ruimte werd gebruikt als oefenruimte voor een koor, gehandicapten kregen er bowlles.

Plannen:
De groep is van plan met de buurt de dialoog aan te gaan over de toekomst van het pand, waar voor hen ook de toekomst van Noord aan gelieerd is. Zij zijn van plan de ruimte op den duur open te stellen als volkskeuken, maar eerst zal zij primair een woonfunctie vervullen. Het gebouw staat rechttegenover het gebouw van de gemeenteraad van Amsterdam Noord; de krakers plaatsen zich hiermee ook rechttegenover hen in het debat rondom gentrificatie. De gemeente is al jaren bezig in volkswijken de oudere en oorspronkelijke bewoners te verhuizen naar randgemeentes zoals Almere en elders zodat zij plaats kunnen maken voor rijkere, wittere, homogenere start-ups en gezinnen. Het kraken van dit pand is een vorm van verzet tegen dit proces: de groep hoopt hiermee op positieve manier bij te dragen aan de strijd tegen de yuppificering van Amsterdam in een tijd van neoliberale afbraakpolitiek. Huisvesting voor iedereen!

----------------
Perswoordtelefoon: 0612544986 voor telefonische interviews

Eerdere berichten over de bowling:

http://www.ilovenoord.nl/2014/01/dagelijkse-beslommeringen-vanuit-de-bun...
https://amsterdamnoord.pvda.nl/2010/10/01/bowling-noord-blijft-open/Wie: 
nn

"De bowlingbaan vervulde een unieke functie in de Noord en vertegenwoordigt het oude Noord van voor de komst van de gentrificatie en de cupcakebenodigdhedenwinkels. Het was een pand waar allerlei lieden uit Noord samenkwamen; de ruimte werd gebruikt als oefenruimte voor een koor, gehandicapten kregen er bowlles.

Plannen:
De groep is van plan met de buurt de dialoog aan te gaan over de toekomst van het pand, waar voor hen ook de toekomst van Noord aan gelieerd is. Zij zijn van plan de ruimte op den duur open te stellen als volkskeuken, maar eerst..."

Behoort een autonome grassroots bowlingbaan niet tot de mogelijkheden? Of is die er uitgesloopt? Een nieuwe oefenruimte voor Verzet Per Couplet?

't Is maar een oprechte en voor de hand liggende gedachte. Alle succes verder.Wie: 
hf
Foto: 


Wie: 
nn

Bowling Noord op Buikslotermeerplein gekraakt
http://www.parool.nl/amsterdam/bowling-noord-op-buikslotermeerplein-gekr...Wie: 
ouwesiem

Met wat improviseren kun je er nog bowlen

door Lex Boon

Bowling Noord: Krakers in slooppand aan Buikslotermeerplein

Vorige week werd de oude bowlingbaan op het Buikslotermeerplein gekraakt. Dit weekend nam de vroegere beheerder een kijkje. Bowlen kan alleen nog handmatig.

Nadat de krakers de deur hebben opengedaan, lopen André Elferink en zijn vrouw Ellen meteen de trap op. Kraker Joris roept ze een waarschuwing na. "Het ziet er apocalyptisch uit, hoor." Het afgelopen jaar liep Elferink elke dag wel even langs 'de bunker', zoals de betonnen kolos van Bowling Noord op het Buikslotermeerplein ook wel wordt genoemd. Maar hij had niet gedacht dat hij het pand ooit nog eens van binnen zou zien.

De vervallen bowlingbaan werd door Elferink in 2010 heropend, als bowlingcentrum voor gehandicaptenverenigingen. Met hulp van vele vrijwilligers hield Elferink de boel draaiend. Tot hij vorig jaar het pand moest verlaten, omdat het nu echt zou worden gesloopt. "Ik riep nog: jongens, als ik eruit ga, wordt het binnen een week gekraakt."

Dat duurde iets langer, maar vorige week zondag was het zover. "Een dikke middelvinger tegen de megalomane plannen van het stadsdeel," zegt Joris (27). Hij vreest dat Noord vooral een plek gaat worden voor mensen van buiten Noord. "Onder het mom van stadsvernieuwing wordt iedereen de buurt uitgejaagd. Voor echte Noorderlingen is straks alleen plaats in Almere." Joris, die zelf ook uit Noord komt, is bang voor yuppen, gentrificatie en koffie van vijf euro, als het Buikslotermeerplein wordt aangepakt.

Het is nogal donker in de oude bowlingzaal, doordat de elektriciteit is afgesloten en er bijna geen ramen zijn. De krakers hebben daarom maar wat kaarsen aangestoken. Op de twaalf banen ligt een dikke laag vuil. De oranje kuipstoeltjes staan er nog, net zoals de bedieningspanelen van de puntentelling ('Op deze tafel geen glazen'). Aan de muur hangen posters van Amerikaanse bowlinggrootheden zoals Mark Roth (Speler van het Jaar 1977). Er liggen nog tientallen bowlingschoenen, en ook de ballen liggen nog gewoon op de ballracks.

Alleen, daar kun je nu nog maar weinig mee. De belangrijkste onderdelen van de Brunswick 2000-bowlinginstallatie zijn door bouwvakkers al verwijderd. Waar ooit de goot zat, kijk je nu de kruipruimte in. De rails onder de vloer, waarover de bal retour werd gestuurd, is verdwenen. De wand op het einde van de baan is ook gesloopt en de twaalf grote, gietijzeren pinsetters zijn weggehaald. Er slingeren nog wel een paar oude pins rond. De krakers zetten ze nu aldoor handmatig rechtop, zodat ze op Baan 2 toch nog kunnen bowlen. De gapende gaten links en rechts van de baan zijn afgedekt met een dikke buis, waardoor de bal op de baan blijft. Het maakt het gooien van strikes makkelijker.

"Oh god," zegt Elferink, als hij de banen weer ziet. Hij vertelt hoe hij zijn 'ziel en zaligheid' in deze banen had gelegd en hoe hij elke dag van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat bezig was. "Ook al ziet het er niet uit, er staat tenminste nog iets," zegt zijn vrouw Ellen later, in een poging hem te troosten.

De krakers snappen dan ook niet dat Elferink vorig jaar weg moest, terwijl het pand nu nog gewoon leegstaat. Wanneer het gebouw echt tegen de vlakte zal gaan, is onduidelijk. "We zijn nu druk aan het schoonmaken en willen het pand graag openstellen voor de buurt," zegt kraker Elena (20). "Dus hopelijk krijgen wij nog wel even de tijd."

Veel tijd zullen de krakers waarschijnlijk niet krijgen. Volgens de politie is er aangifte gedaan door de eigenaar en is het nu aan de officier vanjustitie om een besluit te nemen tot ontruiming. Bij de 220 gekraakte adressen die in 2015 werden ontruimd, gebeurde dat gemiddeld binnen tweeënhalve maand na de kraak.

De gapende gaten links en rechts van de baan zijn afgedekt; het gooien van strikes is nu makkelijker

Het Parool . . . . .30-03-2016

VIEW ORIGINAL PAGE: pagina 16


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech