Zonder kunstmest meer vrede.

Opinie, gepost door: Sjoerd Bonnema-De Kleine Salamander op 17/03/2016 03:09:18

De voortgaande intensivering van de land- en tuinbouw zorgt niet alleen in Nederland voor vervuiling van water, lucht, bodem, biodiversiteit. Er is ook dit keer weer veel meer aan de hand. Veel wetenschappers, politici met in hun kielzog altijd weer banken, multinationals en massamedia houden vast aan technocratische dogma's als: 'Zonder kunstmest kunnen we de wereldbevolking niet voeden".

Zonder kunstmest meer vrede.
Oorzaken voedseltekort liggen in het westen.

Zonder kunstmest kan de landbouw de wereld niet voeden. Dat is het (groei)dogma waar kennelijk een ieder aan moet geloven. De mondiale verplaatsing van de vervuiling maar ook de aantasting van cultuur en autonomie laten we gemakshalve maar even buiten beschouwing.

Export van vervuiling

In navolging van Louise Fresco, roept Henk Breman in de Trouw van 11 maart dan ook: ‘Kunstmest brengt Vrede’. Degene die daar anders over denken zijn volgens hem naïef. Zo, oorlogszuchtige anders en kleinschalig denkende tegenstanders. Uitgeschakeld. Nee, dan liever de ‘realistisch’ en objectieve wetenschappelijke benadering. Met op de achtergrond altijd weer de ‘duurzame’ belangen van multinationals uit de voedings-, kunstmest- en bestrijdingsmiddelenindustrie. Intensiveren, exporteren, grotere machines, kunstmest, bestrijdingsmiddelen… het kan niet op. Diezelfde tunnelvisie over voedselzekerheid en meer algemeen van leven gaan we dus nu als ‘ontwikkelingswerk’, naar o.a. Afrika exporteren. Het in samenhang beschouwingen van oorzaak en gevolg is vaak ver te zoeken.
Voor alle helderheid: kunstmest heeft nooit ergens duurzame ‘vrede’ gebracht. Niet in Europa, niet in Afrika. En ook niet in een van de grootste kunstmeststoffen producerende landen als Marokko(fosfaat). Kunstmeststoffen zijn namelijk net als bestrijdingsmiddelen een van de meest vervuilende stoffen in zowel het winningsproces als ook na gebruik . Eerder ontneemt de ‘kunstmestgedachte’ mensen, dieren en planten de vrijheid om een eigen richting te bepalen. Het vergroten van de maximale opbrengst per oppervlakte zal al snel leiden tot vervuiling en het nog meer opeisen van landbouwgrond. Vooral ook door multinationals welke via o.a. belastingparadijs Nederland ook nog eens belastinggeld bestemt voor de Afrikaanse bevolking wegsluist. In Malawi bijvoorbeeld..Win-win?

PS:Voor de volledigheid: Het stuk is ook opgestuurd naar Trouw maar helaas volgens de TR van Trouw door grote keuze van stukken afgevallen.

Technocratische benadering

De grootste problemen in Afrika op voedselgebied worden veroorzaakt door de technocratische en neoliberale benadering van de land- en tuinbouw. Meer algemeen: van het creëren van een kunstmatige leefomgeving. Het zorgt voor een benauwde tunnelvisie. Een visie die aanzet tot grootschalige landonteigening van boeren en herders in grote delen van Verwegistan. Een benadering ook die aanzet tot onderlinge ruzie en dus het uiteenvallen van authentieke gemeenschappen. Voeg daarbij de (vrije) wapenhandel, de honger naar grondstoffen en zeldzame aardmetalen en de voortwoekerende culturele genocide van de oorspronkelijke bewoners en gemeenschappen is een feit. Dat is de opbrengst van de kunstmestgedachte . Dat is de opbrengst van het technocratisch superioriteitsgevoel.

Alternatief

Er is geen blauwdruk voor een ideale voedselverdeling, een ideale land- en tuinbouw en een ideale wereld. Er is wel een begin, een nieuwe richting. Het begint bij een fundamentele wijziging van wat nu eigenlijk leven en echt samen delen is. Het loslaten van de technocratie, de westerse afgemeten ‘realiteitszin’ waarin alles eerst volgens bepaalde tunnelprotocollen wetenschappelijk en hoegenaamd objectief moet worden bewezen. Het erkennen ook dat alle crises, dus ook het vluchtelingencrisis, onderdeel zijn van een ecologische crisis. En dat we dat maar niet even met een zak westerse kunstmest en andere kunstgrepen kunnen oplossen.
Vandaar uit is het een stuk makkelijker om voedsel, land en geluk samen te delen. Dat kan best met kleinschalig schone landbouw. Zonder kunstgrepen, zonder kunstmest, zonder bestrijdingsmiddelen, zonder belastingparadijzen en zonder Wageningen. Ver weg van de kunstmatige leefomgeving maar dichtbij ‘bestemming’ . Armoede is relatief. Er is genoeg ruimte. Er is genoeg voedsel.


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech