Internationale Vrouwendag demonstratie in Amsterdam

Aankondiging, gepost door: 8 maartcomite Amsterdam op 01/03/2016 03:04:58

Waar: De Dam, Amsterdam, Netherlands
Wanneer: 08/03/2016 - 18:00 t/m 08/03/2016 - 21:00

Op dinsdag 8 maart 2016 wordt in het kader van Internationale Vrouwendag een demonstratie vanaf de Dam georganiseerd door het 8 maartcomité Amsterdam. Aansluitend is er een feestelijke manifestatie met optredens, discussies en zelfverzorgd buffet.

Op 8 maart gaan vrouwen in de hele wereld de straat op voor rechten van vrouwen en meisjes, tegen onderdrukking, voor zelfbeschikkingsrecht, zo ook in Nederland. Op Internationale Vrouwendag demonstreren vrouwen op de hele wereld om de wederzijdse ondersteuning en onderlinge solidariteit in de strijd van alle vrouwen vooruit te brengen.

In het bijzonder geven we dit jaar aandacht aan de strijd van het Koerdische volk tegen de Turkse staatsterreur, zowel in Turkije als in Kobani in Rojava. Rojava staat voor de vooruitstrevende strijd voor vrijheid en democratie. Rojava is een voorbeeld van strijd voor vrouwenrechten en voor de bevrijding van de vrouw. Daar wordt succesvol een democratisch zelfbestuur opgebouwd, waar vrouwen en mannen gezamenlijk bestuurders zijn. Wij steunen de strijd van alle Koerdische vrouwen en mannen voor hun bevrijding!

Een ander belangrijk onderwerp van de manifestatie op 8 maart is de deelname van de Nederlandse delegatie aan de 2e Wereldvrouwenconferentie van basisvrouwen 2016 in Nepal! "Vrouwen beklimmen de hoogste bergen" is het motto van de oproep voor deze conferentie die van 13-18 maart in Kathmandu wordt gehouden.

Op 8 maart benadrukken de wederzijdse solidariteit van alle vrouwen en blazen we nieuw leven in de strijdbare vrouwenbeweging in Nederland!

Wanneer: dinsdag 8 maart 2016, 18:00-21:00
Waar: op de Dam vanaf 18:00, vertrek optocht 18:30 en vanaf 19:30 in gebouw HTIB, 1ste Weteringplantsoen 2C, Amsterdam
Meer info: www.8maartAmsterdam.nl, 8maartcomite@gmail.com
Contact: Jane 06-24147710, Natasha 06-34340608
Pamflet: http://www.8maartamsterdam.nl/Publicaties/Flyer_8maart2016.pdf

Tags: amsterdam demonstratie vrouwendag


Wie: 
Feministen in Verzet

Gearresteerde feministen komen in actie tegen PEGIDA’S claim op Internationale Vrouwendag

Feministen in Verzet, bekend van hun actie tegen Wilders’ verzetsspray op 23 januari jongstleden in Spijkenisse, voelen zich genoodzaakt te reageren op het oneigenlijke gebruik van internationale vrouwendag door PEGIDA om haat te zaaien tegen moslims.

Een persbericht van PEGIDA van afgelopen week en bijbehorende flyer waarin een vrouw deel van de koran vertrapt vermeldt “De vrouwenvoet heeft een sexy rode schoen aan met hoge hak dat symbool staat voor de vrijheid die vrouwen moeten kunnen genieten om zich o.a. te kleden zoals ze zelf willen” (1). Het recht om hoge hakken te dragen wordt niet bedreigd in Europa. Wel het recht van vrouwen om om hoofdbedekking te dragen als zij dat willen. Voorvrouw van PEGIDA Duitsland Tatjana Festerling heeft zich ook uitgesproken voor een hoofddoekverbod (2). PEGIDA’s verdediging van de vrijheid voor vrouwen om zich te kleden zoals ze willen geldt duidelijk niet voor moslimvrouwen.

PEGIDA kan niet claimen voor vrouwenrechten te staan. Deze organisatie is juist openlijk en uitgesproken antifeministisch. PEGIDA is zo sterk gekeerd tegen gelijkheid van mannen en vrouwen dat zij het expliciet hebben opgenomen in hun uitgangspunten (3). Zij stellen daarin tegen gender mainstreaming (4) te zijn, een aanpak die gender ongelijkheid wil tegengaan door bij nieuw overheidsbeleid de mogelijk ongelijke effecten van het beleid op mannen en vrouwen in kaart te brengen, en waar nodig te corrigeren.

Daarentegen heeft PEGIDA alle begrip en steun voor wit-mannelijk hooliganisme: “Ik begrijp waarom een man een hooligan wordt. Het is een opstand tegen wat ik “tepel-socialisme” noem, onze gefeminiseerde cultuur die vrouwen en moslims promoot en oorlog voert tegen blanke mannen,” verklaart Tatjana Festerling (2).

PEGIDA heeft niets te zoeken op internationale vrouwendag. Internationale vrouwendag herdenkt oorspronkelijk een staking, een staking van migrantenvrouwen. In New York in 1909 gingen daarbij tienduizenden textielarbeiders de straat op om te vechten voor betere werkomstandigheden en hogere lonen. Het was de Duitse socialist Clara Zetkin, die haar leven lang streed tegen de opkomst van fascisme in Duitsland, die in 1911 de eerste Internationale Vrouwendag organiseerde.

Daarom zeggen Feminsten in Verzet “Enough of this Shit!”. Racisten zoals PEGIDA zijn nep-feministen, hun ideologie is gevaarlijk voor vrouwen van alle afkomsten. Feministen in Verzet zullen aanwezig bij de manifestatie voor internationale vrouwendag op de Dam in Amsterdam om 18:00 en zullen, mocht dat nodig zijn, PEGIDA leden duidelijk maken dat zij hierbij niet welkom zijn.

Facebook: https://www.facebook.com/feministeninverzet/

(1) https://www.facebook.com/pegidanederland/photos/pb.397980413695616.-2207...
(2) http://www.dailymail.co.uk/news/article-3443786/Forget-decency-fight-sex...
(3) http://www.menschen-in-dresden.de/wp-content/uploads/2014/12/pegida-posi...
(4) http://igvm-iefh.belgium.be/nl/actiedomeinen/gender_mainstreaming

Foto: 

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech