Na een dag vertraging is er tijdens de VN-klimaattop een nieuw klimaatakkoord. Helaas is hierin niets concreets afgesproken. De woorden 'fossil fuels' en 'agriculture' komen niet eens voor in de verdragstekst van 31 pagina's. Landen beloven de temperatuurstijging te beperken tot 2 graden en zullen er naar streven het onder de 1,5 graden te houden.
De onderhandelaars hebben met hun eindeloze geklets en uitgestelde vergaderingen in elk geval voorkomen dat de activisten met de D12-acties het laatste woord konden hebben, zoals wel hun bedoeling was. In de ochtend was er een actie van het Friends of the Earth netwerk. Via doorgegeven gps-posities konden mensen naar een aangegeven locatie lopen en zo werden de woorden "Climate Justice Peace" gevormd. Om 12 uur begon de red-line actie om aan te geven dat de regeringen en bedrijven rode lijnen overschrijden en te weinig doen tegen ecologische en sociale problemen. De Avenue de la Grande Armée zou worden geblokkeerd om te laten zien dat COP21 niet het einde is van het klimaatdebat en dat de acties tegen emissies en vervuilers door zullen gaan. Onder druk van de aangekondigde acties had de politie deze drukke verkeersader zelf al afgesloten en zo werd een het een grote gemoedelijke manifestatie. Om 2 uur verzamelden duizenden klimaatactivisten zich bij de Eiffeltoren. In totaal zouden, ondanks de intimiderende noodtoestand zo'n 15 duizend mensen aan de verschillende activiteiten hebben meegedaan.
De verdragstekst waarover door de delegaties overeenstemming is bereikt is bedroevend. Er staan wat goede voornemens in maar geen bindende maatregelen waar regeringen zich aan zullen moeten houden. Niets over het in de grond houden van fossiele brandstof of het tegengaan stoppen van de vervuilende industriële landbouw met haar kunstmestgebruik en enorme, inefficiënte veehouderij. De internationale luchtvaart en de scheepvaart vallen nog steeds buiten het verdrag. Hoewel door veel media wordt geschreven dat dit verdrag in elk geval een stap vooruit is, wat maar aangeeft van hoever de meeste landen en onderhandelaars moeten komen, is er veel kritiek. Milieudefensie verwoordt het alsvolgt: "Een gifpil in de tekst is de afspraak dat de verantwoordelijkheid en compensatie voor de kosten van klimaatrampen zijn uitgesloten van de afspraken. Dat betekent dat arme landen zelf de kosten van aan klimaatverandering gerelateerde rampen zoals overstromingen, verwoestijning, en droogtes moeten dragen."
In een reactie meldt Greenpeace dat "de ambities van alle landen samen bij lange na niet ver genoeg gaan om de opwarming van de aarde onder de 1,5 graad te houden. Er wordt ook niet genoeg gedaan voor de landen aan de frontlinie van klimaatverandering." ... "De landen die dit probleem hebben veroorzaakt, leggen te weinig op tafel om de mensen te helpen die nu al de gevolgen van de klimaatcrisis voelen", aldus Oulahsen.
Ook de voormalige wetenschapper van de NASA, James Hansen, bekritiseert de conferentie en de uitkomst: "Het is werkelijk misleidend, het is nep. Het onzinnig om te zeggen: "Laten we maximaal 2 graden als doelstelling nemen en dan proberen het elke 5 jaar iets beter te gaan doen." Het zijn slechte waardeloze woorden. Geen actie, enkel beloftes. Zo land fossiele brandstoffen de goedkoopste brandstof zijn, zal men ze blijven gebruiken ”
Op dit VN-proces en de maatregelen de regeringen kunnen we niet wachten. Het zou mooi zijn als het extra momentum dat de door de mobilisatie voor Parijs is opgebouwd te gebruiken voor eigen alternatieven en actiecampagnes. Om inspiratie te krijgen kun je een kijkje nemen op de website van de Climate Games. Hier staat een verzameling van acties die de afgelopen weken hebben plaatsgevonden in Parijs en elders. Zondagavond is er in Parijs een Award Ceremony waarbij voor een aantal categorieën een prijs zal worden uitgereikt.
Meer foto's op: http://aseed.net/er-is-een-klimaatakkoord-nu-klimaatverandering-nog-tege... (en op honderden andere websites)
Link naar de verdragstekst: http://unfccc.int/resource/docs/2015/cop21/eng/l09r01.pdf
De quotes van Greenpeace en Milieudefensie zijn overgenomen van een artikel op nu.nl: http://www.nu.nl/klimaat/4181612/reacties-klimaatakkoord-parijs-stap-in-...
Analyse op de website van de Guardian met de quote van James Hansen:
http://www.theguardian.com/environment/2015/dec/12/james-hansen-climate-...