Dienende rol van de overheid komt neer op het leveren van een bijdrage aan het niet te stuiten proces van mondiale eenwording of globalisering.
Voor het antwoord op de vraag naar de taak van de overheid in onze snel veranderende wereld, zullen wij ons moeten realiseren dat de ongrijpbare globaliserende geest van onze tijd verwijst naar mondiale eenwording. Hieruit volgt dat de dienende rol van de overheid neerkomt op het leveren van een bijdrage aan dat niet te stuiten eenwordingsproces. Geen onmogelijke opgave, alleen zal daarvoor de politiek wereldwijd van een partijpolitieke op een consensusleest geschoeid moeten worden.
Nederland zou daartoe de aanzet kunnen geven via een Brede Maatschappelijke Discussie (BMD) over de creatie van een een bestel dat niet langer draait om verdeeldheid zaaiende partijbelangen, maar om het democratische algemeen belang, dat links noch rechts is en ook niet in geld is uit te drukken. In de totstandkoming van het daarbij horende consensusbeleid, ligt het antwoord besloten op de grote maatschappelijke problemen van onze tijd, die partij- en landsgrenzen verre overstijgen.
Het initiatief voor die broodnodige BMD is begrijpelijkerwijs van Den Haag niet te verwachten, gezien de verstrekkende en diepingrijpende consequenties daarvan voor het dagelijkse Haagse doen en laten. Desondanks moet die BMD van de grond kunnen komen door het mobiliseren van de publieke opinie, de machtige Stem des Volks. Wat die mobilisatie betreft is hier een uitgelezen taak weggelegd voor de luizen in de politieke pels, onze smaakmakende opiniërende columnisten van dag- en weekbladen. Het effect van het oppikken van die taak in ons ICT-tijdperk zal redelijkerwijs gesproken niet tot onze grenzen beperkt blijven, met alle hoopgevende wereldomvattende consequenties van dien.